Male dentist talking with female patient holding a model in his hand
Badge field

שיני בינה כלואות: עובדות שצריך לדעת

Published date field

שיני הבינה, שהן הטוחנות השלישיות, בוקעת בדרך כלל בין גיל 17 לגיל 25. שן בינה כלואה מופיעה כאשר לאחת או יותר מהטוחנות השלישיות אין מקום להיכנס לקשת השיניים, השן עקומה, או שהשן גדלה בזווית המונעת ממנה לבקוע בשלמותה.

מדוע עוקרים שיני בינה?

ניתן לחשוב שכל עוד שיני הבינה נמצאות בתוך החניכיים הן בטוחות מפני מחלות ואינן גורמות נזק רב. לרוע המזל זה בהחלט לא כך. בטוחנות השלישיות יכולים להופיע חורים, מורסות, מחלות חניכיים וציסטות, וכאשר שיניים אלה כלואות הן עלולות לפגוע בשיניים הסמוכות. אצל רבים מאיתנו שיני הבינה נעקרות כדי למנוע הופעה של בעיות אלה.

בעבר הייתה המלצה גורפת לעקור שיני בינה, אך כיום מומלץ להגיע לבדיקה בגיל 18, ורוב רופאי השיניים יעקרו את שן הבינה רק אם קיימת בעיה המצדיקה עקירה.

מדוע שיני בינה כלואות הן כל כך שכיחות?

לפני שהאדם הקדמון למד לבשל את מזונו, הוא התקיים על מזונות קשים ובלתי מעובדים, כמו בשר נא, צמחים, אגוזים וזרעים. ד"ר עמרי אמודי מסביר כי שיני הבינה שימשו אותו ללעיסת מזונות אלה ואף ככלי עבודה לשבירת ענפים ולעיבוד עורות. חוקרי אבולוציה סבורים שלאדם הייתה לסת גדולה יותר כי הוא לעס יותר, ולטוחנות השלישיות היה שפע של מקום לבקוע ולהתמקם כראוי בקשת השיניים. עם המעבר למזון מעובד ורך יותר, הטוחנות השלישיות נעשו מיותרות והלסת החלה לקטון. כיום לרוב האנשים יש הרבה פחות מקום בלסת לבקיעת הטוחנות השלישיות, ויש כאלה שאף נולדים ללא נבטי השן שמהן אמורות לצמוח שיניים אלה.

לא כל שיני הבינה נכלאות

אצל חלק מהאנשים צומחות רק שן בינה אחת או שתיים, והאחרות כלל אינן צומחות. מסיבות שונות, אצל אחרים אין בעיות של צפיפות וכליאה של שיני בינה, והן צומחות ונשארות במקומן למשך כל החיים. אמנם לא תמיד צריך לעקור שיני בינה, אך כמו בשיניים אחרות, גם בשיני בינה עלולה להתפתח עששת, ולכן מומלץ שתקפיד להגיע לבדיקות תקופתיות אצל רופא השיניים כדי לשמור על שיניים בריאות וללא עששת.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו