זוג צעיר ושמח מברשים שיניים ביחד בבוקר

מהם כיסי חניכיים?

אם יש לכם פה בריא, כנראה שאתם לא רגילים לחשוב על החניכיים שלכם. הם משתלבים היטב סביב השיניים שלכם ואינם גורמים לכם לכאב או לבעיות אחרות. אבל כשהמרחק בין רקמת החניכיים לשיניים מתחיל להתרחב ולהתעמק, זהו סימן למחלת חניכיים. מחלת חניכיים עלולה להוביל לרווחים עמוקים סביב השיניים שלכם שנקראים כיסי חניכיים, ואם לא יטופלות כיסי החניכיים האלו יכולים להוביל לאובדן שיניים. אבל עם אבחון וטיפול מוקדמים, תוכלו לשמור על השיניים. בואו נעבור על האופן שבו נוצרים כיסי חניכיים, כיצד הם מאובחנים, אפשרויות הטיפול שלכם ואמצעי מניעה שתוכלו לנקוט בבית.

איך נוצר כיס?

כאשר אתם לא מצחצים באופן קבוע את השיניים עלול להצטבר רובד חיידקים, במיוחד סביב הקצוות של האזור שבו החניכיים שלכם מתחברים סביב צוואר השן. אם לא מסירים אותו, בסופו של דבר רובד החיידקים ייתקשה לאבנית, ואותה אינכם יכולים להסיר בעצמכם בצחצוח. תזדקקו לשיננית כדי להסיר אותו במהלך תור לניקוי מקצועי. זה עשוי להוביל ל גינגיביטיס דלקת חניכיים, השלב הראשון של מחלת חניכיים.

דלקת ונפיחות עקב רובד חיידקים ואבנית עלולים לגרום להיווצרות כיסים בין החניכיים והשיניים. כשהחניכיים מתרחקות מהשיניים שלכם, רקמת החניכיים המודלקת שלכם היא כעת מקום המסתור המושלם לעוד רובד חיידיקם ואבנית, מה שמעמיק את הכיס ומאיים על בריאות העצם סביב השיניים שלכם. אפשר לחשוב על התופעה הזו כעל סוודר צווארון גולף שמתחיל להתרופף סביב הצוואר.

אבחון מחלת חניכיים

נניח שאתם חווים סימני אזהרה כלשהם למחלת חניכיים, כגון ריח רע מהפה, דימום, חניכיים אדומות ונפוחות או נסיגת רקמת חניכיים. במקרה כזה, זה הכרחי שרופא השיניים יבדוק את הפה שלכם. מעבר להערכה ויזואלית של רקמת החניכיים שלכם, רופא השיניים ימדוד את עומק הכיס סביב כל אחת מהשיניים שלכם עם כלי מיוחד. זה מאפשר להם לקבוע אם מחלת חניכיים אכן נוכחת ועד כמה היא מתקדמת.

האם ידעתם שרופא השיניים יכול לבדוק שישה אזורים שונים סביב השן שלכם במהלך בדיקת חניכיים? המכון הלאומי לחקר שיניים וגולגולת (NIDCR) מגדיר פרמטרים של מחלת חניכיים כשן עם אזור חניכיים אחד לפחות עם כיס בעומק של 4 מילימטרים או יותר ו-3 מילימטרים או יותר באובדן הצמדות. כאשר הרקמה המחברת את החניכיים לשן מתפרקת, החניכיים יסגו, ותמיכת העצם של השן אובדת, מה שגורם לשיניים להתרופף.

כיצד לטפל בכיסים האלו

כמו הרבה בעיות בריאות הפה, הצעד הראשון בטיפול במחלות חניכיים הוא לפנות לרופא השיניים שלכם ולנקות את השיניים בצורה מקצועית. מה שנקרה ניקוי עמוק (סקיילינג) והקצעת שורשים, על ידי הסרת אבנית והצטברות רובד חיידקים, ניקוי זה נותן לחניכיים שלכם הזדמנות להתהדק שוב סביב השיניים. אם אין לכם אובדן משמעותי של עצם, זה עשוי להיות הטיפול היחיד שתצטרכו. עם זאת, במקרים שבהם נותרו כיסים עמוקים בחניכיים, רופא השיניים שלכם יוכל להמליץ על טיפול כירורגי כדי לייצב את מצב החניכיים שלכם.

מעבר לניקוי עמוק והקצעת שורשים, טיפול לא כירורגי נוסף הוא שימוש באנטיביוטיקה מקומית או דרך הפה כדי להשתלט על הזיהום החיידקי שלכם. אם אתם זקוקים לטיפול מתקדם יותר, כמה סוגי ניתוחים יכולים להסיר זיהום ולהפחית את כיסי החניכיים שלכם. אלו כוללים השתלות רקמות רכות או השתלות עצם, והתחדשות של רקמה מונחית.

טיפול ביתי למניעה

מחלת חניכיים ניתנת למניעה. בהקפדה על ביקורי שיניים קבועים ושגרת טיפול עקבית, אתם עושים כל שביכולתכם כדי להפחית את הסיכויים שלכם לפתח כיסי חניכיים. לחניכיים בריאות יש כיס רדוד שקל לשמור אותו נקי, בעומק של אחד עד שלושה מילימטרים בלבד. כך תוכלו לשמור על כיסי החניכיים שלכם רדודים וקלים לניקוי:

  • השתמשו במברשת שיניים עם סיבים רכים כדי לצחצח את השיניים שלכם פעמיים ביום, צחצחו שיניים בזהירות סביב קו החניכיים שבו רובד החיידקים נוטה להצטבר.
  • החליפו את מברשת השיניים שלכם כל שלושה חודשים או כאשר הסיבים מתחילים להישחק.
  • אם יש לכם נטיה להצטברות מהירה של אבנית, השתמשו במשחת שיניים ייעודית.
  • ניקוי בין השיניים פעם ביום חשוב כמו צחצוח שיניים בכדי למנוע מחלת חניכיים. אתם יכולים להשתמש בחוט דנטלי, סילון מים, או כל מכשיר אינטרדנטלי אחר.
  • הקפידו לעקוב אחר המלצת רופא השיניים שלכם לניקוי מקצועי ובדיקת חניכיים. הוא עשוי להמליץ על ניקוי תכוף יותר לאחר טיפול במקרה חמור של כיסי חניכיים.

אבחון וטיפול במחלת חניכיים בשלביה המוקדמים יכול להיפטר מכיסי חניכיים לא בריאים. הטיפול ירסן את השפעתה לפני שהיא מתקדמת לכיוון אובדן חמור של העצם. אבל אם אתם עדיין זקוקים לטיפול, ישנן כמה אפשרויות כירורגיות וכאלו שאינן כירורגיות. לא משנה אם יש לכם מצב של שלב מוקדם מאוד של מחלת חניכיים או שאתם במצב של צורך בניתוח, מחויבות לכל החיים לשגרת טיפול פה נמרצת תהיה הכרחית לחיוך העתידי שלכם!

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו