בחורים מדברים על טיפול במחלת חניכיים
Badge field

טיפול במחלת חניכיים מתקדמת

Published date field

 

מחלת חניכיים מתקדמת, הנקראת פריודונטיטיס, פוגעת בכמעט מחצית מהאמריקאים מעל גיל 30, כך עולה ממחקר שנערך לאחרונה על ידי המרכז למניעת ובקרת ומחלות (CDC) בארה"ב. ככל שהמצב נפוץ, אובדן שיניים הוא לרוב התוצאה המצערת כשהמחלה אינה מטופלת. אולם כיום, עם אפשרויות טיפול מוצלחות רבות כל כך העומדות לרשותכם במקרה של מחלת חניכיים מתקדמת, איבוד שיניים אינו חייב להיות הצעד הבא כאשר קו החניכיים אינו בריא.

 

מדלקת חניכיים למחלת חניכיים

מחלת חניכיים היא מחלה ערמומית ומתקדמת, וזו הסיבה: השלב הראשון, המכונה דלקת חניכיים, מתרחש כאשר רובד החיידקים (הקרוי פלאק) אינו מוסר היטב מהשיניים. חניכיים אדומות, נפוחות ומדממות הן הסימנים המעידים על זיהום זה, אך המכון הלאומי לחקר השיניים, הגולגולת והפנים (NIDCR) בארה"ב מבטיח שמצב זה הפיך בקלות בעזרת שגרה יומיומית של צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי - ובנוסף ניקוי מקצועי במרפאת השיניים.

עם זאת, כאשר אינה מטופלת, דלקת חניכיים עלולה להתקדם למצב חמור יותר של מחלת חניכיים הנקראת פריודונטיטיס. הרעלים מהצטברות של רובד החיידקים משפיעים לא רק על רקמת החניכיים, אלא גם על העצמות והרצועות התומכות בשיניים. מכיוון שהזיהום גורם למחלות בעצם וברקמות התומכות, בסופו של דבר השיניים עלולות להשתחרר ויהיה צורך לטפל בהן בניתוח או להסיר אותן. אך אפילו מקרים מתקדמים של מחלת חניכיים אינם חייבים להידרדר עד לנקודה זו.

טיפול לא כירורגי

הצעד הראשון שלכם בטיפול במחלת חניכיים הוא טיפול שמרני, ללא ניתוח, הנקרא הקצעת שורשים (SRP). רופא השיניים או השיננית מעניקים טיפול זה על ידי גירוד והוצאת הפלאק והאבנית מהשיניים ומשטחי השורש על ידי הקצעה ולאחר מכן החלקת כל החספוס בשורשים בכדי למנוע שוב הצטברות של חיידקים. לדברי רופאת השיניים ד"ר מריה פרונה מנבאדה (ארה"ב), טיפול הקצעת שורשים עשוי להצריך יותר מביקור אחד, וניתן להשתמש בהרדמה מקומית כדי למנוע אי נוחות. לאחר תהליך זה החניכיים ירפאו ויתחברו מחדש למשטחים הבריאים והנקיים של השיניים. בתוך מספר שבועות, רופא השיניים שלכם יעריך את הריפוי שלכם ויחליט אם יש צורך בטיפול נוסף.

אם אתם זקוקים לטיפול נוסף, האקדמיה האמריקאית לפריודונטולוגיה מתארת ​​ניתוחי חניכיים שונים שיכולים לעזור לעצור את התקדמות מחלת החניכיים שלכם:

ניתוח הקטנת כיסי חניכיים

לאחר הקצעת השורשים, אם רקמת החניכיים אינה נסגרת סביב השן ואינכם יכול לשמור על ניקיון אזור הכיס העמוק, אתם עשויים להיות מועמדים לניתוח הקטנת כיסי החניכיים או ניתוח קיפול חניכיים. על ידי קיפול לאחור של רקמת החניכיים, רופא השיניים או מנתח הפה יכולים לסלק חיידקים זיהומיים ואזורים חלקים של עצם פגומה, ולאפשר לרקמת החניכיים להתחבר לעצם בריאה.

השתלת חניכיים

ניתן לכסות שורשים חשופים כתוצאה מנסיגת חניכיים בשתלי חניכיים, בהם נלקחת רקמת חניכיים מהחיך או ממקור אחר ומשמשת לכיסוי שורשי שן אחת או יותר. כיסוי שורשים חשופים עוזר להפחית את הרגישות ולהגן על השורשים מפני ריקבון, תוך עצירת נסיגה נוספת של החניכיים ואובדן העצם.

ניתוחי השתלת עצם

השתלת עצם היא הליך כירורגי המקדם את צמיחת העצם באזור בו נהרסה העצם על ידי מחלת חניכיים. במהלך סוג זה של טיפול, רופא השיניים או מנתח הפה שלכם יסיר את שכבת החיידקים ואז ימקם עצם טבעית או סינתטית באזור של אובדן העצם, יחד עם חלבונים המגרים את הרקמות כדי לסייע לגופך להצמיח מחדש ביעילות עצמות ורקמות.

תחזוקת חניכיים

כל מי שעבר טיפול במחלת חניכיים מתקדמת יודע שטיפול ביתי קפדני הוא המפתח כדי למנוע ממחלת חניכיים להרים את ראשה המכוער - שוב. מכיוון שטיפול פה אישי הינו חלק גדול מכל תכנית טיפולי חניכיים, רופא השיניים או השיננית שלכם ישקיעו זמן רב כדי לוודא שתבינו ותיישמו בבית טכניקות נכונות לצחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי. הם עשויים גם להמליץ ​​על שטיפת פה אנטי-מיקרוביאלית בעלת חוזק הניתנת במרשם כדי לסייע בהפחתת חיידקים באזורי הפה שקשה להגיע אליהם.

בנוסף להמלצה להימנע מעישון, המעכב את תהליך הריפוי, רופא השיניים שלכם ימליץ גם לפקח מקרוב על בריאות החניכיים בעזרת בדיקות תכופות יותר וטיפולי ניקוי. כאשר מתמודדים עם מחלת חניכיים, "גרם של מניעה שווה קילוגרם של תרופה".

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו