שיניים רגישות בהריון? למה לצפות
Badge field

רגישות בשיניים בזמן היריון: למה לצפות ודרכי התמודדות

Published date field

היריון מגיע כעסקת חבילה עם אי-נוחות מסוימת. את שמחה על התינוק שגדל ומתפתח בבטנך, אך במקביל אינך מאושרת מכאבי הגב או מהקושי למצוא תנוחה נוחה. ועל כל אלה, כשערמת כריות לשכב בתנוחה נוחה יותר בלילה, אולי הבחנת במקור נוסף לאי-נוחות: הפה שלך. רגישות בשיניים בהיריון היא תופעה מוכרת, והעובדה שלא מדובר בבעיה חריגה היא חצי נחמה.

הבה נעשה סדר ונעזור לך להבין מה גורם לאי-נוחות בשיניים ובחניכיים, ואיך להתמודד עם הכאב בצורה בטוחה:

שינויים במהלך ההיריון

במהלך ההיריון מתחוללים בגוף שינויים רבים, החל מזרימת דם מוגברת וכלה בעלייה ניכרת ברמות ההורמונים, ולכל תופעה מחיר משלה. השינויים ההורמונליים אחראים לשינויים בשיניים ובחניכיים. הגורמים השכיחים ביותר לשיניים רגישות בהיריון כוללים:

  • הורמונים. על-פי ההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים (ADA), הפעילות ההורמונלית המוגברת בהיריון משפיעה על בריאות הפה. החניכיים נעשות רגישות יותר, התגובה להצטברות רובד חיידקים דרמתית יותר, ודלקת חניכיים מתפתחת בקלות גם כשהפעילות החיידקית רגילה.

  • זרימת דם מוגברת. גופך עובד שעות נוספות כדי לקיים אותך ואת התינוק שבבטנך, וכתוצאה מכך זרימת הדם בגוף מוגברת. עלייה זו בזרימת הדם עלולה לגרום לחניכיים נפוחות ורגישות למגע. לכן מזון קר או חם עשויה לעורר רגישות, גם אם לא הייתה לך רגישות כזו קודם.

  • מחלת חניכיים. נשים הרות חשופות יותר למחלות חניכיים. בנוסף, על-פי מחקרים שנערכו ב-2010, מחלת חניכיים עלולה לגרום ללידה מוקדמת או ללידת תינוק במשקל נמוך. כמובן שחניכיים מדממות, כואבות ומזוהמות עלולות לגרום לכאב בפה ולאי-נוחות רבה.

מה עליי לעשות?

לא כל אפשרויות הטיפול רלוונטיות בהיריון, אבל בהחלט יש דברים שאת יכולה לעשות כדי לשמור על חיוך בריא לאורך כל תשעת החודשים. דבר ראשון, חשוב מאוד שתמשיכי לשמור על היגיינת פה נאותה. לפנייך ארבע דרכים שיכולות לעזור לך לעשות זאת:

  1. השתמשי במברשת שיניים בעלת זיפים רכים. כפי שהאתר March of Dimes מציין, שיניים רגישות זקוקות למגע עדין. צחצוח שיניים נמרץ או שימוש במברשת נוקשה מדי עלולים לגרום לנזק. מברשת שיניים בעלת זיפים רכים מנקה בין השיניים וסביבן ביסודיות ובעדינות ועוזרת להפחית את הכאבים והדימום מהחניכיים בהמשך.

  2. ערכי רשימה של המזונות המעוררים רגישות. האם היה לך כאב שיניים כששתית תה? האם גלידה גורמת לך לכאב? עדיף שתימנעי מהמזונות המעוררים אצלך רגישות. ברוב המקרים, לאחר ההיריון הרגישות בחניכיים תירגע והחניכיים יחזרו למצבן הטבעי (למעט במקרים של דלקת חניכיים חמורה), כך שלא רחוק היום שבו תוכלי ליהנות שוב מהמזונות הקרים או החמים שאת אוהבת.

  3. אכלי פחות ממתקים. החיידקים בפה ניזונים מסוכר, וכתוצאה מכך מפרישים חומצה הגורמת לחורים ולכאבים. השתדלי להפחית את כמות הממתקים שאת אוכלת. אם בכל זאת יש לך חשקים ואינך יכולה להימנע מכך, הקפידי לצחצח שיניים מיד אחרי אכילת הממתק כדי לסלק מפיך את שאריות הסוכר.

  4. בקרי אצל רופא השיניים. היריון אינו תירוץ לדלג על ביקורת קבועה אצל רופא השיניים. המשיכי להגיע לביקורות כרגיל, כדי שתשמרי על חיוך בריא גם במהלך ההיריון. הקפידי לספר לרופא השיניים שאת הרה, כדי שהוא יוכל להתייחס אלייך בהתאם (למשל, לא לבצע צילומי רנטגן מסוימים).

ההיריון הוא תקופה עתירת שינויים, אך אין צורך שתסבלי אי-נוחות בפה. אם את זקוקה למשככי כאבים, היוועצי ברופא הנשים מה מותר לך ליטול כדי שהרגישות בשיניים לא תגרום לך עוגמת נפש במשך תשעת החודשים. עצות מקצועיות וטיפול עצמי יעזרו לך ליהנות מההיריון בלי לדאוג למצב פיך.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו