כל מה צריך לדעת על ניתוח השתלת שיניים
Badge field

מה צריך לדעת על ניתוח השתלת שיניים

Published date field

שיניים חסרות עלולות להפריע באכילה, לפגום בדיבור או בחיוך, וגם לגרום לבעיות בריאות בפה. אך בימינו ניתוח השתלת שן יכול להעניק לך שן חלופית שנראית ומתפקדת כמו שן אמיתית ושההרגשה איתה היא כמו עם שן אמיתית. המידע הבא יעזור לך להחליט אם מתאימה לך השתלת שיניים.

מהו שתל שן?

על-פי האקדמיה לרפואת שיניים כללית, שתל שן (נקרא גם שתל דנטלי) הוא שורש שן מלאכותי המוחדר בעדינות לעצם הלסת. השתל עשוי ממתכת (טיטניום) או מחומר דמוי חרסינה (זירקוניה) שהם חומרים שהגוף מקבל ואינו דוחה. העצם צומחת סביב השתל שהוחדר לתוכה ומתאחה עימו (בדומה להתאחות של שבר בעצם). האקדמיה האמריקאית לפריודונטולוגיה (AAP) מסבירה כי קיימים שני סוגי שתלים: שתל בעצם (endosteal) הוא השכיח ביותר, והוא בורג גלילי או חרוטי המוחדר לתוך עצם הלסת ויכול לשאת שן תותבת אחת או יותר. שתל על העצם (subperiosteal) ממוקם על גבי עצם הלסת ולו מסגרת מתכת עם זיזים הבולטים מבעד לחניכיים, שתפקידם להחזיק את התותבת. שתל כזה מתאים למטופלים עם עצם לסת נמוכה מדי שאינה מאפשרת להשתמש בשתל מהסוג הראשון.

היתרונות של שתלי שיניים

בגלל יתרונותיהם הרבים, ההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים (ADA) מדווחת כי כל שנה, יותר מ-5,5 מיליון איש עוברים השתלות שיניים בארצות הברית. מדוע טיפול זה כה פופולרי? הנה כמה תשובות:

  • שתלים אינם זזים או יוצאים ממקומם, והם מעניקים יציבות וביטחון כמו שיניים טבעיות.

  • השמירה על ההיגיינה של שתלים מתבצעת בדיוק כמו השמירה על ההיגיינה של שיניים טבעיות, ואין צורך לשלוף אותם מהפה לפני השינה ולהשרותם בתמיסת ניקוי.

  • שתלים אינם נתמכים על שיניים סמוכות. לכן אין צורך להשחיז שיניים סמוכות ולפגוע במבנה שלהן כמו שעושים כשמתקינים גשר.

  • שתלים מונעים תזוזה של שיניים סמוכות, ובכך מונעים התדלדלות של עצם הלסת ושומרים על מראה הפנים.

  • שתלים הם פתרון קוסמטי אידיאלי לשיניים חסרות, המאפשר ללעוס ולדבר בקלות.

האם אתה מועמד מתאים להשתלה?

אם החניכיים שלך בריאות, אם יש לך מספיק עצם לתמוך בשתל ואם מצב בריאותך הכללי טוב, אתה מועמד אידיאלי להשתלת שיניים. השתלת שיניים מתאימה לרוב האוכלוסייה, אך קיימים גורמים שונים שיש לשקול לפני שמחליטים לעבור את הטיפול: 1) מחסור בכמות העצם בלסת הנדרשת עבור הטיפול או שאיכות העצם אינה מספקת. 2) מתרפאים עם מחלות עצם מסוימות יצטרכו טיפולים מקדימים להשתלה לצורך שליטה במחלה. 3) במקרים מסוימים של השתלה בלסת העליונה יש לבצע הרמת סינוס כדי לייצר מספיק מקום לשתל ולמנוע פגיעה בסינוס. 4) אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2 לא מאוזנת ואצל מי שנוטלים תרופת מקבוצת הביספוספונטים (תרופות לטיפול בדלדול עצם) סיכויי ההצלחה של השתלת שן נמוכים יותר. 5) עישון מפחית את סיכויי ההצלחה של ההשתלה ולכן מומלץ להיגמל מעישון לפני ביצוע ההליך. 6) גם צריכת אלכוהול מפחיתה את סיכויי ההצלחה של ההשתלה, ועישון וצריכת אלכוהול ביחד מגדילים משמעותית את הסיכויים לכישלון של הטיפול.

ניתוח השתלת שיניים

ניתוח השתלת שיניים בלסת הוא הליך המתבצע במרפאה בהרדמה מקומית. אחרי הניתוח ניתן לצפות לנפיחות ולכאבים, ורופא השיניים ידאג לרשום לך משככי כאבים שיקלו על הכאב ואי-הנוחות. עד שהמקום יחלים תצטרך לאכול במשך מספר ימים מזון רך ולהימנע ממזון ושתייה חמים.

רופא השיניים ימתין חודשיים עד שישה חודשים לקליטת השתל, ורק אז יתקין על השתל שן מלאכותית או כתר. במהלך תקופה זו העצם תגדל סביב השתל ותתאחה עמו בתהליך הנקרא אוסאואינטגרציה. בינתיים רופא שיניים כללי יתקין לך כתר או גשר זמניים, או תותבות זמניות, שיאפשרו לך ללעוס ולדבר כרגיל.

התקנת השיניים החדשות

במרבית המקרים המנתח מסיים את ההשתלה בתפירת החניכיים מעל לשתל, כך שהשתל נשאר מכוסה בחניכיים בתקופת ההחלמה (אוסאואינטגרציה). בסיום תקופה זו תשוב לביקור נוסף אצל המנתח אשר, כפי שד"ר קנת' לופלר מסביר, יחשוף את השתל, ילביש עליו כיפת ריפוי המאפשרת לחניכיים להתרפא מבלי לכסות את השתל, ויחזיר את השיניים הזמניות למקומן. אחרי החלמת החניכיים רופא השיניים ייקח מטבע ולפיו יכין עבורך את השיניים החדשות. מספר שבועות אחרי חשיפת השתל הרופא יחליף את כיפת הריפוי במבנה (עוגן) המוברג לתוך השתל, ויתקין עליו את השן הקבועה.

טיפול בשתל

ודאי תרצה שהשתלים יחזיקו בפיך לכל החיים. זה אפשרי. לשם כך תצטרך להקפיד להגיע לביקורים קבועים במרפאת השיניים לביקורת אצל הרופא ולניקוי אבנית מקצועי, ולשמור כראוי על היגיינת הפה. כדי לשמור על בריאות החניכיים הקפד לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום ולהשתמש בחוט דנטלי פעם ביום, תוך ניקוי קפדני סביב השתלים. כמו כן בקש מרופא השיניים המלצה על מי פה אנטיבקטריאליים, המפחיתים את כמות החיידקים בפה.

החלטה לעבור השתלת שיניים היא החלטה גדולה וחשובה הדורשת התייעצות קפדנית עם רופא השיניים ועם מומחה להשתלות שיניים (מנתח פה ולסת, מומחה לשיקום הפה או מומחה למחלות חניכיים) אשר יבצע את ניתוח ההשתלה. רופא השיניים יצלם צילומי רנטגן, יתשאל אותך לגבי עברך הרפואי ויבדוק בקפידה את פיך כדי להשיג את כל המידע שאתה צריך כדי לשקול את האפשרויות להחלפת שיניים העומדות בפניך.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו