מהי עקירת שן בינה?
עקירת שן בינה היא הליך כירורגי המבוצע על ידי רופא שיניים או מנתח פה ולסת כדי להסיר אחת או יותר משיני הבינה. שיני בינה הן ארבע השיניים הבוגרות הקבועות הממוקמות בפינות האחוריות של הפה בחלקו העליון והתחתון. שיניים אלה הן מערכת השיניים הטוחנות השלישית והאחרונה המופיעות אצל רוב האנשים בשלהי שנות העשרה המאוחרות או בתחילת שנות ה-20 שלהם, וייתכן שיהיה צורך לעקור אותן על סמך המלצת רופא השיניים.
סקירת שיני בינה
שיני בינה, המכונות בדרך כלל "הטוחנות השלישיות", צומחות בדרך כלל לפני גיל 25, והן נקראות שיני בינה מכיוון שהן מופיעות בגיל הבגרות. עבור אנשים מסוימים, "בקיעת שיני הבינה" הוא טקס מעבר בלבד והוא מגיע ועובר ללא אירועים מיוחדים; עבור אחרים, בקיעת שן בינה עלולה להפוך לבעיה אם היא גורמת לצפיפות בפה, לבקיעה במצב לא נכון או הופכת לשן כלואה.על פי ה-ADA, כאשר שיני הבינה בוקעות, רופא השיניים יבדוק את הדברים הבאים:
כיצד ניתן לדעת אם צריך לעקור שן בינה?
ביקור אצל רופא השיניים פעמיים בשנה לצורך בדיקה שגרתית יעזור לרופא השיניים לעקוב אחר התקדמות מצב השיניים. אם הוא יראה משהו מדאיג לגבי שיני הבינה, הוא יבדוק את השיניים יותר ביסודיות ויבצע צילומי רנטגן, ויחד תוכלו לדון בטיפול. שיני בינה מוסרות בדרך כלל באמצעות עקירת שן בינה כאשר יש עדויות כי:
הסרת שיני בינה כלואות עוזרת להפחית את הסיכון לבעיות עתידיות, ומי שבוחר לבצע עקירת שן בינה סובל רק לעתים רחוקות מסיבוכים רציניים. אמנם קשה לחזות בעיות עתידיות, אך הסיבות לעקירת שן בינה במקום להשאיר אותה בפה הן בגלל שכך המצב עשוי להיות בריא יותר לטווח הרחוק:
מהם הסיכונים בעקירת שיני בינה?
בעוד שרוב עקירות שיני הבינה אינן גורמות לסיבוכים ארוכי טווח, בעיות עלולות להופיע לאחר ההליך:
שקע יבש מתרחש כאשר קריש הדם שלאחר הניתוח מתנתק מהפצע הניתוחי (השקע) וחושף את העצם התחתונה. שקע יבש עלול לכאוב ולעכב את תהליך הריפוי.
אם אתם מודאגים לגבי הסיכונים במהלך עקירת שן בינה, דברו עם רופא השיניים או מנתח פה ולסת על הדאגות שלכם. הם יוכלו להסביר את הנוהל ולהוביל אתכם בתהליך כדי לראות אם הוא מתאים לכם.
כיצד ניתן להתכונן לעקירת שיני בינה?
אם כבר חשבתם על הסרת שיני הבינה שלכם, כנראה תהיתם כיצד להתכונן להליך. יש לשוחח עם רופא השיניים או מנתח פה ולסת לגבי העקירה, לברר אם אתם מתאימים לעקירה, ולנהל שיחה לגבי הסיכונים או לגבי כל חשש אחר שיש לכם. רופא השיניים עשוי לבצע את ההליך במרפאה, אך אם השן כלואה עמוקות או אם העקירה צפויה להיות קשה מהרגיל, רופא השיניים עשוי להציע להתייעץ עם מנתח פה ולסת. כאשר נפגשים עם איש המקצוע בתחום השיניים, הנה כמה שאלות שתרצו לשאול:
ייתכן כי לרופא השיניים או למנתח פה ולסת לא תהיינה תשובות מלאות לכל השאלות הללו, אך הם ייערכו להן. עקירת שיני בינה היא הליך סטנדרטי למדי, כך שגם אם אין להם תשובות מדויקות, הם עדיין יוכלו להציע הנחיות.
הכנה לניתוח
עקירת שן בינה מחייבת לעיתים רחוקות אשפוז לילה; רוב ההליכים מתבצעים כאשפוז יום, כלומר אתם הולכים הביתה באותו היום. צוות המרפאה המבצע את העקירה יודיע לכם מה עליכם לעשות לפני הניתוח ולאחריו, ויוכל לענות על כל שאלה אחרת הנוגעת להליך.
לפני יום ההליך, קבעו עם מישהו שיסיע אתכם אל הניתוח וממנו. בררו כמה מוקדם עליכם להגיע למרפאה, וכן בררו לגבי כל מגבלות תזונתיות שעשויות להידרש מהלילה הקודם (כלומר, האם תצטרכו לצום? אם כן, ממתי ולכמה זמן?). אם אתם נוטלים תרופות מרשם או תרופות ללא מרשם, בררו אם תוכלו ליטול אותן לפני הניתוח.
קבלת תשובות לכל השאלות הללו תבטיח ניתוח והתאוששות תקינים.
למה לצפות - לפני ההליך
קיימים שלושה סוגים של הרדמה, ובהתאם לאופי ההליך הספציפי שלך, ובהתחשב ברמת הנוחות שלך, בסופו של דבר תורדם באחת משלוש דרכים:
הרדמה מקומית
הרדמה מקומית ניתנת בזריקה במקום עקירת השן. לפני מתן זריקה זו, רופא השיניים או המנתח ישתמשו בחומר אילחוש. המנותח נשאר ער במהלך ההרדמה מסוג זה, ולמרות שירגיש קצת לחץ ותנועה, לא יחווה כאבים.
טשטוש
לאלו שאינם חוששים ממחטים, ניתן טשטוש באמצועת עירוי תוך ורידי (IV) ישירות לאחד מעורקי הזרוע. טשטוש מסוג זה מדכא את התודעה של המנותח לאורך כל ההליך, כלומר שהוא ישן בזמן שהמנתח עובד, ואינו ירגיש שום כאב במהלך הניתוח. המנתח גם ירדים את החניכיים באמצעות חומר אילחוש או הרדמה מקומית.
הרדמה כללית
אם אינכם מעוניינים במחטים, הרדמה כללית עשויה להתאים יותר מכיוון שאתם תשאפו טיפול תרופתי במקום מתן החומר לווריד. בדומה לטשטוש, תוכלו לישון במהלך הניתוח וצוות הניתוח ינטר את ההליך הכירורגי, צריכת התרופות, הנשימה, חום הגוף, הדופק ולחץ הדם.
למה לצפות - תוך כדי ההליך
רופא השיניים או מנתח פה ולסת יבצעו חתך בקו החניכיים ויצרו קפלים שיחשפו גם את השן וגם את אזור עצמות הבסיס. כל עצם החוסמת את הגישה לשן תוסר לפני שרופא השיניים או מנתח הפה יבקעו את השן לחלקים, דבר שיקל על ההסרה.
רופא השיניים מסיר את השן ומנקה את כל הפסולת שנשארה סביב קו החניכיים או העצם. לאחר מכן, תופרים את החתך. לאחר מכן מניח רופא השיניים גזה על מקום העקירה כדי למנוע כל דימום נוסף ולעזור לקרישה.
למה לצפות - לאחר ההליך
לאחר סיום הניתוח, תועברו לחדר התאוששות כדי לאפשר לכל חומרי ההרדמה להתפוגג, אלא אם כן בחרתם באפשרות ההרדמה המקומית, דבר שמשמעותו שבוודאי תתאוששו בכיסא הניתוח.
עשה:
אל תעשה:
אם יש לכם תפרים הנמסים מעצמם, הם צריכים להיעלם לאחר מספר שבועות. אם יש צורך להסיר את התפרים, סביר להניח שרופא השיניים כבר קבע לכם ביקור לשם כך.
מתי להתקשר לרופא השיניים או למנתח
אם אתם חווים סימנים ותסמינים אלו לאחר הניתוח, צרו קשר עם רופא השיניים או המנתח באופן מיידי מכיוון שהם עלולים להצביע על שקע יבש, זיהום, נזק עצבי או סיבוכים חמורים אחרים:
תוצאות
יתכן שלא תזדקקו לביקור מעקב לאחר עקירת שן בינה אלא אם כן יתעוררו סיבוכים, או אם אתם נתקלים בבעיות מתמשכות אחרות (כגון כאב, נפיחות, חוסר תחושה, דימום) העשויים להעיד על זיהום או נזק עצבי, או שאתם זקוקים להוצאת תפרים (במידה ואינם נמסים).
אם מתפתחים סיבוכים, פנו מייד לרופא השיניים או למנתח פה ולסת בכדי לדון באפשרויות הטיפול המתאימות.