חורים בשיניים: גורמים ומניעה
Badge field

חורים בשיניים: גורמים ומניעה

Published date field

רבים מאיתנו תוהים מה בעצם גורם לחורים בשיניים. מדובר בבעיה שכיחה הגורמת לאי-נוחות, לכאבים ואף לאיבוד שיניים. חורים בשיניים נגרמים מעששת, שהיא תהליך רב-שלבי. על-פי מאיו קליניק, ישנם שני גורמים עיקריים לעששת: האחד הוא חיידקים והשני הוא כמות גדולה של סוכר ועמילנים. אם יש לך נטייה להתפתחות חורים בשיניים, אל חשש, לרוב אפשר למנוע את הבעיה. טיפול קבוע בשיניים ותזונה בריאה עוזרים מאוד לצאת מטווח הפגיעה של העששת ולשמור על השיניים.

שלבים בהיווצרות עששת

השלב הראשון בעששת הוא היווצרות רובד שן (פלאק). בפה האדם יש מאות סוגים שונים של חיידקים. חיידקים אלה, ביחד עם רוק ושאריות מזון יוצרים את רובד השן. החיידקים ניזונים מסוכר, וכאשר נותרות בין השיניים שאריות סוכר, החיידקים משגשגים ויוצרים חומצות. רובד השן הוא חומר דביק, הנוטה להידבק לסדקים ולחורים בחלק העליון של השיניים, בין השיניים ובסמוך לקו החניכיים.

ברגע שנוצר רובד שן והחומצות באות במגע עם השיניים, הן מתחילות לאכל את זגוגית השן, שהיא השכבה החיצונית של השן וליצור בה נקבוביות זעירות. נקבוביות זעירות אלה בזגוגית השן עלולות להתפתח בהמשך לחורים. אחרי שהחיידקים והחומצה חדרו את זגוגית השן, הם תוקפים את הדנטין, שהיא שכבה פנימית ורכה יותר של השן.

בתוך הדנטין נמצא מוך השן, וזו השכבה הבאה שנפגעת. כאשר מוך השן נפגע תיתכן גם פגיעה בעצם הלסת. בדרך כלל מרגישים שיש חורים בשיניים כשהבעיה מגיעה לשכבות הפנימיות של השן, הדנטין ומוך השן. במצב כזה חשים רגישות מוגברת למזון או למשקה, קר, חם או מתוק, ואם המצב מתקדם, מופיעים גם כאבי שיניים וכאב בעת נגיסה. אם החיידקים גורמים לזיהום הגוף שולח למקום תאי דם לבנים להילחם בזיהום, ובסופו של דבר עלולה להיווצר בשן מורסה עד כדי צורך בטיפול שורש.

שיטות למניעת חורים בשיניים

תמיד עדיף שתמנע את הבעיה ולא שתצטרך תטפל בה. שמירה קפדנית ועקבית על היגיינת הפה יכולה לקדם מאוד את בריאות פיך ושיניך. הדבר כולל צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום. מומלץ שתשתמש במברשת שיניים בעלת זיפים רכים המיועדת לניקוי עמוק. אם אין באפשרותך לצחצח שיניים אחרי הארוחה, לפחות שטוף את הפה היטב במים.

פרט לשמירה על היגיינת הפה, יש גם מזונות שיכולים לעזור למנוע חורים בשיניים. אכול מזונות בריאים לשיניים, כמו פירות וירקות טריים, גבינות ומוצרי חלב. אל תשתה משקאות ממותקים מכיוון שהסוכר שבהם מאיץ את תהליך יצירת החורים. בין הארוחות, הימנע מנשנוש ומשתיית משקאות שאינם מים, כדי למנוע מתקפת חומצה שאותה מייצרים החיידקים שבפה.

מתי לפנות לרופא השיניים

מכיוון שלא מרגישים את השלבים המוקדמים של היווצרות חורים בשיניים, יש להגיע לניקוי שיניים אצל השיננית כל חצי שנה, ולביקורת אצל רופא השיניים פעם-פעמיים בשנה. חשוב לגלות נקודות בעייתיות ולקטוע את הבעיה באיבה, לפני שתתפתח במקום בעיה קשה. כמו כן, אם יש לך רגישות בשיניים או כאבי שיניים, פנה לרופא השיניים בהקדם האפשרי.

זכור שאחד הגורמים העיקריים לחורים בשיניים הוא חוסר שמירה על היגיינת הפה, ואכילת מזונות לא בריאים תורמת גם היא את חלקה לבעיה. לעששת עלולות להיות תוצאות רציניות מאוד, אך הקפדה על אמצעי מנע אלה יכולה להפחית את הסיכון להתרחשותה. אם תצטרך טיפול מיוחד למניעת חורים בשיניים, רופא השיניים יוכל לייעץ לך מה לעשות כדי לשמור על בריאות שיניך.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו