ידוע לכל שאכילה מוגזמת מדי של סוכר גורמת לעששת בשיניים. עם זאת, רבים מאיתנו לא יודעים איך בדיוק זה קורה. הסוכר עצמו אינו גורם לנזק, אלא מניע שרשרת אירועים המסתיימת בעששת. ייתכן שילדיך היו מתייחסים ברצינות רבה יותר לאזהרותיך לגבי השפעות הסוכר על השיניים לו ידעו על קרב האיתנים המתרחש בפיותיהם. בוא ולמד מה ביכולתך לעשות כדי למנוע מעששת השיניים להשתלט על בריאות הפה שלך ושל בני משפחתך.
איך מתפתחים חורים בשיניים?
על-פי המכון האמריקאי לחקר בריאות השיניים ומבנה הפנים והגולגולת (NICDR), הפה שלך מכיל מיליוני חיידקים. אך אל חשש, רובם הם חיידקים טובים שעוזרים לשמור על בריאות הפה. עם זאת, יש בפה גם חיידקים מזיקים הניזונים מהסוכר שאתה אוכל ויוצרים חומצות שהורסות את זגוגית השן, שהיא שכבת המגן החיצונית המבריקה המצפה את השן. החורים נגרמים מהחומצות שיוצרים החיידקים. ללא טיפול החורים עלולים להעמיק ולעבור את זגוגית השן, ולחדור לשכבות העמוקות יותר של השן. במצב כזה מדובר בבעיה כואבת העלולה להגיע עד כדי איבוד השן.
קרב איתנים בתוך הפה
החדשות הרעות הן שהחומצות תוקפות תדיר את השיניים, אך יש גם חדשות טובות! הנזק הזה מתוקן ללא הרף. החומצות סופחות מינרלים מזגוגית השן בתהליך הנקרא דמינרליזציה (הוצאת מינרלים). למרבה המזל מתרחש בפה גם תהליך הפוך, רמינרליזציה (הכנסת מינרלים), שבו מינרלים חדשים נכנסים במקום המינרלים שהוצאו והשן שוב מתחזקת. הרוק ממלא תפקיד מרכזי בתהליך הרמינרליזציה. הרוק מכיל מינרלים, כמו סידן וזרחן, העוזרים לתקן את השיניים. הפלואוריד הוא מינרל נוסף העוזר לתקן את זגוגית השן המוחלשת. עם זאת, אם אתה אוכל לאורך היום הרבה ממתקים ומזונות עמילניים, אין די בהחלפת המינרלים שאבדו כדי למנוע את השפעות הסוכר על השיניים. אם ברצונך לתת לפיך סיכוי לתקן את הנזק, חיוני שתגביל את צריכת הסוכר.
רמינרליזציה של זגוגית השן
מומחים במרכז הרפואי של אוניברסיטת רוצ'סטר מציעים מספר עצות למניעת חורים בשיניים. נוסף על הפחתת צריכת הסוכר, מומלץ לעודד את זרימת הרוק בפה. לכן עדיף לסיים לאכול בתוך חצי שעה כדי להותיר לרוק מספיק זמן לשטוף את הפה ולהוביל מינרלים לשיניים. לעיסת מסטיק ללא סוכר ואכילת פירות וירקות על קליפתם מעודדים הפרשת רוק. כדאי להוסיף לתפריט יותר מוצרי חלב, כמו גבינות, יוגורט ומוצרי חלב אחרים, שכן תרומתם לבריאות רבה. בין היתר, הם מכילים סידן וזרחן המחזקים את השיניים. מומלץ לשתות הרבה מים. המים שוטפים את החיידקים מהפה ועוזרים לשמור על איזון נכון בין החיידקים הטובים לרעים.
על-פי ההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים (ADA), פלואוריד הוא מינרל המונע הופעה של חורים בשיניים במספר דרכים. הוא מפחית את המטבוליזם של החיידקים, אשר כתוצאה מכך מפרישים פחות חומצה. כמו כן, בשלבים הראשונים של הפגיעה בשן הוא עוזר לסידן להשתלב ברקמות הקשות של השן, ולמעשה הופך על פיו את תהליך הפגיעה. לכן יש לתת את הדעת להפלרת המים, וניתן לבדוק עם הרשות המקומית מה מצב ההפלרה במקום מגוריך. בנוסף מומלץ לצחצח שיניים במשחת שיניים עם פלואוריד, בהתאם לגיל המשתמש. עדיף להשתמש במשחת שיניים המעניקה הגנה אנטיבקטריאלית למשך עד 12 שעות. כמו כן יש להתייעץ עם רופא השיניים לגבי הצורך בטיפול בפלואוריד במרפאת השיניים.
יש לעמוד על המשמר ולמנוע את ההשפעות השליליות של הסוכר על השיניים. עודד והרגל את ילדיך להגביל את צריכת הסוכר, לצחצח שיניים בקביעות כדי לסלק את רובד השן עתיר החיידקים, ולאכול מזון בריא המחזק את השיניים. הוסף לכך ביקורות קבועות במרפאת השיניים וטיפולי פלואוריד במידת הצורך, וכך תעניק לעצמך וליקיריך את הסיכוי הטוב ביותר לנצח בקרב נגד עששת השיניים.