Badge field

כיצד משפיעות הפרעות אכילה על הפה שלכם?

Published date field

 

הפרעות אכילה הן בעיות בריאותיות קשות בחברה של ימינו; עם זאת, רוב האנשים סובלים בשקט. כיצד משפיעות הפרעות אכילה על הפה? מומחים ברפואת שיניים יזהו בקלות סימנים מסגירים, שחומרתם יכולה לנוע החל מסימנים קלים מאוד ועד לסימנים חמורים. במקרים רבים רופא השיניים או השיננית הם הראשונים שיגלו ויאבחנו את ההפרעות האלה. על פי נתוני איגוד רופאי השיניים האמריקאי, עשרה מיליון אמריקאים סובלים מהפרעות אכילה קשות ומכיוון שהן משפיעות על הפה, אנשים הסובלים מהפרעות אכילה מגיעים קודם לקבלת טיפולי שיניים ורק אחר כך פונים לקבל עזרה אחרת. הפרעות אכילה שכיחות יותר בקרב נשים, במיוחד מתבגרות ונשים צעירות, אך יכולות להשפיע על כל אדם.

סוגי הפרעות אכילה

על פי נתוני המכון הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב, הפרעות אכילה כוללות אנורקסיה נרווזה, בולימיה ואכילה כפייתית. כל שלוש ההפרעות האלה משפיעות בצורה שלילית על הפה. אנשים עם אנורקסיה חוששים לעלות במשקל ולהיות שמנים, גם אם הם סובלים מתת-משקל קיצוני. הם מגבילים את כמות המזון שהם אוכלים, מגזימים בפעילות גופנית , יכולים לחוש דחף לגרום לעצמם להקיא לאחר שהם אוכלים, משתמשים במשלשלים, בחוקנים או במשתנים כדי להיפטר ממשקל עודף.

בולימיה מתוארת כאכילת יתר קיצונית כמה פעמים בשבוע או במקרים הקשים ביותר, כמה פעמים ביום. דחף בלתי נשלט זה גורם לאכילה לא בריאה של מזונות שמנים או מתוקים ולאחריה ניקוי הגוף באמצעות הקאה יזומה, תכשיר משתן, תכשיר משלשל ושימוש בחוקן. מחקרים מראים של- 89 אחוזים מהבולמיים מופיעים סימני נזק לפה ולשיניים.

אנשים הסובלים מאכילה כפייתית סווגו בעבר כמכורים למזון. הם אוכלים כמויות מופרזות בפרק זמן קצר ואינם מסוגלים לשלוט בדחפים אלה; הם שונים מהבולימיים בכך שאינם משתמשים באמצעים לניקוי הגוף כדי להיפטר מעודף המשקל שגרמו לעצמם. תחת זאת הם חשים רגשי אשמה וחרטה קשים הגורמים להם להמשיך בהתנהגות זו. אכילה כפייתית שכיחה באותה מידה בקרב נשים וגברים.

כיצד משפיעות הפרעות אכילה על הפה והגוף?

כל הפרעות האכילה האלה משפיעות בצורה שלילית על הגוף. המחסור בוויטמינים, מינרלים וחומרים מזינים הקשור בהפרעות אלה, עלול להוביל להשבתת הגוף ולפגיעה בתפקוד.
בעיות בריאות פוטנציאליות כוללות:

  • ירידה במשקל.
  • נשירת שיער.
  • טמפרטורת גוף נמוכה מהרגיל.
  • עצירות.
  • ה מחזור החודשי של האישה.
  • בעיות לב, אי-ספיקת כליות ואף מוות.

ההשפעות השליליות של מחסור בוויטמינים ובחומרים מזינים ישתקף גם בפה. יתרה מכך, חומצות הקיבה יפגעו בשיניים של אנשים המקיאים כדי להתנקות. הסימנים בפה שיגלו את סוד הפרעת האכילה כוללים:

  • יובש בפה ובלוטות רוק מוגדלות.
  • שפתיים יבשות וסדוקות ופצעים בפה.
  • שחיקת שיניים.
  • רגישות השיניים לחום וקור.

טיפול מומלץ לפה

אנשים הסובלים מהפרעות אכילה פונים במקרים רבים לקבלת עזרה מרופא השיניים בשל בעיות בפה ובשיניים. במסגרת הכשרתם המקצועית לומדים רופאי השיניים והשינניות לזהות סימנים בפה המעידים על הפרעת אכילה חמורה. הם ישוחחו עם המטופל על הנזק הנגרם לפה ולגוף וימליצו לו לפנות אל מומחה לבריאות הנפש. בה בעת הם ינסו לתקן את בעיות הפה והשיניים שמהן סובל המטופל. לדוגמה, אנשים המנקים את גופם באמצעות הקאה יוזהרו לא לצחצח שיניים מיד לאחר הקאה, משום שפעולה זו מגדילה את הנזק הנגרם לשיניים כתוצאה מחשיפה לחומצות הקיבה. מומלץ לחכות כחצי שעה עד לצחצוח השיניים ולהשתמש במשחת שיניים ניטרלית, כגון אבקת סודה לשתייה.

פעולות מניעתיות ושיקומיות כוללות:

  • הנחיות בנושא היגיינת פה טובה.
  • תכנית טיפול בפלואוריד המתבצעת על ידי המטופל. (התכשיר Colgate® PreviDent® Dental Rinse הינו פתרון אפשרי, אך רק אם ניתן בהמלצת רופא השיניים).
  • תכשירי טיפול ביובש בפה.
  • טיפול ברגישות באמצעות שיקום של שיניים עם אבדן אמייל חמור.
  • ביקורים מניעתיים תכופים במרפאת השיניים כדי לעקוב אחר ההתקדמות.

האופן שבו הפרעות אכילה משפיעות על הפה הינו משני לנזק שנגרם לגוף. עם זאת, לעיתים קשה למטופל לפנות לקבלת עזרה ממומחה לבריאות הנפש בשל הבושה ורגשות האשם הקשורים להפרעות אלה. מטופלים הפונים לרופא השיניים בשל נזק ורגישות בשיניים, יעברו הערכה לא רק של בעיות הפה והשיניים שלהם אלא גם של בריאותם הגופנית והנפשית. זה עשוי להיות הצעד המכריע הראשון בדרך לקבלת עזרה.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו