במהלך ההיריון רמות ההורמונים משתנות באופן משמעותי. הידעת, רמות הורמונים הגבוהות במהלך ההיריון מסכנות את בריאות פיך? הקפדה על היגיינת הפה בהיריון עשויה לעזור, אך יש צורך ביותר מכך כדי למנוע סיבוכים אפשריים אלה. אל תופתעי אם גם רופא השיניים וגם רופא הנשים יבקשו ממך לשפר את השמירה על בריאות הפה במהלך ההיריון. בואי וראי אילו בעיות קשורות להיריון וכיצד תוכלי למנוע אותן.
דלקת חניכיים ומחלת מסב-השן
ייתכן שתגלי שהשינויים ההורמונליים גורמים לך לנפיחות בחניכיים ולדימום בקלות רבה יותר מבעבר. כמחצית מהנשים ההרות סובלות מדלקת חניכיים של ההיריון, שגורמת לנפיחות, לדימום, לאדמומיות ולרגישות בחניכיים, ועל כן חשוב שתקפידי על צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי. עלייך לטפל בדלקת החניכיים בהקדם האפשרי. דלקת חניכיים בלתי מטופלת עלולה לגרום לבעיה חמורה בהרבה הנקראת דלקת מסב-השן, העלולה לגרום לאבדן עצם ורקמה משמעותיים סביב השן.
שיניים רופפות
גם אם הורמוני ההיריון אינם גורמים לך לדלקת חניכיים של ההיריון, הם עדיין עלולים לגרום להתרופפות רצועות בגוף, כולל הרצועות המחזקות את השיניים למקומן בעצם הלסת. התרופפות הרצועות עלולה לגרום להתרופפות שיניים. אם את מבחינה בהתרופפות של שיניים, פני מיד לרופא השיניים. רופא השיניים יבדוק את המצב ואולי ימליץ לך לפנות למומחה למחלות חניכיים, שהוא רופא שיניים המתמחה במחלות של החניכיים והעצם התומכת בחניכיים ובשיניים.
עששת ושחיקת שיניים
שחיקה חומצית עלולה להופיע בכל גיל באופן זמני (כמו הקאות בהיריון) או באופן כרוני (הימצאות מיצי קיבה בפה בגלל הקאות בשל בולימיה). היא עלולה לפגוע בשיניים ואף בחוזקם של כתרים קבועים (להמיס את החרסינה). נשים רבות יודעות שחשקים בהיריון עלולים לגרום לאכילה לא מבוקרת של מתוקים, ולתוצאות לא רצויות. אכילה לא בריאה בשילוב עם אי-הקפדה על שמירה על היגיינת הפה עלולים לגרום גם לעששת. ויש עוד חדשות רעות: אם יש לך בחילות בוקר ואת מקיאה, או אם יש לך החזר קיבתי-ושטי (רפלוקס מהקיבה) את נתונה בסיכון מוגבר לשחיקה חומצית.
גידולי היריון
מדובר במצב נדיר שבו מתפתחות בנקודות מסוימות על החניכיים גבשושיות אדומות דמויות גידולים. גבשושיות אלה נגרמות כתוצאה מתגובה מוגזמת של החניכיים לרובד השן שנמצא על השיניים. על-פי כתב העת "Contemporary Clinical Dentistry", "גידולי היריון" עלולים להופיע אצל נשים בשליש בשני ובשליש השלישי להריון. מדובר בגידולים שפירים ולא מסוכנים, אשר בדרך כלל חולפים מעצמם אחרי הלידה.
שמירה על בריאות השיניים והחניכיים
מן הסתם את ודאי נרגשת מאוד מההיריון ויש לך מוטיבציה גבוהה לעשות את מה שהכי טוב עבורך ועבור התינוק שבבטנך. ודאי כבר ביקרת אצל רופא הנשים והלכת למעקב היריון. השלב הבא הוא לקבוע תור לרופא השיניים. הן רופא השיניים והן רופא הנשים שואפים לכך שלא יהיו לך כל בעיות שיניים. הם עשויים להמליץ לך מספר המלצות לגבי בריאות הפה.
ראשית, צחצחי את שינייך ביסודיות לפחות פעמיים ביום, והשתמשי בחוט דנטלי פעם אחת ביום. טיפול זה הוא היסוד לשמירה על בריאות הפה והשיניים, ובתקופת ההיריון הוא חשוב יותר מתמיד. שטיפה במי פה אנטיבקטריאליים תפחית את כמות החיידקים בפה. כמו כן מומלץ שתגבילי את צריכת המזונות והמשקאות המתוקים ותקפידי על תזונה נאותה. כדי לנטרל את השפעת החומצה על הפה והשיניים מומלץ גם לשטוף את הפה בתמיסת סודה לשתיה (כחצי כפית לכוס מים). ודבר אחרון, לכל אחד מומלץ להגיע בקביעות לבדיקה שגרתית אצל רופא השיניים, ואין סיבה שלא תגיעי לבדיקה זו בהיריון.
צחצוח שיניים בהיריון הוא השלב הראשון מני רבים הנחוצים כדי להילחם בהשפעות ההורמונים. כיום, רופאי שיניים ורופאי נשים רבים עושים כמיטב יכולתם להביא לידיעת הנשים שלא רק שבטוח להגיע לרופא השיניים בהיריון, אלא גם שמדובר בחלק חשוב ממעקב ומשגרת ההיריון. אם תקפידי לשמור על היגיינת הפה בהיריון תוכלי להתמודד טוב יותר עם האתגרים המיוחדים הניצבים בפנייך לגבי בריאות הפה. מעבר לכך, הרגל זה ימשיך ללוות אותך וישפר את בריאות פיך בהמשך חייך.