אם תחפשו באינטרנט "חריקת שיניים אצל תינוקות", תגלו לבטח כי התנהגות זו שכיחה אצל תינוקות רבים. במקרים נדירים זו עלולה להיות סיבה לדאגה, אך ניתן לטפל גם במקרים אלו. הנה מה שצריך לדעת על חריקת שיניים אצל תינוקות, כיצד לזהות זאת, מתי צריך להיות מודאגים ומדוע מלכתחילה הפעוט שלכם חורק שיניים.
חריקת שיניים ותינוקות
על פי האתר לבריאות הילד KidsHealth, כ-20 עד 30 אחוז מהילדים חורקים שיניים. חריקת שיניים הוא המונח הרפואי המתייחס לפעולה של שחיקה ו/או סגירה מוגברת של השיניים. תסמינים של חריקת שיניים עשויים לכלול כיווצים קצביים בשרירי הלסת, לחץ וכאבים בלסת, רעידות אפשרית באזור הלסת וכאבי ראש.
הדרך הקלה ביותר לזהות אם התינוק שלכם חורק את שיניו היא פשוט להקשיב לו. זה עשוי להישמע כשפשוף של נייר זכוכית עדין, ובמקרה של כיווץ קצבי (במיוחד כשילדכם ישן), אתם עשויים לשמוע משהו שנשמע כצליל נקישה רך או צליל צורם הדומה לנקישת עלי במכתש.
שימו לב גם אם התינוק או הפעוט שלכם סוגר בכח או מעדיף צד מסוים בפה בשעות הערות שלו. יכול להיות כי בוקעות שיניים חדשות אצל תינוקכם.
גורמים לחריקת שיניים
תינוקות עשויים להתחיל לחרוק שיניים כאשר בוקעת אצלם שן חדשה, או אם השיניים העליונות והתחתונות שלהם אינן מתיישרות כראוי, מציין האתר KidsHealth. יתכן שהתינוק שלכם פשוט חוקר כיצד עובדות השיניים שלו ואת מגוון הפעולות שניתן לעשות כעת בעזרת המכשירים החדשים האלה! עם זאת, בדיוק כמו אצל מבוגרים, תינוקות שחווים מתח - בין אם מדובר בשן חדשה או בחוויה חדשה - עשויים לחרוק את שיניהם כתוצאה מכך.
האם התינוק שלכם חורק שיניים במהלך השינה? התנהגות זו שכיחה ביותר בשלבי השינה הנקראים "ללא תנועות עיניים מהירות", אך יכולה להתרחש בכל שלב בשינה. כתב העת Dental Press Journal of Orthodontics מדווח כי הסיבה לחריקת שיניים בשינה עדיין אינה ידועה, אך עשויה להיות קשורה למערכת העצבים המרכזית. מחקר שפורסם בכתב העת Gastroenteroloy Research and Practice קובע כי חריקת שיניים בשינה שכיחה יותר בקרב חולי קרוהן.
מתי צריך להיות מודאגים
חריקת שיניים נפוצה אצל תינוקות ובמקרים רבים, היא חולפת אצלם. עם זאת, הקפידו לבדוק אם ילדכם מראה סימנים למחלות אחרות. אם הוא מושך באוזנו או נמנע מאכילה, הדבר עשוי להצביע על כך שהוא סובל מכאבי אוזניים, כאבי ראש, בקיעת שיניים או זיהום בקיבה.
יתכן וישנן עדויות לכך שזיהומים טפיליים במעי יכולים להיות גורם בסיסי לחריקת שיניים אצל ילדים. המחקרים הנפוצים ביותר חלוקים בשאלה זו. מחקר שפורסם בכתב העת Dental Research Journal מראה מתאם בין זיהומים טפיליים לבין חריקת שיניים בילדים בגילאי 3 עד 6. לעומת זאת, מחקר בכתב העת Journal of Dentistry for Children הגיע למסקנה כי אין הבדל משמעותי בשכיחות חריקת השיניים בין קבוצת הביקורת למקרים עם טפיל. בשל המחקר הלא מספיק בנושא זה, לא ברור אם טפילים גורמים לחריקת שיניים אצל ילדים.
תינוקות רבים חורקים שיניים ומפסיקים מעצמם הרגל זה, אך אם התנהגות זו נמשכת, התייעצו עם רופא הילדים שלכם ועם רופא שיניים לילדים כדי להבטיח שהבעיה לא תוזנח ותגרום לשחיקה של שיני הילד. בין אם הטיפול מורכב מפיזיותרפיה, הפגת מתח, הרכבת מגן פה או תרופות לטיפול בכאבים או במעיים, מומחי הרפואה והשיניים שלכם יכולים לעזור לילדכם להמשיך את דרכו בבריאות טובה ובפה בריא.