חורים בשיניים הם הגדרה אחרת לעששת. העששת מושפעת מאוד מאורח החיים שלנו, המזון שאנו אוכלים, האם אנו שומרים על בריאות השיניים, והאם המים שלנו ומשחת השיניים שבה אנו משתמשים מכילים פלואוריד. גם לתורשה יש חלק במידת הרגישות של שינינו לעששת.
לרוב שכיחים חורים בשיניים יותר בקרב ילדים, אך גם מבוגרים חשופים לסיכון. סוגי החורים בשיניים כוללים:
- חורים בכותרת השן – הסוג השכיח ביותר שמופיע הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים. לרוב ממוקמים חורים בכותרת השן על משטחי הלעיסה או בין השיניים.
- חורים בשורש השן – בגילים מבוגרים יותר מתפתחת נסיגת חניכיים, ועקב כך חלקים משורש השן נחשפים. היות והאמייל אינו מכסה את שורשי השיניים, מועדים אזורים חשופים אלה לעששת.
- עששת חוזרת ונשנית – עששת עלולה להתפתח סביב סתימות וכתרים קיימים. הסיבה לכך היא שלאזורים אלה עשויה להיות נטייה לצבור פלאק, והוא עלול לגרום בסופו של דבר לעששת.
מבוגרים חשופים לסיכון מוגבר לחורים בשיניים במידה והם סובלים מיובש בפה, בעיה שמקורה במחסור ברוק. הגורם ליובש בפה יכול להיות מחלה, תרופות, טיפול בהקרנות וכימותרפיה, והוא עשוי להיות זמני (ימים עד חודשים) או קבוע, תלוי בגורם.
חורים בשיניים הינם בעיה רצינית. אם לא מטפלים בהם הם עלולים להרוס את השן ולהרוג את העצבים העדינים שבמרכזה. התוצאה עלולה להיות מורסה, אזור של זיהום בקצה השורש. ברגע שנוצרת מורסה, ניתן לטפל בה רק באמצעות טיפול שורש, ניתוח או עקירת השן.
כיצד אוכל לדעת האם יש לי חור בשן?
רק רופא השיניים שלכם יכול לקבוע בוודאות אם יש לכם חור בשן. הסיבה לכך היא שחורים מתפתחים מתחת לפני השן, במקום שאינכם יכולים לראות אותם. כאשר אתם אוכלים מזונות המכילים פחמימות (סוכרים ועמילנים), פחמימות אלה מזינות את החיידקים שבפלאק, ויוצרות חומצות המאכלות את השן. במשך הזמן מתחיל אמייל השן להתפרק מתחת לפני השן ואילו פני השן עדיין נותרים ללא פגע. כאשר כמות מספקת של אמייל שמתחת לפני השן נהרסה כבר, פני השן מתמוטטים, וכך נוצר חור.
המקומות המועדים ביותר לחורים הם השקעים במשטחי הלעיסה של השיניים האחוריות, בין השיניים ובסמוך לקו החניכיים. אך בלי קשר למקום היווצרות החורים, הדרך הטובה ביותר לאתר אותם ולטפל בהם לפני שהם הופכים לחמורים היא להקפיד על ביקורות סדירות אצל רופא השיניים.
כיצד אוכל לעזור במניעת חורים בשיניים?
- צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום ונקו באמצעות חוט דנטלי מדי יום כדי לסלק פלאק מבין השיניים ומתחת לקו החניכיים.
- הקפידו על ביקורות שיניים סדירות. טיפול מונע יכול לסייע במניעת בעיות עוד בטרם הופיעו ולעצור את התפתחותן של בעיות קטנות לבעיות חמורות.
- הקפידו על תזונה מאוזנת המגבילה מזונות עמילניים ועתירי סוכר. כאשר אתם בכל זאת אוכלים מזונות כאלה, השתדלו לאכול אותם בזמן הארוחות במקום כחטיף בין הארוחות, וזאת כדי להפחית ככל האפשר את מספר הפעמים שבהן השיניים שלכם נחשפות לחומצה.
- השתמשו במוצרים לשיניים המכילים פלואוריד, ובכלל זה משחת שיניים.
- ודאו שילדיכם שותים מים מופלרים. אם מי השתייה שלכם לא מכילים פלואוריד, ייתכן שרופא השיניים או רופא הילדים שלכם ירשום לילדיכם תוסף פלואוריד שאותו נוטלים מדי יום.