אחד התחומים שיגרום לביטחון העצמי שלך להמריא נמצא ממש מתחת לאפך. פשוטו כמשמעו. החידושים ברפואת השיניים המודרנית הגיעו לנקודה שבה אם אינך מרוצה מהחיוך שלך, יש הליך שיתקן את הבעיה. במרבית המקרים אפשר להשתמש בפלטות, בכתרים ובדבקים מיוחדים. אך כשמדובר בהחלפת שן חסרה או כשהשיניים התותבות יוצאות משימוש, שתלי שיניים (נקראים גם שתלים דנטליים) יכולים לשפר את החיוך וגם את בריאות הפה.
מהו שתל שן?
כפי שמסבירה ההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים (ADA), במילים פשוטות, מדובר בתחליף מלאכותי לשורש של שן טבעית. הוא מעוגן בעצם הלסת ועליו מורכב כתר, גשר או תותבת. שתלי שיניים עשויים טיטניום וחומרים אחרים שהגוף אינו דוחה. הם בנויים להיטמע במשנן הקיים ולהעניק לך חיוך טבעי.
הליך ההשתלה
הליך ההשתלה מבוצע בדרך כלל בשני שלבים. רופא השיניים מרדים את המקום בהרדמה מקומית. אחרי ביצוע חתך בחניכיים וחשיפת עצם הלסת, הוא קודח בעצם חור ומחדיר לתוכו את השתל. לאחר מכן הוא תופר את החניכיים מעל השתל. כשבוע עד 10 ימים לאחר מכן שבים לרופא להורדת התפרים.
השלב השני מתקיים מספר חודשים לאחר מכן, מה שמאפשר לעצם זמן להשתלב בשתל. שתלים בלסת העליונה זקוקים בממוצע לזמן החלמה של חמישה עד שישה חודשים, ובלסת התחתונה לשלושה או ארבעה חודשים. בהליך נוסף, ושוב בהרדמה מקומית, הרופא מבצע חתך בחניכיים וחושף את השתל. הוא מרכיב על השתל כיפת ריפוי. כיפת הריפוי בולטת מעל החניכיים והם מתרפאים סביבה ולא נסגרים חזרה. שבועיים-שלושה לאחר הליך זה ניתן להרכיב על השתל כתר או גשר.
סיבוכים
בהשתלת שן, בדומה לכל ניתוח, עלולים להופיע סיבוכים. עלולה להיות פגיעה בעצב או בסינוס כתוצאה מהקדיחה בעצם. ייתכנו גם דימום מוגבר מהחניכיים וזיהומים.
סיבוך קשה אפשרי אחר הוא שהעצם סביב השתל אינה מתאחה עם השתל וההשתלה נכשלת. את השתל שכשל יש להוציא ולהחדיר במקומו שתל חדש. בין הסיבות לכשל של שתל ניתן למנות כמות בלתי מספקת של עצם בריאה, זיהום בסמוך לשתל, אלרגיה לטיטניום או שהמתרפא מעשן.
סיבה קוסמטית או צורך רפואי
יש שתי סיבות עיקריות לעבור השתלת שיניים: סיבה קוסמטית או צורך רפואי. סיבה קוסמטית נובעת בדרך כלל מרצון לתקן שן יחידה. למשל שן שניזוקה בתאונת דרכים או ספורט. מחקר שפורסם בכתב העת המדעי "Clinical Oral Implants Research" מראה כי שתלי שיניים משפרים את איכות החיים של המתרפא הודות למראה הטבעי של השיניים המלאכותיות. על-פי ה-ADA, לאובדן שיניים מספר השלכות: ירידה בתפקוד הפה, הפרעות תפקוד במערכת הלעיסה, ואובדן עצם הלסת.
אלה שלושת הדברים העיקריים שאתה צריך כדי להיות מועמד מתאים להשתלה:
חניכיים בריאות
כמות מספקת של עצם שיכולה להתאחות עם השתלים.
מוכנות להתמיד בטיפול הולם בפה ובשתלים
עם זאת, לא כל אחד הוא מועמד מתאים להשתלה. כשרופא השיניים בודק התאמה של מתרפא להשתלה הוא בודק אם קיימות בעיות בריאות מסוימות, מכיוון שיש מחלות המונעות השתלה:
מחלות כרוניות, כמו לוקמיה וסוכרת
המופיליה
כשל חיסוני
כמו כן, גם נשים הרות, מעשנים, ואנשים המכורים לתרופות ולסמים אינם מועמדים מתאימים להשתלה. גם מתבגרים וילדים אינם מועמדים להשתלה, שכן בגיל הזה הלסת עדיין לא גמרה להתפתח.
בין אם יש לך שתל שן ובין אם לא, שמירה על היגיינת הפה צריכה להיות בעדיפות גבוהה אצלך, כמו אצל כולנו. ראשית עליך לצחצח שיניים פעמיים ביום. מומלץ שתשתמש במשחת שיניים עם פלואוריד שלא רק מונעת הצטברות של רובד השן (פלאק) ואבן השן, אלא גם מרעננת את הנשימה. כמו כן השתמש מדי יום בחוט דנטלי. החוט הדנטלי מסלק מבין השיניים חלקיקי מזון שקשה להגיע אליהם בצחצוח שיניים רגיל. ומעל לכל, אל תשכח להגיע לביקורת תקופתית במרפאת השיניים. אמנם השיניים הטבעיות עדיפות, אך לפעמים לא מצליחים לשמר אותן. ובמקרה כזה, כשאין ברירה, שתלי שיניים הם תחליף מצוין לשיניים החסרות.