אישה מחייכת לאחר הסרה של כתם שחור בחניכיים
Badge field

מה גורם לכתם כהה בחניכיים?

Published date field

כתם כהה בחניכיים עלול להיראות מדאיג. למרבה המזל, ברוב המוחלט של המקרים כתמים אלה הינם שפירים וניתנים להסבר בקלות. הבה נבחן כמה מהגורמים הנפוצים יותר העשויים לגרום לשינוי צבע בחניכיים ומה ניתן לעשות בקשר לכך.

קעקוע אמלגם

כתמי "קעקוע" מאמלגם מתרחשים כאשר חלק מחומר המילוי המתכתי של הסתימה הקרוי אמלגם מגיע בטעות לרקמת החניכיים או לאזור הלחי. בדרך כלל הדבר מופיע ככתם קטן בעל צורה לא עוגולה בצבע כחול כהה. כתמים אלו עשויים להיראות מוזרים בעת צחצוח השיניים, אך הם לחלוטין אינם מזיקים ואינם מצריכים שום טיפול.

פציעות חניכיים

אירוע טראומטי, כגון נשיכה בטעות של הלשון או הלחי או פגיעה בפה בעת פעילות ספורטיבית, עלול להותיר חבורה ולהופיע ככתם כהה על החניכיים או הלחי. סביר להניח שתהיו מודעים למתרחש ותוכלו לקשר בקלות את החבורה לפגיעה ספציפית. סוג כזה של פגיעה בדרך כלל יבריא מעצמו תוך שבוע-שבועיים ודורש טיפול מועט מעבר לשיכוך כאבים, כגון שטיפה במי מלח חמים.

בכל מקרה של נגע חמור יותר או שנראה שאינו מתרפא, יש לפנות לרופא שיניים. יש ללבוש תמיד מגן פה להגנת השיניים בעת פעילות ספורטיבית הכרוכה במגע.

פגיעות קלות בפה, כגון חתך ממזון חד, יכול לגרום לפעמים לנגע המכונה גרנולומה פיוגנית, הנראה כבליטה תפוחה בצבע אדום בוהק או סגול. האיגוד הבריטי לרפואת עור מציין בנוסף, שבמהלך היריון עשויה להופיע צמיחת יתר של רקמות בפה. גרנולומות ניתנות להסרה בקלות במידה והן מטרידות, והן אינן ממאירות או מסוכנות.

כתמים כהים בחניכיים ובקיעת שיניים

לעיתים עלולה להיווצר נקודה תפוחה המכונה המטומה באזור בקיעת שיניים אצל ילדים. כאשר ציסטה קטנה ומלאת נוזלים זו מכילה דם היא מופיעה בגוון כחול כהה או סגול. המונח "המטומה" מתייחס לאזור מלא בדם, ממש כמו כל שטף דם המופיע כתוצאה ממכה בברך או במרפק. זהו נגע לא מזיק שאינו דורש טיפול, וייעלם ככל שהשן תצמח אל תוך חלל הפה.

מצבים נדירים

במקרים נדירים יותר כתם כהה ברקמת החניכיים עלול להצביע על מחלה או גידול. נבוס, למשל, הוא כתם מולד דמוי גידול בעור או בקרום הרירי שעשוי להתפתח בפה. הוא עשוי להופיע כשומה פיגמנטית בצבע כחול כהה, ולרוב אינו מזיק ואינו דורש טיפול.

מחלת הדם טרומבוציטופניה, המאופיינת במחסור במספר הטסיות בדם, עשויה לכלול תסמינים הנראים ככתמים בפה הנקראים ארגמנת טרומבוציטופנית. תסמינים אחרים בפה כוללים דימום חניכיים ספונטני והופעה של נקודות אדומות קטנות הנקראות ארגמנת על החיך והלחיים. מצב זה מחייב פניה לרופא לצורך אבחון וטיפול מדויקים.

מה לעשות כשיש כתמים כהים?

כתמים כהים רבים הקשורים לרקמות רכות בפה אינם מזיקים, ואין צורך להסיר אותם או להתערב אלא אם כן הם הופכים לכואבים. הדבר אינו סוד שהפה משקף את בריאות כל הגוף, כך שאף פעם לא יזיק לבקר אצל רופא השיניים אם אתם מבחינים בשינויים מדאיגים בפה. סביר להניח שהרופא יבצע בדיקה לגילוי סרטן הפה ובדיקות אחרות של הרקמות הרכות בפה במהלך ניקוי השיניים הרגיל.

אם רופא השיניים לא יהיה בטוח לגבי הגורם לכתם הכהה בחניכיים, יתכן שתוזמנו לביקורת לאחר שבוע לבדוק אם יש שינויים. אם קיימים תסמינים מתמשכים או שינויים בעייתיים בגודלו, בצורתו או בצבעו של הכתם, רופא השיניים עשוי להפנות אתכם לרופא או למנתח פה ולסת לקבלת טיפול המשך מתאים.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו