רופאה מסבירה לילד על רגישות בשן אחרי סתימה

מה קורה כשהילד שלכם עובר הליך של סתימה?

אם אתם הורים ויש לכם ילד שעובר הליך של סתימה, כדאי שתהיה לכם תוכנית שתרגיע אותם לקראת התור ולהקל על כל רגישות שיניים שהם עלולים לחוות לאחר ההליך. עם קצת אהבה וטיפול, אתם יכולים לעזור לילדכם לעבור את הליך הסתימה הראשונה שלו בקלות ולעזור לו לבנות הרגלים בריאים לעתיד. למעשה, אתם יכולים לעזור לילדכם להתגבר ולהשיג כל דבר.

מהן סתימות שיניים ולמה הן נחוצות?

לרוב, סתימות משמשות למילוי חלק רקוב של השן (חור). זה אולי נשמע מדאיג שיש עששת בגיל צעיר, אבל זה גם נפוץ באופן מפתיע. על פי ההערכה העדכנית ביותר של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), השכיחות של כלל החורים בשיניים (לא מטופלים ומטופלים) הייתה 45.8% בשנים 2015-2016. על ידי לימוד ילדיכם לתרגל היגיינת פה טובה, תוכלו לסייע להם במניעת חורים בשיניים ביעילות ולמנוע את קבלת סתימות נדרשות לטיפול בהם.

למדו כיצד ללמד את הילדים שלכם איך לצחצח שיניים ולהשתמש בחוט דנטלי.

סתימות אינן מיועדות רק לחורים. הן יכולות לשמש גם לתיקון שיניים שנפגעו משחיקה (ברוקסיזם) ולשיניים שבורות.

למדו על אפשרויות של סתימות לשיניים.

כיצד להכין את ילדכם לתור שלהם

כשאתם מדברים עם ילדכם על הליך סתימת החור שלהם, עדיף לא לעשות מזה עניין גדול מדי. שמרו על נושא קליל וחיובי, והקדישו תשומת לב מיוחדת כדי להימנע מכל מילה שעלולה להפחיד אותם, כמו "חד, "מחט" או "מקדחה".

מומחי רפואת שיניים לילדים מקבלים הכשרה מיוחדת לשוחח עם ילדים על כל חלק של ההליך, אז אולי עדיף להשאיר להם את הפרטים. וודאו שילדכם יצחצחו שיניים לפני הטיפול כדי להסיר שאריות מזון מהשיניים.

הרדמה מקומית ומאלחש משמשים לרוב עבור סתימות לילדים. אם ילדכם עובר הרדמה כללית לצורך ההליך, סביר להניח שרופא השיניים שלכם ימליץ לו לצום לפרק זמן מסוים לפני ההליך. לדוגמה, Mayo Clinic טוען כי הימנעות מארוחות היא בדרך כלל הכרחית במשך כשש שעות לפני שאתם עוברים הרדמה.

איגוד השיניים האמריקני (ADA) ממליץ לשאול את השאלות הבאות לגבי הרדמה לפני ההליך של ילדכם:

  • האם תצטרכו לתת לילדכם תרופות כלשהן לפני שמגיעים למרפאת שיניים? אם כן, האם יש משהו נוסף שאתם צריכים לדעת? משהו שאתם צריכים לשים לב אליו?
  • כמה זמן ילדיכם צריכים לצום לפני ההליך? הרדמה כללית תגרום להרפיית השרירים השומרים על מזון וחומצה בקיבה של ילדכם ומחוץ לריאות, כך שהקיבה שלהם חייבת להיות ריקה.
  • מי הולך להעריך את ילדיכם לפני ההליך? מישהו צריך לבדוק את ההיסטוריה הרפואית של ילדיכם, מרשמים נוכחיים, אלרגיות, מחלות קודמות ואשפוזים.
  • איזו רמת טשטוש או הרדמה כללית תינתן לילדכם? האם זה רק הרדמה מקומית (ערות לגמרי), טשטוש בינונית (קצת ישנוניות), טשטוש עמוק (ישנוניות מאוד), או הרדמה כללית (שינה)?
  • האם לאדם שנותן את הטשטוש או ההרדמה יש את ההכשרה הנדרשת? וודאו שלרופא/, השיניים יש את כל ההיתרים או הרישיונות הנדרשים על ידי משרד הבריאות של המדינה כדי לספק את רמת ההרדמה או הטשטוש המתוכננת. כדאי גם לשאול האם הצוות שיסייע עובר הכשרה למקרה חירום ועוברים הכשרה באופן קבוע.
  • כיצד הילד יהיה במעקב לפני, במהלך ואחרי ההליך עד שהוא חוזר לטיפולכם? וודאו שלפחות שני אנשים עם הכשרה מתאימה נמצאים שם במהלך ההליך של ילדיכם וכי תרופות וציוד חירום מתאימים זמינים מיד במידת הצורך.
  • האם יש הנחיות ופרטים ליצירת קשר במקרה חירום אם יש סיבוכים לאחר החזרה הביתה? סביר להניח שלא תצטרכו להשתמש במידע הזה, אבל אם משהו יקרה לאחר שתגיעו הביתה, תהיו אסירי תודה לדעת בדיוק מה לעשות ולמי תוכלו להתקשר כדי לתקן את המצב.

מה קורה במהלך סתימת שיניים?

הליכי הסתימה אורכים בדרך כלל כשעה. רופא/ת השיניים של ילדכם עשוי/ה לקחת הפסקות קצרות לפי הצורך כדי לעזור לילדכם להיות רגוע. מרפאות מסוימות מציעות סרטים ומוזיקה במהלך ההליך כדי להסיח את דעתם של הילדים במהלך הטיפול.

במהלך ההליך, צוות המומחים ברפואת שיניים לילדים:

  • יבצעו צילומי רנטגן, במידת הצורך
  • ירגיעו את ילדכם, ואולי אפילו ינסו להפוך את החוויה למהנה
  • יסבירו מה הם עושים
  • ישתמשו בחומר הרדמה מקומי (ולפעמים כללי).
  • ינקו בקידוח את אזור הריקבון
  • וישימו את הסתימה בפה של ילדכם

אם לילדכם יש שן אחת או יותר שיש לטפל בהן, הם עשויים לקבוע מספר ביקורים כדי להקל על מידת הלחץ של ילדיכם.

טיפול בכאבי שיניים של ילדיכם לאחר הליך הסתימה

ההרדמה המקומית של ילדיכם עדיין עשויה להשפיע כשעה עד שלוש שעות לאחר ההליך. הקפידו להזכיר לילדיכם לא ללעוס את הלשון או לנשוך את הלחי במהלך הזמן הזה.

לאחר קבלת סתימה, מעט כאב ורגישות הם נורמליים עבור מבוגרים וילדים כאחד, אך הרגישות והנפיחות יכולות להימשך רק יום או יומיים לכל היותר. אם הכאב או הנפיחות נמשכים, קבעו פגישת מעקב מיד.

לאחר טיפול הסתימה של ילדיכם, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לטפל בילד שלכם:

  • הגבילו את התזונה של ילדיכם למזונות רכים למשך יום עד יומיים עד שהרגישות והנפיחות יורדות.
  • רופא/ת השיניים של ילדיכם עשוי להמליץ לא לאכול בצד הפה שבו בוצעה הסתימה למשך עד 24 שעות.
  • הגבילו את השימוש בקשיות ובכוסות עם קש בימים הראשונים שכן פעולת היניקה עלולה להאריך את הרגישות.
  • השתמשו בקומפרס קר על האזור למשך 15 דקות לסירוגין.
  • תוכלו לתת פראצטמול על פי הנחיית הרופא/ה.
  • עקבו באופן צמוד אחר נפיחות או רגישות שנמשכת מעבר ליומיים.
  • והימנעו מפעילות כבדה ביום של סתימת השיניים וביום שאחרי.

צחצוח שיניים וניקוי בחוט דנטלי לאחר סתימה

שקלו לקנות מברשת שיניים בעלת זיפים רכים והזכירו לילידכם לצחצח את אזור הסתימה בעדינות. אם ילדכם משתמשים בחוט דנטלי או במברשות אינטרדנטליות, ודאו שהן לא מושכות את האזור שמסביב למילוי. סילוני מים הם דרך מצוינת לנקות את החניכיים ובין השיניים - ודאו שילדכם לא יטו בזווית את זרם המים בצורה שעלולה לעקור את המילוי. על ידי תשומת לב מיוחדת והקפדה על אזור הסתימה, הסתימה של ילדיכם תחזיק מעמד זמן רב.

קצת אהבה, אכפתיות וחיוביות עוזרות לילדיכם לנהל את הרגישות בשיניים לאחר סתימה. אם תדעו למה לצפות, תראו לילדיכם שאתם בטוחים בתהליך בעצמכם, ותהיו מוכנים לנחם אותם עד שהרגישות תיעלם, תוכלו להפוך את הליך הסתימה שלהם לחוויה ששניכם יכולים לחייך לגביה.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו