אתה אוכל לחם שום או שיש לך פה יבש ואתה מבחין שהבל פיך אינו רענן כפי שהוא אמור להיות. כולנו היינו בסרט הזה. עם זאת, כשמדובר בריח רע מהפה, יש הבדל גדול בין מצב זמני, שקורה לכל אחד, לבין מצב כרוני. גם אם תיקח עמך לכל מקום מי פה, השימוש בהם לא יפתור בעיה כרונית של ריח רע מהפה, הנקראת גם בָּאֶשֶׁת הפה. אם כך, מהי באשת הפה וכיצד יכולים אתה ובני משפחתך להתמודד עמה? הנה כמה עצות.
מה גורם לבאשת הפה?
באשת הפה נגרמת ממגוון סיבות, שחלקן רציניות למדי. הנה כמה מהשכיחות ביותר:
חלקיקי מזון. מזונות המדיפים ריח חזק, כמו שום ובצל, עלולים להותיר בחלל הפה ועל הלשון חלקיקים הגורמים לריח לא נעים אחרי הארוחה. למרבה המזל זו בעיה שקל לטפל בה והיא אינה גורמת לבאשת פה כרונית.
יובש בפה. תרופות, עישון ונשימה מהפה עלולים לגרום ליובש בפה. כשאין מספיק רוק בפה החיידקים אינם נשטפים החוצה כמו שאמור לקרות, וכתוצאה מכך עלול להופיע ריח רע מהפה. יובש בפה המופיע מדי פעם הוא דבר אחד, אך ריח רע מהפה עלול להפוך למצב כרוני כתופעת לוואי של עישון.
בעיות שיניים. על-פי מאיו קליניק, לעתים קרובות באשת הפה נגרמת כתוצאה ממחלת חניכיים ועששת. בעיות בשיניים עלולות לעודד הצטברות חיידקים בחורים ובכיסים באזור החניכיים, המופיעים כתוצאה מבעיות כמו דלקת חניכיים ומחלת מיסב-השן. אמצעים לרענון הנשימה לטווח קצר יכולים להסתיר את הבעיה, אך אם לא בודקים מה מקור הבעיה ומטפלים בה, הריח יישאר.
בעיות בריאות. נגיפים ומחלות, במיוחד אלה הפוגעים בסינוסים, בחללי האף ובגרון, עלולים לגרום לבאשת הפה. ריח לא נעים מהפה אצל ילדים עשוי לנבוע מנזלת או מזיהום בסינוסים. כפי שההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים מציינת, ריח רע מהפה עשוי להיות גם סימן למחלות מסוימות, כמו מחלות כבד וכליות.
איך להתמודד עם באשת הפה
זכור: אם מדובר בבעיה זמנית וקצרת טווח, עומדים לרשותך פתרונות מהירים. אם הריח הרע מהפה נובע מחלקיקי מזון או מיובש בפה, עליך לגרות את ייצור הרוק אשר ישטוף את החיידקים מפיך וירענן את נשימתך. אפשר ללעוס מסטיק ללא סוכר, שכן הלעיסה מעודדת ייצור רוק, או להשתמש במי פה המנקים את חלל הפה, החניכיים והשיניים, ועוזרים לסלק את החיידקים הגורמים לריח הרע.
אם הריח הרע נובע מבעיה כרונית כמו עששת שיניים או מחלה מסוימת, כדאי שתפנה לרופא השיניים או לרופא המשפחה מכיוון שמסטיק ומי פה רק יסוו את הבעיה לזמן מה, אך לא יפתרו אותה. אם יש לך בעיות בשיניים, פנה לרופא השיניים. אם לדעתך מדובר בבעיה פנימית, פנה לרופא המשפחה.
כעת אתה יודע מהי באשת הפה, ויודע גם שאינך לבד. על-פי האגודה לבריאות השיניים במסצ'וסטס, כ-25 אחוז מהאנשים בארצות הברית סובלים מריח רע מהפה. טיפול בשורש הבעיה ירענן את הבל פיך בכל אשר תלך.