מחלות אוטואימוניות מופיעות כתגובה של המערכת החיסונית של האדם עצמו לרקמות או לאברים בגופו. מחלות אלו עלולות לפגוע באיברים רבים ואף שקיימים טיפולים לשיכוח עוצמת התסמינים, אין דרכים לרפא אותן. ישנן מחלות אוטואימוניות הפוגעות בחלל הפה ובעלות השפעה שלילית על בריאות הפה.
הבנת המחלות האוטואימוניות
מטרת המערכת החיסונית היא הגנת הגוף מפני מיקרואורגניזמים פולשים. כאשר המערכת החיסונית תוקפת תאים ורקמות של הגוף עצמו, מופיעות בעיות אוטואימוניות. לרבות ממחלות אלה יש תסמינים זהים, כגון תשישות, סחרחורות וחום נמוך. לפי דיווחי המשרד האמריקאי לבריאות האישה כ- 23.5 מיליון בני אדם בארה"ב סובלים ממחלה אוטואימונית אחת לפחות, ונשים חשופות לסיכון גבוה יותר ללקות במחלה כזו, בהשוואה לגברים. במקרים רבים יש לתורשה ולהורמונים חלק בהופעת מחלות כאלה ובתסמינים שלהן. שינויים הורמונליים יכולים לגרום לשינוי בתסמינים, לפעמים לטובה ולפעמים לרעה. למחלות אוטואימוניות רבות קיימים תסמינים הבאים לידי ביטוי בחלל הפה.
מחלה שפוגעת ברוק
על פי אתר האינטרנט Medscape תסמונת סיורגן היא המחלה האוטואימונית השנייה ברמת השכיחות שלה. כ- 90 אחוזים מהלוקים בה הן נשים, וכ- 3 אחוזים מהנשים מעל גיל חמישים חשות את השפעותיה. נמצא קשר בין חלק מהמקרים של תסמונת סיורגן לבין דלקת מפרקים שיגרונית. המחלה תוקפת את הבלוטות, מה שמוביל ליובש בעיניים, בפה וברקמות אחרות בגוף. אנשים שלוקים במחלה עלולים לחוות קושי באכילה ובבליעה. עבור חלק מהמטופלים הרוק הופך סמיך מאוד, ואילו אחרים אינם מייצרים רוק כלל. שני תסמינים אלו פוגעים בטעם ובדיבור ומעלים את כמות החורים בשיניים. הלשון עלולה להיראות מחוספסת בשל השינוי ברוק. מטופלים עם תסמונת סיורגן לוקים במקרים רבים בזיהום פטרייתי בפה, שנקרא קנדידיאזיס. היגיינת פה טובה וביקורים תכופים במרפאת השיניים חיוניים כדי למזער את השפעותיה של המחלה.
מחלות הפוגעות בפה
מחלת קרוהן פוגעת במערכת העיכול כולה. על פי אתר האינטרנט Medscape המחלה מופיעה ברוב המקרים בשנות ה- 20 וה- 30 לחיי המטופלים, אך עשויה להופיע גם בשלב מאוחר יותר בחיים, בגילאי ה- 60 וה- 70. מחלת קרוהן פוגעת בחלל הפה ב- 8 עד 29 אחוזים מהלוקים בה. בפה, התסמינים של המחלה כוללים התנפחות החניכיים, כיבים בפה והתעבות השפתיים. תסמינים אלה עלולים לגרום לקושי באכילה, והם עשויים להיות אחדים מהתסמינים הראשונים שלה.
על פי המשרד האמריקאי לבריאות האישה, זאבת אדמנתית מערכתית גורמת נזק לחלקים בגוף וביניהם העור, המפרקים והכליות. לרוב היא מתפתחת אצל נשים צעירות, אך עלולה גם להופיע אצל אנשים משני המינים ובכל גיל. מחלה זו גורמת לחום, לירידה במשקל ולפריחה בצורת פרפר על האף והלחיים. בפה, הביטוי הבולט ביותר של המחלה הוא כיבים בפה. בחלק מהמקרים הפצעים לא יגרמו כאב כלשהו.
פסוריאזיס היא מחלת עור אוטואימונית. על פי Medscape היא פוגעת בכשני אחוזים מהאוכלוסייה בארה"ב. לרוב היא מתפתחת בשנות ה- 20 וה- 30 לחייהם של החולים. על הקרקפת, המרפקים והברכיים מופיע רובד קשקשי לבן. אף שהופעת מחלת הפסוריאזיס בפה אינה שכיחה, עלולים להופיע פצעים בשפתיים, בלשון, בחך ובחניכיים.
מחלות הפוגעות בבליעה
מחלת השימוטו היא דלקת של בלוטת התריס. על פי המשרד האמריקאי לבריאות האישה, מחלה זו היא השכיחה ביותר מבין המחלות הגורמות לתת-פעילות של בלוטת התריס. נשים מועדות יותר ללקות במחלה זו, ובמקרים רבים היא מופיעה בגיל העמידה. המחלה עלולה לגרום להתנפחות בפנים, לחולשה, לתשישות ולרגישות לקור. הגרון עלול להתנפח במידה שעלולה להקשות על הבליעה.
טרשת העור (סקלרודרמה) גורמת לצמיחה משובשת של רקמת חיבור בעור ובכלי דם ועלולה לגרום לכשל אברים. המחלה עלולה לגרום להתעבות בעור או לגרום לעור הפנים להיות מתוח באופן קיצוני. אנשים הלוקים במחלה עלולים להתקשות בבליעה.
קיימות למעלה משמונים מחלות אוטואימוניות שונות. מספרם של הלוקים במחלות אוטואימוניות הולך וגדל, ואף על פי כן רבות ממחלות אלו קשות לאבחון. אם אתם חווים תסמין כלשהו מאלה שתוארו כאן, פנו לרופא מנוסה בטיפול במחלות מסוג זה, והקפידו לעבור בדיקות שיניים תכופות. כמו כן שימרו על היגיינת פה טובה על מנת להיאבק בהשפעות השליליות של המחלה על הפה או לנטרל אותן.