Overview of dental caries prevention man at the dentist's chair during a dental procedure
Badge field

שיני בינה: מתי יודעים שהגיע הזמן לעקור אותן?

Published date field

האם מאז שבגרת צמחה לך שן? סביר להניח שהשן צמחה בחלקו האחורי של הפה, ובאותו מקום הייתה לך נפיחות שגרמה אותה שן שניסתה לבקוע. מדובר בתסמין ידוע של שיני בינה, שהן ארבעת השיניים הטוחנות הבוקעות אחרונות אצל מבוגרים.

למבוגרים יש בדרך כלל טוחנת שלישית, ששמה המוכר יותר הוא "שן בינה", שן זו בוקעת אחרי גיל 18 שנים. על-פי ההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים (ADA), קיימות מספר בעיות העלולות להוביל לעקירה של שן בינה. שיני בינה כלואות גורמות לעתים קרובות אי-נוחות רבה, ובסופו של דבר פוגעות גם בבריאות הפה.

בעיות שכיחות

הבעיות השכיחות כוללות:

  • הצטברות שאריות מזון באזור השן

  • צורך ביישור שיניים

  • נזק לשן סמוכה

  • דלקת חניכיים המתבטאת בנפיחות, כאבים ואודם

  • ציסטות בסמוך לשן הכלואה

  • התפתחות של עששת.

סיבות לעקירה

לרוע המזל, אצל לא מעט אנשים שיני הבינה גורמות לבעיות.  לפעמים אין להם די מקום לבקוע, והן נותרות כלואות. במקום שהשן תבקע ישירות כלפי מעלה, היא שוכבת על צדה ולוחצת על השן הסמוכה לה. מצב זה עלול לגרום לצפיפות, למנשך לקוי ולעוד מספר בעיות.

שן בינה שבקעה חלקית עלולה גם לגרום לפריקורוניטיס, שהוא מצב שבו שאריות מזון ופסולת נכלאים ברווח שבין השן הכלואה לחניכיים, וכתוצאה מכך החיידקים מתרבים ונוצר זיהום. יתרה מכך, למי שעבר יישור שיניים יש עוד פחות מקום לשיני הבינה, וזו עוד בעייה שגורמת לצורך לעקור את שיני הבינה.

קבלת החלטה

אם השיניים אינן גורמות לבעיות, אפשר להשאירן במקומן. אך אם יש שן בינה בעייתית, עדיף לעקור אותה. הקפד להגיע לביקורת אצל רופא השיניים כדי שכאשר שיני הבינה יחלו לבקוע, הוא יוכל להחליט אם להשאירן או אם עדיף לעקור אותן. רופא השיניים יבצע צילום רנטגן כדי לראות כיצד מתקדמת בקיעת השיניים ואם הן עלולות לגרום לבעיות בעתיד.

אם התסמינים שגורמת שן הבינה מלמדים על כך שאתה זקוק לעקירה, יבצע את הטיפול רופא שיניים או מומחה פה ולסתות. הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית או אף כללית, תלוי במידת המורכבות של ההליך. רופאי השיניים ממליצים בדרך כלל לעקור את שיני הבינה בגיל צעיר, מכיוון שבגיל זה השורשים עדיין אינם מפותחים עד הסוף, והעקירה קלה יותר. אחרי העקירה העדרן של ארבע שיני הבינה אינו מפריע ליכולת לנשוך, ללעוס ולדבר כראוי.

כדי לשמור על פה בריא עליך לקיים שגרה יומיומית של שמירה על היגיינת הפה. מומלץ לצחצח שיניים פעמיים ביום במשחת שיניים המכילה פלואוריד, ולהשתמש מדי יום בחוט דנטלי כדי לסלק את רובד השן ושאריות מזון, אשר במקרה ששן הבינה אינה בוקעת כראוי עלולים ליצור תנאים להיווצרות מחלת חניכיים או פריקורוניטיס. זכור ששמירה על שגרה הכוללת ניקוי שיניים אצל השיננית וביקורת אצל רופא השיניים, בשילוב עם שמירה על היגיינת הפה, חיונית לא רק לבריאות הפה, אלא גם למצב בריאותך הכללי.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו