פצע על הלשון הוא מטרד. פצע כזה עלול להיגרם ממזון שאכלת, תרופות מסוימות שנטלת, שן שבורה ומחלות מסוימות. המידע המובא להלן יעזור לך לדעת מתי כדאי לפנות לרופא המטפל או למרפאת השיניים.
כיבים בפה
כיבים בפה, המוכרים גם בשם אפתות, מופיעים על החניכיים, החיך, הלחיים והלשון. לא ידוע מה גורם להם, אך על-פי האתר MedlinePlus, אחד הגורמים המשתתפים בתהליך היצירה של כיב בפה או מזרזים הופעה שלו הוא נשיכה עצמית. גורמים אפשריים נוספים הם גנטיקה, סטרס, חבלה בגלל שן שבורה או טיפול שיניים, כוויה בלשון או מזונות מתובלים וחומציים המגרים את חלל הפה. ודא שהתזונה שלך כוללת כמות מספקת של B12, חומצה פולית, אבץ וברזל, מכיוון שחוסר ברכיבים אלה עלול לגרום לכיבים בפה. כיבים מסוג זה חולפים בדרך כלל מעצמם בתוך שבועיים. תוכל להשתמש במי פה העוזרים להפחית את הגירוי ולשכך את הכאב הכרוך בכיבים בפה.
על-פי מאיו קליניק, אצל ילדים הסיבות לכיבים בפה דומות לסיבות אצל מבוגרים, אך גם להורים יש חלק בתהליך. אם יש לך נטייה לכיבים בפה, הסיכוי שלילדך יהיו כיבים בפה גבוה מאוד, כ-90%. אצל אנשים עם סיפור משפחתי של כיבים הם יכולים להופיע לראשונה בגיל צעיר מאוד, תדירותם הופעתם גבוהה והתסמינים חמורים יותר. לנשים יש יותר סיכוי לסבול מכיבים בפה. דאג שילדך יאכל פחות מזונות חומציים ומזונות בעלי מרקם מחוספס. אם הבעיה חוזרת, פנה להתייעצות עם רופא הילדים אשר יוכל לומר לך אם הכיבים התכופים נגרמים מתרופות שילדך נוטל או ממזונות שהוא אוכל.
פצעי חום
פצעים בשפתיים ובלשון נקראים גם "פצעי קור" או "פצעי חום". כפי מציין האתר MedlinePlus, הם נגרמים על-ידי נגיף ההרפס והם מדבקים מאוד. מהרגע שנדבקים בנגיף הוא ממשיך לחיות בגוף שנים, ומתפרץ כאשר הגוף חלש מהרגיל, כמו במקרים של תזונה לקויה או דיאטה חריפה, מחלת חום, חשיפה לשמש, מתח נפשי ועוד, ואז גורם לנגעים שלפוחיתיים. פצעים כאלה חולפים בדרך כלל בתוך שבוע עד שבועיים. קיימים טיפולים שניתן לרכוש ללא מרשם שיעזרו לפצעי חום להיעלם מהר יותר.
אפשר להידבק בפצעי חום מנגיעה בחפץ מזוהם בנגיף, כמו מגבת, מברשת שיניים או כלי אוכל. ילד יכול להידבק בפצע חום בלשון אם הוא מלקק פצע אחר באזור הפה. יש להקפיד לרחוץ את ידיו לעתים תכופות, מכיוון שהוא עלול לגעת בפצע ולהדביק אזורים אחרים בגוף. אכילת קרטיבים, שטיפות פה במי מלח ונטילת משככי כאבים יכולים להקל על ילדך עד שהפצע יירפא.
לייפת שטוחה של הפה
לייפת שטוחה (בלועזית: ליכן פלנוס) היא מחלת עור דלקתית הגורמת לנגעים המופיעים בעיקר בפה, אך גם ברגליים, בידיים, באיברי המין ובפלג הגוף העליון. על-פי האתר MedlinePlus, מחלה זו מתבטאת לרוב כנגעים רשתיים לבנים שאינם מתקלפים, המופיעים על ריריות הפה והלשון. בצורות הקשות יותר מופיעים כיבים ושלפוחיות קטנות, אודם, ודלדול של הריריות. הכיבים עלולים להתפתח על הלשון או פנים הלחיים, וגורמים לצריבה בחלל הפה ולכאבים. לא ידוע מה גורם ללייפת שטוחה, אך ייתכן שתגובה אלרגית או זיהום הם בין הגורמים למחלה זו. חשוב להיות במעקב של רופא שיניים מומחה ברפואת הפה אחת לחצי שנה לפחות. כמו כן אפשר לקבל מהרופא הפניה לטיפול אור, שיכול להיות אור מלאכותי או חשיפה לאור השמש באזור ים המלח, שם רמת הקרינה נמוכה.
היוועץ באיש צוות רפואי
כיב שאינו נרפא עלול להצביע על בעיה רצינית יותר. אם הוא אינו חולף כעבור שבועיים או מלווה בפריחה בעור, חום, קשיי בליעה או ריור, היוועץ באיש צוות רפואי. כיב שלא נרפא בתוך שבועיים או שלא נגרם מטראומה עלול להיות זיהומי או ממאיר, ובמצב כזה יש להפנות את המטופל למומחה לרפואת הפה או למנתח פה ולסתות להמשך בירור וטיפול. פנה לייעוץ גם במקרה שמצאת על הלשון נגע, גוש או כיב, אם הכיב מתפתח במקביל לנטילת תרופה חדשה, או אם הכיב מלווה בתסמינים אחרים כמו טעם מוזר בפה, קשיי בליעה או סדקים עמוקים בתוך הפצע.