רופא מסביר למטופלת על ניתוח שתל

ניתוח השתלת שיניים

ניתוח שתל דנטלי מחליף את אזור שורש השן בעמודים מתכתיים דמויי ברגים. עמודים אלו מותקנים לתוך עצם הלסת, שם הם מספקים בסיס חזק לשן מלאכותית, המכונה כתר. ניתן לבצע את הניתוח הזה במספר שלבים בהתאם לסוג השתל ובבריאות עצם הלסת שלכם.

שתלים

שתלים דנטליים הם שיניים מלאכותיות המושתלות בפה ובלסת. רופאי שיניים מרכיבים לעתים קרובות שתלים כאשר אנשים מאבדים את שיניהם המזדקנות והבוגרות. רוב השתלים הדנטליים נראים, מרגישים ומתנהגים כמו שיניים טבעיות, והם הדבר הכי קרוב שאפשר להגיע לשיניים אותנטיות ובריאות. לא רק ששתלים דנטליים עוזרים לשמר את מראה החיוך שלכם, אלא הם גם שומרים על המבנה הכללי של הפה. הם יכולים לעזור למנוע מהשיניים האחרות לזוז ממקומן בדרכים לא טבעיות או כואבות.

שתל דנטלי עשוי מעמוד מתכת שבראשו שן מלאכותית, המכונה כתר. שתל זה מותקן בעצם הלסת כדי לספק מבנה יציב שמסייע בשמירה על מיקום השיניים הנותרות ועוזר לשמור על הלעיסה והנשיכה הטבעית.

ניתוח שתל מחליף את אזור שורש השן בעמודים מתכתיים דמויי ברגים. רופא השיניים שלכם יתקין אותם לתוך עצם הלסת שלכם, שם הם מספקים בסיס חזק לשן או לכתר מלאכותיים. השיניים המלאכותיות נראות ומתנהגות בדיוק כמו השיניים האמיתיות, מה שהופך את סוג הניתוח הזה לאלטרנטיבה מצוינת לשיניים תותבות או לביצוע עבודות גשר לא הולמות.

למה כדאי לעבור השתלת שיניים?

ישנן סיבות רבות לבצע השתלות שיניים. ייתכן שיש לכם שן חסרה אחת או יותר. אולי אינכם יכולים להשתמש בשיניים תותבות או שיש לכם ליקוי בדיבור שניתן לשפר על ידי הוספת שתל דנטלי אחד או יותר לקו החניכיים שלכם.

כמו בכל הליך רפואי, ישנם סיכונים הכרוכים בניתוח השתלת שיניים. בעוד שבעיות או סיבוכים הם נדירים, עדיין קיים סיכון לזיהום באזור ההשתלה, מה שמוביל לבעיות אחרות בהמשך. בנוסף, עצם הלסת שלכם תצטרך להיות חזקה מספיק כדי לעבור את ההליך.

סיבוך אפשרי נוסף מניתוח השתלת שיניים יכול להיות פגיעה בשיניים או בעצבים שמסביב ושתל כושל או מתנדנד. שוחחו על הסיכונים של השתלות שיניים עם רופא השיניים או מנתח הפה שלכם. הם צריכים להיות מסוגלים להתייחס לחששות שלכם לפני ההליך.

הליך ניתוח שתל

ניתוח שתל יכול להתבצע במספר שלבים, תלוי בסוג השתל שאתם מקבלים ובריאות עצם הלסת שלכם. בתהליך עצם הלסת נדרשת להחלים ולהתהדק מסביב לאזור השתלת השיניים (הנקרא אוסאואינטגרציה), ולספוג אותה לקו החניכיים כאילו הייתה שן טבעית. השתלים שהוחדרו לעצם הלסת בניתוח מהווים "שורש" לשן המלאכותית המורכבת עליהם. לעתים קרובות משתמשים בשתל מטיטניום להליך כזה מכיוון שהטיטניום מתאחה עם עצם הלסת, נשאר יציב ואינו מתבלה כמו סוגים מסוימים של גשרים.

הערכה ראשונית

השתלת שיניים כרוכה במספר ניתוחים, ולכן רופא השיניים או מנתח פה ולסת יערוך לכם בדיקה יסודית ומלאה, כולל צילום רנטגן והכנת דגמים של השיניים, כדי להבטיח התאמה מרבית בין השתלים לשיניים הטבעיות שלכם.

לאחר מכן, רופא השיניים שלכם יבדוק את מצב עצם הלסת שלכם בהתחשב בכמה שיניים אתם מתכננים להחליף בשתלים. תהליך תכנון זה יכול לכלול מספר סוגים של מומחים לרפואת שיניים, כולל מנתח פה ולסת או רופא חניכיים.

רופא השיניים שלכם ירצה גם לדעת על כל מצב רפואי שיש לכם, כמו גם על כל התרופות שאתם נוטלים, כולל תרופות ללא מרשם. הוא ישאל אתכם אם יש לכם בעיות לב או שתלים אורטופדיים. אם תענו בחיוב, ייתכן שרופא השיניים ירשום לכם טיפול אנטיביוטי מונע שיהיה עליכם ליטול לפני הניתוח כדי למנוע זיהום.

הרופא ישוחח עמכם על סוגי ההרדמה שבהם ניתן להשתמש בניתוח השתלת שיניים, ויקבע איזה מהם מתאים עבורכם. הצוות הכירורגי שלכם עשוי גם כן לספק רשימה של עשה ואל תעשה שעליכם לדבוק בה לקראת הניתוח.

אם טרם עשיתם כך, ארגנו חבר או בן משפחה שיסיע אתכם אל ומהניתוח מכיוון שלא תהיו במצב לנהוג לאחר הניתוח. צפו להיות במצב "מנוחה מלאה" למשך שארית היום שלאחר הניתוח.

במהלך הניתוח

ניתוח השתלת שיניים נעשה לעתים קרובות בכמה שלבים, המחייבים את עצם הלסת להחלים לחלוטין מסביב לשתל לפני שממשיכים לשלב הבא. להלן סדר ההליכים הטיפוסי:

  1. הסרת השן הפגועה אם היא עדיין לא יצאה בדרך כלשהי.
  2. הכנת עצם הלסת לניתוח, שעשוי לכלול מידה מסוימת של השתלת עצם.
  3. לאחר החלמת עצם הלסת, הכנסת השתל לקו החניכיים.
  4. מתן זמן ללסת להחלים שוב. לאחר מכן, המנתח יניח את הסמך (החתיכה שמתברגת לתוך השתל) ויחבר את השן המלאכותית מעליו, וישלים את ההשתלה המלאה.

תהליך זה עשוי להימשך עד מספר חודשים כדי לאפשר ללסת שלכם להחלים ולהתכונן להתקנה הסופית של השתל. ללא עצם לסת חזקה במקום, השתל לא יתפס, ולכן חיוני להתאזר בסבלנות במהלך תהליך ההחלמה. בשלב הבא נסקור לעומק כמה מהשלבים בתהליך זה.

ניתוח השתלת שיניים והשתלת עצם

ייתכן שמקום עצם הלסת הנוכחי עבור השתל שלכם אינו עבה מספיק, או שהוא רך מדי. מכיוון שהלסת שלכם יוצרת כל כך הרבה לחץ בזמן הלעיסה, העצם צריכה להיות חזקה במיוחד כדי להתמודד עם הלעיסה ולהגן על השתל הדנטלי.

בהתאם למבנה עצם הלסת שלכם, ייתכן שיהיה עליכם להוסיף מעט עצם נוספת כדי לתת לאזור ההשתלה בסיס מוצק יותר. מנתח פה מוסיף את העצם הזו באמצעות תהליך שנקרא השתלת עצם, שבו מושתלת מעט עצם או חומר אחר כדי לעזור לגבש את בסיס השתל בתוך עצם הלסת. אם יש צורך בהשתלת עצם, תהליך הריפוי יכול להימשך לפחות ארבעה עד שישה חודשים לפני התקנת שתל.

עד החלמת אזור ההשתלה יותקנו לכם תותבות זמניות כדי לשמור על שיניים שלמות. את התותבות ניתן לשלוף ועליך להקפיד לנקות אותן בהתאם להוראות מרופא השיניים.

במהלך ההחלמה שאחרי השתלת שן מתרחשת אוסאואינטגרציה. אוסאואינטגרציה הוא תהליך הקליטה של שתל הטיטניום על-ידי העצם. העצם גדלה לתוך משטחי השתל ומשתלבת בתוכם, והופכת את השתל לחלק בלתי נפרד מהלסת. התהליך יכול להימשך בין שלושה לתשעה חודשים והוא יפעל כפי ששורשי השן הטבעית יפעלו בדרך כלל.

הרכבת הסמך

כאשר תהליכי הריפוי והאוסאואינטגרציה יסתיימו, רופא השיניים שלך יתקין את הסמך. ההתקנה היא הליך חוץ מינורי תוך שימוש בהרדמה מקומית.

מנתח הפה יפתח לכם מחדש את החניכיים כך שהשתל הדנטלי ייחשף. לאחר מכן יבריג את הסמך לתוך השתל הדנטלי. לסיום הוא יסגור את רקמת החניכיים סביב המבנה. המקום יחלים בתוך שבוע עד שבועיים. מאוחר יותר, השן המלאכותית תחובר לסמך.

בחירת השן המלאכותית החדשה שלכם

לאחר החלמת החניכיים שלכם, רופא השיניים ייקח מדידות נוספות והדמיה מהפה שלכם ומהשיניים הנותרות. הדמיות אלו משמשות להכנת השן המלאכותית או הכתר עבור השתל הדנטלי שלכם. ישנם שני סוגים עיקריים של שיניים מלאכותיות שתוכלו לבחור מהם - תותבת שתל נשלפת או תותבת שתל קבועה.

בחירה בתותבת נשלפת תהיה דומה שיניים תותבות נשלפות. היא מורכבת על מסגרת מתכת הננעלת היטב על בסיס השתל. שן מלאכותית זו היא בחירה מצוינת מכיוון שניתן להסירה לצורך ניקוי או החלפה, במיוחד כאשר מספר שיניים הוסרו ונדרשו כמה החלפות של שתלים דנטליים. זו גם אפשרות בטוחה יותר וזולה יותר.

אם תבחרו בשתל קבוע, השן המלאכותית מאוד מאתגרת להסרה. היא מוברגת באופן קבוע על הסמך או מודבקת. אם יש לכם מספר שיניים הדורשות שתלים וכסף אינו מהווה בעיה, תוכלו להחליף את כולן בצורה זו - כאשר כל כתר מוצמד לשתל הדנטלי הנפרד שלו.

לאחר הניתוח

אי נוחות היא טבעית וצפויה לאחר ניתוח השתלת שיניים. אלה התופעות שלהן תוכלו לצפות:

  • נפיחות של הפנים והחניכיים
  • שטף דם בחניכיים או בעור
  • כאב במקום הניתוח
  • דימום מזערי

אם אחד מהתסמינים הללו מחמיר מספר ימים לאחר הניתוח, פנו מיד לרופא השיניים או למנתח הפה. זה עשוי להצביע על בעיות בשתלים שיש לטפל בהן על ידי איש מקצוע.

כדי לעזור לכם להחלים לאחר הניתוח, רופא השיניים או מנתח הפה שלכם עשויים לייעץ לאכול מזון רך, לשים שקיות קרח כדי להקל על הנפיחות, ולהתאזר בסבלנות בזמן שמקום הניתוח מתרפא.

בעוד שרוב השתלות השיניים הן פרוצדורות שגרתיות ורוב ניתוחי השתלות השיניים מצליחים, ייתכנו סיבוכים, לרבות התמזגות העצם לשתל. תוכלו למנוע את ההתמזגות הזו על ידי ביצוע הפעולות הבאות:

  • תרגלו היגיינת פה נכונה על ידי צחצוח פעמיים ביום וניקוי בין השיניים עם מברשות אינטרדנטליות או חוט דנטלי לפחות פעם ביום
  • הקפידו על ביקורים ובדיקות קבועות אצל רופאי השיניים כדי להתעדכן בבריאות הפה שלכם
  • הימנעו משימוש במוצרי טבק
  • הימנעו מהרגלים מזיקים, כמו לעיסת קרח או ממתקים קשים

אם אתם חושבים שאתם יכולים להיות מועמדים להשתלות שיניים, שוחחו עם רופא השיניים או מנתח הפה שלכם לגבי ניתוח השתלות שיניים. שמור על השיניים שלכם, והכול אפשרי.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו