שתלים בשיניים
Badge field

שתלים ברפואת שיניים

Published date field

אמנם אדם החי בעולם המערבי בימינו יכול לצפות ששיניו יישארו בפיו לאורך שנים, אך עדיין למספר לא מבוטל של אנשים חסרות כל השיניים בלסת העליונה. לא תמיד קל להשתמש בתותבות מקובלות חלקיות או מלאות, והמרכיבים תותבות כאלה עלולים להתקשות בעיסה. המצאת טכנולוגיית השתלים והופעת השתלים ברפואת שיניים שינו את אופן הטיפול בשיניים חסרות. שתלי שיניים (נקראים גם שתלים דנטליים) משפרים את הלעיסה, מחזירים את החיוך, ומשפרים את איכות החיים. כיום, בעלי שיניים תותבות יכולים לקבל שוב שיניים, בצורת שתלי שיניים.

גילוי שתלי השיניים

צוות מחקר שוודי בראשותו של ד"ר ברנמרק גילה שכאשר משתילים בעצם חתיכת טיטניום העצם צומחת לתוך הטיטניום ומתאחה עמו. הוא קרא לתהליך זה בשם "אוסאואינטגרציה", וכך התחילה דרכם של השתלים ברפואת שיניים. וזו גם הסיבה להצלחה של שתלי שיניים. בשנת 1982 דיווח הצוות על 91 אחוזי הצלחה של השתלת שיניים בלסת התחתונה, במהלך 15 שנים. מאז השתפר שיעור ההצלחה ועלה ל-95 אחוז. לרוב השתלים יש ברגים מטיטניום.

גורמים משפיעים

הצלחה מושגת הודות למספר גורמים חשובים, שביניהם ניתוח לא-טראומטי עם קדיחה במהירות נמוכה וניסיונו של המנתח (אצל רופאים העורכים יותר מ-50 השתלות בשנה יש פחות סיבוכים). כדי לייצב את השתל, עצם הלסת צריכה להיות באיכות ובכמות מספיק טובה. עצם הלסת צריכה להיות בגובה של 8 מ"מ לפחות וברוחב של 6 מ"מ לפחות. אם אין מספיק עצם, ניתן לבצע השתלת עצם. קיימים כמה סוגים: עצם הנלקחת מהלסת התחתונה של המתרפא, עצם המופקת מגופות, או עצם המופקת מחזיר.

חשוב שהרופא יערוך למתרפא בדיקה רפואית מקיפה ויתשאל אותו ביסודיות על עברו הרפואי. קיימות מספר בעיות רפואיות המהוות התוויית נגד לשתלים, כמו סוכרת לא יציבה, מחלת כבד, או הפרעה דימומית חמורה, ואדם עם מחלות אלה אינו מועמד מתאים להשתלת שיניים.

בדיקת הפה כוללת בדיקה של כמות ואיכות העצם, סוג המשנן הנגדי וסוג הרקמה. בהמשך מבצעים צילום פנורמי וכן סי.טי. עם קרן חרוטית (Cone Beam CT) שהוא צילום תלת-מימדי ברזולוציה גוהה הממקדת את הקרינה בצורה חרוטית באזור הרצוי ומפיקה איכות מרבית עם קרינה מזערית.

אחרי בדיקה נאותה, הרופא מכין סד ניתוחי אשר ינחה אותו במהלך הניתוח היכן בדיוק להחדיר את השתל. בדרך כלל נותנים אנטיביוטיקה שעה לפני הניתוח. את הניתוח ניתן לבצע בהרדמה מקומית או כללית.

המנתח מבצע חתך בחניכיים באזור השן החסרה ומרים מתלה (מפשיל את החניכיים ויוצר בהם מעין חלון). לאחר מכן הוא מכין את העצם וקודח לתוכה באמצעות מקדחים מיוחדים במהירות נמוכה. הקדיחה מתבצעת בהדרגה, בקוטר הולך וגדל, עד אשר מתקבל חלל בגודל המתאים למידות השתל אשר יוחדר למקום. השתל המוחדר עשוי טיטניום בעל פני שטח מחוספסים, והרופא מבריג אותו לתוך החלל שנקדח בעצם. אם אחרי ההברגה חלק מפני השטח של השתל עדיין אינו מכוסה בעצם, יש להניח במקום שתל עצם. לאחר מכן הרופא סוגר את המתלה ותופר אותו למקומו. יש להמתין 3 עד 6 חודשים שתהליך האוסאואינטגרציה יושלם. במהלך שלב ההחלמה המתרפא עדיין יכול להשתמש בתותבות החלקיות או המלאות שיש לו. אחרי השלמת שלב ההחלמה אפשר להתקין על השתל שן מלאכותית.

אולי לא ביום אחד אבל לא ליום אחד

תחזוקת השתלים חשובה מאוד להצלחת התהליך. כאשר יש שתלים עלולה להתפתח דלקת חניכיים ועלול להתרחש איבוד עצם, כמו עם שיניים טבעיות, ולכן יש לצחצח אותם ולנקות סביבם בחוט דנטלי, כמו עם שיניים טבעיות.

יש הרבה מרפאות המפרסמות "השתלת שיניים ביום אחד" או "שתלים בהעמסה מיידית".אפשרות זו אינה מתאימה לכל מי שעובר השתלת שיניים. ניתן להשתמש בשיטה זו רק כאשר יש שפע של רקמת עצם צפופה. ההצלחה של הליך העמסה מיידית נמוכה יותר, מכיוון שהאוסאואינטגרציה אינה מתרחשת לפני התקנת השיניים המלאכותיות. חשוב להגיע לביקורת אצל רופא השיניים פעמיים בשנה לבדיקת השתלים ולניקויים.

השתלות שיניים עורכים בדרך כלל מומחים בניתוחי פה ולסתות או מומחים למחלות חניכיים, למרות שיש גם רופאי שיניים כלליים העוברים הכשרה נוספת ולומדים לערוך השתלות שיניים. השתלות שיניים אינן זולות, וכאשר מקבלים הצעת מחיר יש לבדוק מה בדיוק היא כוללת ואם נכללים בה סעיפים נוספים, כמו מחיר הכתר והשתלת עצם. קיימים סוגים שונים של שתלי שיניים המיוצרים על-ידי יצרנים שונים. היוועץ ברופא השיניים לגבי סוג השתל המתאים לך ביותר.

כניסת השתלים לרפואת השיניים שיפרה את איכות החיים של כל מי שבפיו חסרות שיניים, ולולא המצאת השתלים היה נאלץ להשתמש בשיניים תותבות. שתלי שיניים מאפשרים לאנשים אלה ללעוס ולדבר בקלות, ונותנים להם סיבה לחייך.

רוב האנשים שעברו השתלת שיניים חשים שהדבר שינה את חייהם. כעת הם יכולים לצאת לארוחת ערב עם חברים ולהזמין כל מזון שהם רוצים, וללעוס את המזון הזה בלי לדאוג שהשיניים התותבות יזוזו ממקומן . טכנולוגיה חדשנית זו שינתה חיים של אנשים ושינתה את פני רפואת השיניים.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו