חלופות לטיפול שורש
Badge field

אילו חלופות לטיפול שורש כדאי לך לשקול?

Published date field

שוב הגיע ה-10 בחודש, ושוב אתה מתכנן את התקציב לחודש הבא. זה הזמן האידאלי לתכנן כל הוצאה גדולה שעומדת בפניך, כמו תשלום עבור טיפול שורש. מדובר בטיפול יקר שאולי הביטוח שלך אינו מכסה במלואו. אמנם קיימות תיאוריות פופולריות רבות לגבי חלופות לטיפולי שורש, אך היזהר, לא כל החלופות יעילות!

כמה עובדות על טיפול שורש

טיפול שורש מומלץ במקרה שצריך לתקן שן מודלקת ופגועה מאוד כדי להציל אותה. נזק כזה מתרחש בדרך כלל כתוצאה מסדק בזגוגית השן, מחור עמוק או מטראומה (כולל כזו שנגרמה עקב טיפולי שיניים חוזרים). ההליך כולל מספר שלבים. בשלב הראשון רופא השיניים מבצע צילום רנטגן של השן. לאחר מכן הוא נותן הרדמה מקומית ומוציא את החלק הפגוע של מוך השן (נקרא גם כריתת המוך, או בלועזית פּוּלְפֶּקְטוֹמִיָה). הוא מנקה ומחטא את לשכת המוך, שהיא החלל בשן שבו היה המוך, וממלא אותו בחומר איטום הנקרא גוטה פרקה. בשלב האחרון בתהליך, רופא השיניים סותם את השן או מרכיב עליה כתר.

תיאוריות חלופיות

  • עקירה. אחת החלופות הפופולריות ביותר לטיפול שורש היא עקירת השן המציקה והחלפתה בגשר, בשתל או בתותבת חלקית. עם זאת, על-פי איגוד האנדודונטים האמריקאים (AAE), חלופה זו אינה משתווה ליתרונות של השארת השן הטבעית במקומה, כאשר ניתן לעשות זאת.

  • תרופות טבעיות. ידוע לכל כי מזונות שונים יכולים להשפיע על בריאות הפה בדרכים שונות, ושחסידי התרופות הטבעיות מציעים לרפא זיהומי שיניים באמצעות תזונה. לרוב שינויי תזונה אלה כוללים גם הוצאה של כל הסוכרים המעובדים מהתזונה, אכילת חלבון איכותי והימנעות מדגנים. בהחלט כדאי לאמץ סגנון חיים בריא יותר, אך אכילת פירות וירקות אינה מתקנת שיניים סדוקות ואינה סותמת חורים.

  • טיפול באוזון. חלופה נוספת היא שטיפה של חלל השורש במי אוזון. על-פי מחקר בנוירורדיולוגיה פולשנית, שטיפות במי אוזון מחטאות את המקום ומונעות זיהומים וכן משפרות את חמצון האזור. הודות לתכונותיהן שטיפות אלה מאיצות את ההחלמה. האוזון הורג חיידקים ומאפשר לרופא השיניים להציל חלק גדול יותר מהשן, כך שאולי לא יהיה צורך בטיפול שורש. למרות שקיימות עדויות לכך שאוזון מחטא את השן מתחת לזגוגית השן, עדיין ייתכן שהזיהום יחזור בשלב מאוחר יותר ובכל זאת יהיה צורך בטיפול שורש. כלל לא בטוח שטיפול באוזון ימנע טיפול שורש, אך אם אתה זקוק לטיפול שורש ויש לך זיהום, האוזון יטפל בזיהום כך שניתן יהיה להמשיך ולבצע את טיפול השורש.

  • סידן הידרוקסילי בדומה לשימוש באוזון, שטיפה בתמיסת סידן הידרוקסילי מקשה על צמיחת חיידקים בתעלות השורש. ארגון האנדודונטים האמריקני (AAE) מסביר כי סידן הידרוקסילי הוא חומר בסיסי המאכל וממוסס את כל שאריות הרקמה הנמקית ומונע גדילת חיידקים. מכיוון שמדובר בחומר רעיל, רופא השיניים צריך להכניסו בזהירות לתוך תעלת השורש באמצעות כלי דק כמו פוצר או מחט.

סיכום האפשרויות

אמנם החלופות לטיפול שורש שהזכרנו נשמעות מבטיחות, אך לאף אחת מהן אין פוטנציאל להעניק את הפתרון ארוך הטווח שמעניק טיפול שורש. בניגוד לציפיות, ההליך עצמו אינו הגורם העיקרי לכאב. האשם הוא ברקמת השן הפגועה והמזוהמת. טיפול שורש מאפשר לך לשמור על השן הטבעית שלך, לחייך בביטחון, ללעוס היטב וליהנות מהחיים.

כדי שתוכל למנוע צורך בטיפול שורש מלכתחילה, אמץ שיגרה בריאה של היגיינת פה הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביום במשחת שיניים המכילה סיליקון. משחת שיניים כזו עוזרת למנוע הצטברות של רובד הפה (פלאק) ואבנית, והופעה של דלקת חניכיים. אם רופא השיניים ממליץ לך לעבור טיפול שורש, אל תחפש חלופה שעלולה להגביר את כאביך במועד מאוחר יותר ולגרום לך להוצאות רבות יותר.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו