יששת השיניים, מה זה?
Badge field

עששת השיניים

Published date field

כמו בעיות אחרות, לעששת השיניים גורמים משלה שביניהם גנטיקה, סביבה והתנהגות. בחלק מהגורמים קל יותר לשלוט באמצעות משטר טיפול יומי. הם כוללים את היגיינת הפה, התזונה, מערכת השיניים, חיידקים גורמי עששת, חשיפה לפלואוריד, חשיפה למשקאות המשנים את חומציות הפה וכמות הרוק. אך יש גורמים אחרים הממלאים תפקיד משמעותי בהיארעות של עששת השיניים. את חלקם אי אפשר לשנות ואת חלקם קשה מאוד לשנות: גיל, מין, גזע, מוצא, נטייה גנטית, וכן מצב כלכלי וגישה לטיפולי שיניים. ניתן להיעזר במידע זה ולזהות אוכלוסיות הנתונות בסיכון להתפתחות עששת השיניים.

ההמצאות של עששת השיניים

הימצאות היא מונח סטטיסטי. מדובר במספר המקרים של מצב מסוים, בזמן מסוים ובקרב אוכלוסייה מסוימת. מונח ססטיסטי נוסף הוא היארעות. היארעות היא מספר המקרים החדשים שהתרחשו במהלך תקופה מסוימת. הירידה הכללית בשיעור עששת השיניים הגיעה מעלייה במודעות הציבור, מהפלרת מי השתייה, מצחצוח שיניים במשחות שיניים המכילות פלואוריד ומשימוש בגקלים ולכות פלואוריד בטיפולי שיניים. עם זאת, שיעור התחלואה בעששת השיניים משתנה, והיא שכיחה יותר באוכלוסיות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה. נתונים לגבי רמת ההכנסה עוזרים להעריך את הסיכון של קבוצות אוכלוסייה ברמות סוציו-אקונומיות שונות, וניתן לראות שככל שמשפחה קרובה יותר לקו העוני, כך גדל הסיכון שלה לעששת השיניים.

מידע סטטיסטי על עששת השיניים

משרד הבריאות הזמין ומימן סקר הפלרה ארצי אשר נערך על-ידי המחלקה לרפואת שיניים קהילתית בפקולטה לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה. אחת ממטרות הסקר הייתה למדוד את הימצאות העששת בשיניים קבועות.

הסקר נערך בשנים 2011 2012 בקרב ילדים בני 12 שנים מהמגזר היהודי (חינוך ממלכתי וממלכתי דתי) ומהמגזר הערבי, במסגרת בתי ספר (כיתות ו') ב 5 ערים בישראל בהתאם לנתוני משרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

בדוח הסופי של הסקר דווח כי ל- 50.9% מהילדים יש ניסיון עם עששת.

עוד נמצא כי אחוז הילדים החופשיים מעששת בעיר ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, גבוה בהשוואה לעיר ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, וכן כי רמת העששת בעיר ממעמד סוציו-אקונומי גבוה נמוכה פי 0.8 מרמת העששת בעיר ממעמד סוציו-אקונומי נמוך.

בניתוח סטטיסטי, שלקח בחשבון וניטרל את השפעות הגיל, המין, צחצוח שיניים, דתיות, צריכת מזון ושתייה, נמצא כי הרמה הסוציו-אקונומית, הפלרת המים, צפיפות הדיור, הקבוצה האתנית (ערבים או יהודים), צריכת משקאות מתוקים, צריכת גבינות וביקורים אצל רופאי שיניים, כולם היו חזאים (גורמים מנבאים) של עששת.

החזאים החזקים ביותר היו הפלרת המים בעיר והרמה הסוציו-אקונומית של בית הספר.

הפלרת מים ורמה סוציו-אקונומית גבוהה חזו רמות עששת נמוכות יותר.

אסטרטגיות מניעה וטיפול

הואיל ועששת היא מחלה רב-סיבתית, וכפי שמציין המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, קיימות מספר אסטרטגיות מניעה וטיפול.

תזונה היא מהגורמים המרכזיים בהתפתחות העששת. תזונה נכונה עשויה להפחית ואף למנוע עששת. יש להקפיד על תזונה מאוזנת המכילה את כל אבות המזון וכוללת פירות ירקות חלבונים ודגנים. תזונה עשירה בסוכרים ועמילנים מגבירה את הסיכון לעששת. פלואוריד יכול למנוע עששת. פלואוריד נמצא כמרכיב פעיל בתכשירים רבים כמו משחות שיניים, מי פה, ג'לים ולכות פלואוריד. וכפי שהזכרנו לעיל, בסקר שנערך בשנים 2011-2012 נמצא קשר מובהק וחזק בין הפלרת המים לבין רמה נמוכה של עששת, ולאור ממצא זה חודשה הפלרת המים בישראל. יש לצחצח שיניים פעמיים ביום ולהשתמש בחוט דנטלי פעם ביום. מברשות שיניים חשמליות מסוימות יעילות יותר בהסרת רובד השן וניתן להשתמש בהן מגיל 3 שנים ומעלה. יש להשתמש במשחת שיניים עם פלואוריד החל מגיל שנתיים.

יש להקפיד להגיע לבדיקה תקופתית במרפאת השיניים. רופא השניים יבדוק את מצב הפה והשיניים ויטפל בכל בעיה שתתגלה, לפני שהיא תגדל ותחמיר. בביקור במרפאה ניתן לבצע ניקוי שיניים ומריחת פלואוריד אצל השיננית. וכן לקבל הדרכה מרופא השיניים והשיננית לגבי שמירה על בריאות הפה והשיניים בכלל, ומניעת עששת בפרט. בילדים רופא השיניים מבצע איטום חריצים. איטומים אלה מגינים על משטחי שן בעלי חריצים ושקעים הנמצאים בעיקר במשטחי הלעיסה של השיניים הטוחנות (האחוריות), שבהם נמצאים רוב מוקדי העששת בילדים. את חלק מהחריצים והשקעים קשה עד בלתי אפשרי לנקות בצחצוח שיניים רגיל, ועקב כך מצטברים בהם מזון וחיידקים ועולה הסיכון להיווצרות עששת. האיטומים מונעים את הצטברות המזון והחיידקים, ולכן מפחיתים את הסיכון לעששת. עששת מופיעה אצל צעירים ומבוגרים כאחד, אך היא בהחלט בעיה פתירה.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו