קיבלת תשובה חיובית, ואת יודעת שמשמעות הדבר היא שבתשעת החודשים הבאים יתחוללו בגופך שינויים גדולים. אבל האם את יודעת על הקשר בין בריאות הפה להיריון? בתקופת ההיריון יש לך הרבה על הכתפיים, אך אין הצדקה שתזניחי את השיניים והחניכיים. העלייה ברמות ההורמונים מעלה את הסיכון לבעיות בבריאות הפה, כולל מחלת חניכיים והופעת גבשושיות בחניכיים, הנקראות "גידולי היריון".
לפנייך כמה דברים שכדאי לך לדעת על בריאות הפה בהיריון:
דלקת חניכיים של ההיריון
היריון אינו יכול להתקיים ללא העלייה ברמת הורמונים. אך העלייה ברמת ההורמונים גורמת לך למצבי רוח, את צריכה להטיל שתן לעתים קרובות, ומסיבה לא ברורה מתחשק לך לאכול כל מיני מאכלים מוזרים בשעות עוד יותר מוזרות. ההורמונים בהיריון גורמים גם לנפיחות ולרגישות בחניכיים, מצב שנקרא דלקת חניכיים של ההיריון. כתוצאה מכך עלול להופיע דימום כאשר את מצחצחת שיניים או משתמשת בחוט דנטלי. כדי למנוע בעיות בריאות בחלל הפה, האגודה האמריקאית להריון ממליצה להתייעץ עם רופא השיניים והשיננית על איך לדאוג לשיניים במהלך ההיריון. ייתכן שהם ימליצו לך לעבור ניקוי שיניים לעתים תכופות יותר, לפחות במהלך ההיריון.
הקפידי לשמור על בריאות פיך גם בבית. צחצחי שיניים במברשת שיניים רכה המגרה פחות את החניכיים, ובמשחת שיניים שעוזרת למנוע רובד שן (פלאק), הצטברות אבנית ודלקת חניכיים. כמו כן זכרי להשתמש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום. הנפיחות בחניכיים מעלה את הסיכוי להיתקעות חלקיקי מזון במקומות שאליהם מברשת השיניים אינה יכולה להגיע.
גידולי היריון
אצל חלק מהנשים השינויים ההורמונליים בהיריון גורמים להופעת "גידולי היריון". אל תיבהלי למקרא השם. "גידולי היריון" הם גידולים שפירים לחלוטין. כפי שמציינת ההסתדרות האמריקאית לרפואת שיניים (ADA), בסביבות השליש השני להיריון, דלקת החניכיים עלולה לגרום להתפתחות גידולים בצורת תות ברקמת החניכיים. כאמור, מדובר בגידולים שפירים שלרוב חולפים אחרי הלידה. עם זאת, אם הם מפריעים לך או אינם חולפים מעצמם אחרי ההיריון, רופא השיניים יכול להסיר אותם.
בחילות בוקר
נשים הרות רבות סובלות מבחילות בוקר והקאות. על-פי איגוד הגינקולוגים האמריקאי (ACOG), לפעמים הדבר גורם לעלייה ברמת החומצה בפה, וכתוצאה מכך לשחיקת שיניים ולהתפוררות של זגוגית השן (הציפוי החיצוני של השן). אם את סובלת מצרבת או מהחזר קיבתי-ושטי (רפלוקס מהקיבה) בהמשך ההיריון, יש לכך אותה השפעה על השיניים. פעמים רבות האינסטינקט הראשון הוא לצחצח שיניים מיד אחרי ההקאה. עם זאת, הדבר הטוב ביותר שביכולתך לעשות כדי להגן על זגוגית השן היא לשטוף את הפה בסודה לשתייה. סודה לשתייה היא חומר בסיסי והוא ינטרל את החומצה מהקיבה שנותרה בפיך. המיסי כחצי כפית סודה לשתייה בכוס מים ושטפי את פיך בתמיסה. רק לאחר מכן תוכלי לצחצח שיניים.
ביקור אצל רופא השיניים
רופא השיניים יעזור לך לשמור על בריאותך ובריאות התינוק שבבטנך במהלך ההיריון. ספרי לרופא השיניים על ההיריון בהקדם האפשרי. חשוב שהוא יידע זאת כדי שיוכל להתאים את הטיפולים והתרופות שאת מקבלת. למשל, לדחות טיפולים מסוימים, לא דחופים, עד לאחר הלידה כדי לא לקחת שום סיכון. על-פי האגודה האמריקאית להריון, הזמן הטוב ביותר לבצע טיפולי שיניים וחניכיים, כמו סתימות או ניקוי שיניים, הוא השליש השני להיריון.
בניגוד לאמונה הרווחת, במהלך ההיריון בטוח לעבור ניקוי שיניים או צילום שיניים. צילום שיניים כרוך בקרינה מזערית. אם מכסים את גוף האישה בסינר עופרת אין חשש שייגרם נזק לעובר. אם ניתן, עדיף לדחות את הצילומים לשליש השני או השלישי להיריון.
היריון כרוך בשינויים גדולים בגוף ובסגנון החיים. זכרי שהשיניים והחניכיים הם חלק מגופך, וחשוב שתשמרי עליהן כמו שאת שומרת על הגוף כולו.