על ידי יישום המידע הכלול במדריך זה, תוכלו אתם ובני משפחתכם ליהנות משיניים וחניכיים בריאות שיישמרו היטב במשך כל חייכם. כהורים אתם יכולים לעבוד עם ילדיכם כדי לעזור להם להבין מדוע חשוב לשמור על בריאות הפה ולהראות להם כיצד עושים זאת נכון!
ארבעה שלבים להשגת חיוך זוהר
צחצחו את השיניים לפחות פעמיים ביות עם משחת שיניים המכילה פלואוריד, במיוחד לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה.
נקו את השיניים בחוט דנטלי מידי יום.
הגבילו את מספר החטיפים שאתם אוכלים מידי יום.
הקפידו לבקר באופן סדיר את רופא השיניים.
הדרכת בני המשפחה כיצד לשמור על בריאות פה טובה אינה דבר מסובך. כל מה שדרוש זה מידע נכון ומעט תרגול.
כיצד לנקות את השיניים בחוט דנטלי?
פלואוריד – ההגנה הטובה ביותר של משפחתכם
פלואוריד הוא הלוחם הטוב ביותר נגד חורים בשיניים, שתוכלו למצוא, כשאתם מדריכים את בני משפחתכם לחיים ארוכים של חיוכים זוהרים! הוא שומר על חוזק השיניים של כל בני המשפחה, בכל גיל.
כיצד פועל הפלואוריד
בכל יום מתקיפות חומצות המיוצרת בפלאק את אמייל השן. החומצות הללו מחלישות את השיניים ועלולת לגרום להתפתחות של עששת.
כאן נכנס הפלואוריד לתמונה. הוא מגיע לשיניים ונספג לתוך האמייל. הפלואוריד מסייע בתיקון האמייל ובמניעת עששת. הוא יכול אפילו לעצור את תהליך התפתחות העששת.
כיצד להשיג את הפלואוריד
קיימים מקורות שונים לפלואוריד. פלואוריד יכול להגיע ממקור חיצוני וגם מתוך הגוף. כדי שהפלואוריד יפעל בצורה הטובה ביותר, מומלץ להשיגו משני המקורות גם יחד. בבית, אתם ובני משפחתכם צריכים לצחצח שיניים עם משחת שיניים המכילה פלואוריד לפחות פעמיים ביום, בעיקר לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה.
טיפים ועששת
אם פלואוריד הוא ההגנה הטובה ביותר שלנו נגד עששת, אכילת חטיפים תכופה היא האויב הגדול ביותר של השיניים. אתם ובני משפחתכם עומדים בפני אתגר החטיפים מדי יום.
תדירות אכילת החטיפים היא זו שקובעת
למען האמת, חשוב יותר מתי אוכלים את החטיפים ובאיזו תדירות מאשר סוג החטיפים! הכל קשור לתהליך שנקרא "ריאקציית הפלאק".
ריאקציית הפלאק
לכולנו יש חיידקי פלאק בפה. אך כאשר אותם חיידקי פלאק פוגשים סוכרים ועמילנים המצויים בחטיפים כגון עוגיות, סוכריות, פירות מיובשים, משקאות קלים או אפילו בייגלה וחטיפי צ'יפס, נוצרת תגובה של הפלאק היוצרת חומצה שמתחילה את "מתקפת פלאק".
למען האמת, מרבית החטיפים שאתם אוכלים מכילים סוכרים או עמילנים שמאפשרים לפלאק לייצר חומצה. כל "מתקפת פלאק" עשויה להתמשך עד 20 דקות לאחר אכילת החטיף. בפרק זמן זה תוקף הפלאק את אמייל השן, ומחליש אותו. זה הזמן שבו יכולים להתפתח חורים בשיניים!
להשיב מלחמה נגד הפלאק
הבשורה הטובה היא שאתם יכולים לפעול נגד הפלאק! על ידי צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד וכן על ידי אכילת חטיפים מעט פעמים ביום, תוכלו אתם ובני משפחתכם למנוע התפתחות של עששת.
עדיף לבחור בחטיפים מזינים ולא לאכול אותם בכמות מופרזת. כמו כן עדיף לאכול את החטיף כולו בפעם אחת! הסיבה: אכילת חמש חתיכות של חטיף בפעם אחת חושפת את השיניים להתפתחות אפשרית של עששת במשך כעשרים דקות. כאשר אתם מכרסמים את אותן חמש חתיכת בחמש פעמים נפרדות, אתם חושפים את השיניים להתפתחות אפשרית של עששת במשך כמאה דקות. וזהו הבדל עצום!
עליכם להיזהר גם עם ממתקים לתינוקות!
תינוקות רגישים להתפתחות של עששת בדיוק כמו ילדים גדולים יותר ואנשים מבוגרים. למעשה, חורים בשיניים בתקופת הינקות עלולים להיות בעיה רפואית חמורה מאוד. מידע נוסף תוכלו למצוא בסעיף "מניעת חורים בשיניים בתקופת הינקות".
ביקורת שיניים תקופתית
רופא השיניים הוא השותף של בני המשפחה בדרך להשגת חיוכים זוהרים. הקפידו לקבוע ביקורות שיניים סדירות לכל בני המשפחה. ביקורם הראשון של הילדים במרפאת השיניים צריך להיות לפני גיל שלוש.
ביקורות שיניים בגיל צעיר מאפשרות להפוך את השמירה על בריאות הפה לחוויה חיובית
המלצה: בשלב ראשון, קחו אתכם את הפעוט למרפאת השיניים לביקור שבו רק אתם עוברים בדיקה. כך תהפוך מרפאת השיניים למקום מוכר.
בדיקת שיניים תקופתית: למה לצפות
טיפולי פלואוריד:
ייתכן שרופא השיניים ייתן לילדכם תוספת של ג'ל פלואוריד, כדי לחזק את השיניים. ממלאים סד מיוחד בג'ל ומכניסים אותו לתוך לפה. הילד יושב עם הסד בפיו במשך כמה דקות כדי שהפלואוריד ישקע אל תוך השיניים. ג'ל לילדים מיוצר בכמה טעמים מגניבים!
- מקורות פלואוריד חיצוניים הפועלים על השיניים:
משחת שיניים המכילה פלואוריד - מי פה עם פלואוריד
- ג'ל פלואוריד
- מקורות פלואוריד הפועלים מתוך הגוף:
- מי שתייה מופלרים
- טיפות או טבליות פלואוריד
חומרי איטום דנטליים:.
אלה הם ציפויי מגן דקים עשויים חומר פלסטי שאותם מצמיד רופא השיניים על שיני הקבע האחוריות (מולריות). האיטום ממלא את החריצים במשטחי הלעיסה של השיניים, שבהם עלולים להילכד מזון וחיידקים הגורמים לחורים. האיטומים יכולים להחזיק מעמד במשך שנים רבות.
צילומי רנטגן:
"התמונות" הללו מראות לרופא השיניים מה קורה בתוך השיניים ומתחת לקו החניכיים. בעת ביצוע הצילום ילבש הילד סינר עופרת כדי למנוע חשיפה מיותרת.
מניעת חורים בשיניים בתקופת הינקות (מכונה לפעמים "עששת בקבוק")
חורים בשיניים בתקופת הינקות הם מחלת ילדות שאפשר למנוע. הצעדים הבאים יגנו על ילדכם מפני מחלה מכאיבה זו. בקשו מרופא השיניים או מרופא המשפחה מידע נוסף.
מומלץ לא לשים בקבוק במיטת התינוק. אך אם אתם חייבים לשים בקבוק במיטה, מלאו אותו במים בלבד. כל נוזל פרט למים, אפילו חלב או מיץ, עלול לגרום לחורים בשיניים.
אתם יכולים להשתמש בבקבוק לצורך האכלת התינוק בזמני האכלה קבועים, אך שימוש בבקבוק במקום מוצץ, עלול להיות גורם מרכזי להתפתחות חורים בשיניים.
- החזיקו את התינוק בזרועותיכם בזמן ההאכלה. אם הוא נרדם, הוציאו את הבקבוק מפיו והשכיבו אותו במיטה.
- אל תשכיבו את התינוק לישון עם בקבוק.
- אל תניחו לפעוט להתרוצץ עם בקבוק.