Badge field

מחלות אורליות המועברות במגע מיני וכיצד להימנע מהן

Published date field

מחלות המועברות במגע מיני (STDs) מועברות באמצעות צורות שונות של פעילות מינית. על פי AVERT, קיום יחסי מין אורלים שכיח בקרב בגרים פעילים מינית בכל הגילים ובכל הנטיות המיניות. התוצאה עלולה להיות מחלה המתפתחת ברקמות הסובבות את אזור המגע, בנוסף וזיהומים מסוימים נוטים יותר מאחרים לפגוע בחלל הפה.

המחלות האורליות השכיחות ביותר המועברות במגע מיני הן הרפס, כלמידיה, זיבה ועגבת (סיפיליס). זכרו שאפשר להידבק גם במחלות כמו הפטיטיס A , B, ו- C, וכן בזיהומים אחרים של מערכת העיכול.

אופן ההידבקות

הדרך העיקרית להידבק במחלה אורלית המועברת במגע מיני היא באמצעות מגע עם נוזלי גוף. ברוב המקרים, נוכחות של פצעים בפה גורמת לכך שנוזלים מאברי המין של השותף או השותפה ליחסי מין הנגועים במחלה חודרים לגוף, ועקב כך מתפתח זיהום מקומי. מחלות עלולות לעבור גם מפיו של האדם הנגוע במחלה לאברי המין של השותף או השותפה ליחסי מין.

תסמינים שיש לשים לב אליהם

התסמינים תלויים בסוג מחלת המין המועברת. זיבה בפה, כמו שהיא מתוארת באתר MedicineNet, נקראת גם זיבת הלוע משום שהיא פוגעת בדרך כלל בלוע.

תסמינים שעלולים להצביע על מחלה אורלית המועברת במגע מיני כוללים:

  • פצעים בפה שעשויים גם לא לגרום כאבים
  • נגעים שנראים כמו פצעי קור ושלפוחיות חום סביב הפה.
  • גרון אדום וכואב בליווי קושי בבליעה.
  • דלקת שקדים.
  • אדמומיות מנוקדת כתמים לבנים, הדומה לזיהום סטרפטוקוקלי בגרון.
  • הפרשה לבנבנה או צהובה.

במקרים רבים לא מייצרת המחלה האורלית המועברת במגע מיני תסמינים כלשהם נראים לעין, זאת על פי שירותי הבריאות לסטודנט באוניברסיטת בראון, Brown University. לכן חשוב שתהיו מודעים ככל האפשר הן לבריאות הפה שלכם והן לבריאות הפה של השותף או השותפה שלכם ליחסי מין.

טיפול במחלה אורלית המועברת במגע מיני

צורת הטיפול שתקבלו תלויה בסוג מחלת המין שיש לכם ובמידת חומרתה. לדוגמה, במקרים קלים של הרפס הפה , ניתן לטפל בעזרת תכשיר מרשם לאלחוש מקומי. התכשיר מפחית את הכאב שנגרם על ידי השלפוחיות והנגעים בפה בזמן שמערכת החיסון פועלת לשיקום בריאות הפה שלכם. במקרים קשים יותר, יכולות תרופות אנטי ויראליות לעזור בהאצת התהליך. שימוש בתמיסה כגון Colgate Peroxyl® Mouth Sore Rinse מנקה ומרגיע פצעים בפה, ומאיץ את תהליך ההחלמה.

בזיבה בפה מטפלים בדרך כלל במגוון תרופות אנטיביוטיות שנקראות צפלוספורינים: עם זאת, התפתחותם של זנים עמידים לאנטיביוטיקה מעוררת דאגה בקרב מומחי רפואה, ולכן חשוב שמטופלים יישמו את הוראות הטיפול בהקפדה רבה. הטיפול השכיח ביותר בעגבת הוא פניצילין או אלטרנטיבה סינתטית כגון טטרציקלין, כך על פי אתר Healthline, בעוד שהטיפול בקלמידיה בפה הוא באמצעות אנטיביוטיקה כגון אזיתרומיצין או דוקסיציקלין, זאת על פי האתר של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן CDC.

אם סבלתם בעבר מאחת או יותר ממחלות אורליות אלה המועברות במגע מיני וקיבלתם טיפול, אתם עלולים להידבק שוב באותה מחלה או במחלה אחרת בעת מגע מיני עם שותף או שותפה נגועים במחלה. הרפס בפה עשוי להישאר רדום במשך זמן מה ולהפוך שוב פעיל בהמשך, במיוחד אצל מטופלים עם מערכות חיסוניות מוחלשות.

מניעה

הדרך היחידה למנוע הידבקות במחלה אורלית המועברת במגע מיני היא להקפיד על מין בטוח, וזה כולל מין אורלי בטוח. עליכם לשמור תמיד על היגיינת פה ברמה גבוהה, שכן כך תפחיתו את הסיכון לפתח סוג כלשהו של פצעים או זיהומים בפה.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו