טרום לידה
לפנייך כמה צעדים שיעזרו לך לשמור על פה בריא:
בדיקת שיניים כללית. קבעי תור לניקוי שיניים אצל השיננית ולבדיקה כללית אצל רופא השיניים. עדיף שתעשי זאת עוד לפני ההיריון, אך גם אם לא הספקת, קבעי תור בהקדם, גם במהלך ההיריון. אם רופא השינים המליץ לך לעבור טיפולי שיניים מסוימים, אל תדחי אותם. בעיות בפה עלולות להשפיע על ההיריון והתינוק. נמצא קשר בין עששת לבין לידות מוקדמות, וכמו כן החיידקים גורמי העששת עלולים לעבור לתינוק אחרי הלידה. את רוב הטיפולים ניתן לבצע גם בהיריון, ורופא השיניים ייתן לך את כל המידע הרלוונטי לגבי טיפולי שיניים בהיריון.
צחצחי שיניים פעמיים ביום.
צחצחי שיניים לפחות פעמיים ביום והשתמשי במשחת שיניים המכילה פלואוריד.
השתמשי במברשת שיניים רכה. הקפידי לצחצח בעדינות את אזור המפגש בין החניכיים לשיניים. זה האזור שבו מתחילות מחלות חניכיים.השתמשי מדי יום בחוט דנטלי. השתמשי מדי יום בחוט דנטלי ונקי באמצעותו בין השיניים, מקום שאליו מברשת השיניים אינה יכולה להגיע.
הגבילי את מספר הפעמים ביום שבהן את צורכת מזון ומשקאות מתוקים וחטיפים עמילניים. חטיפים מתוקים ועמילניים (מכילי פחמימות) עלולים לגרום למתקפת חומצה על השיניים. שתי פחות משקאות ממותקים ואכלי פחות ממתקים. משקאות קלים וממותקים עלולים לגרום לעששת. אכלי יותר פירות וירקות.
הקפידי להגיע למעקב היריון. במסגרת מעקב היריון תקבלי הדרכה וייעוץ מהרופא והאחות כיצד לשמור טוב יותר על בריאותך ובריאות תינוקך.
צרכי סידן בכמות מספקת. התינוק שבבטנך זקוק לסידן למען התפתחות השיניים והעצמות. סידן נמצא בחלב, גבינות, קטניות יבשות וירקות עלים ירוקים.
0-6 חודשים
התינוק זקוק לשיניים בריאות כדי לאכול, לדבר ולחייך. לפנייך שלוש דרכים להגן על חיוכו של תינוקך:
הקפידי על כמות מספקת של פלואוריד. פלואוריד מחזק את השיניים ומונע עששת. התייעצי עם הצוות במרפאת השיניים אם כמות הפלואוריד במים באזור מגורייך מספיקה כדי למנוע עששת. אם אין במים מספיק פלואוריד, או אם את משתמשת במים מבקבוק (כגון מים מינרליים) לשתייה ולבישול, ייתכן שהרופא או רופא השיניים ירשמו לתינוקך תוסף פלואוריד.
אל תשכיבי את התינוק לישון עם בקבוק. השכבת התינוק לישון עם בקבוק עלולה לגרום לעששת. אם את מיניקה, אל תתני לתינוק להיות "תלוי" לך על השד ולינוק ללא הרף. כל נוזל שאינו מים – אפילו מיץ וחלב – עלול לגרום לעששת, ובמיוחד אם הוא נשאר בפה זמן ממושך. אם התינוק רוצה למצוץ משהו בזמן השינה, תני לו מוצץ או בקבוק עם מים בלבד.
טפלי גם בבריאות הפה שלך. במחקרים עדכניים נמצא שברגע שיש לתינוק שיניים, חיידקים גורמי עששת עלולים לעבור אליו מהאם. העברה כזו עלולה להתרחש כאשר האם טועמת ממזון התינוק או מכניסה לפיה את המוצץ שנפל כדי לנקותו. אם יש לך בשיניים חורים ללא סתימה, הסיכוי שתעבירי לתינוקך חיידקים גורמי עששת גבוה יותר. לכי לרופא השיניים לסתימת החורים בהקדם האפשרי.
מניעת עששת הילדות המוקדמת
עששת הילדות המוקדמת היא מחלת שיניים רצינית.
מחלה זו גורמת לחורים בשיניים, לכאב, לזיהום, לנשירת שיניים מוקדמת, לבעיות דיבור ולפגיעה בביטחון העצמי.
עששת הילדות המוקדמת היא מחלה שאפשר למנוע. כך תוכלי למנוע אותה:
אל תשכיבי את התינוק לישון עם בקבוק ואל תתני לו לינוק ללא הרף.
הנוזל היחיד שלא יפגע בשיני התינוק הוא מים.
על-פי ההמלצות המקצועיות כדאי להפסיק לתת לתינוק בקבוק בגיל שנה, עם צמיחת השיניים.
6-18 חודשים
לפנייך ארבע דרכים להגן על חיוכו של תינוקך:
בגיל 6 עד 12 חודשים התחילי לתת לתינוק לשתות בכוס מעבר. ברגע שהוא מתחיל להושיט ידיים ולאחוז באופן מכוון חפצים, כמו השרשרת שלצווארך או צעצועים, סימן שהגיע הזמן לתת לו להחזיק כוס מעבר. נכון, בהתחלה הוא ישפוך לא מעט, אבל למען בריאותו מומלץ להתמיד בכך. הכוס החדשה גם תוסיף לו עניין!
אם הפעוט כבר הולך, אל תתני לו להסתובב עם בקבוק. חשיפה ממושכת לבקבוק עלולה לגרום לעששת הילדות המוקדמת, לפגיעה בצמיחה התקינה של השיניים, להתמכרות למציצה, ועוד.
נקי את שיני התינוק מדי יום. כאשר שיני התינוק מתחילות לבקוע סביב גיל 6 חודשים, זה גם הזמן להתחיל לנקותן. אפשר לצחצח לו שיניים במברשת שיניים רכה מיוחדת לתינוקות מורטבת במים, או לכרוך גזה סביב האצבע, להרטיבה קצת במים, ולנקות באמצעותה את שיני התינוק. התנוחה הטובה ביותר היא לשבת ולהחזיק את התינוק בחיקך. תוכלי גם לשבת על השטיח בישיבה מזרחית, כשהתינוק עלייך וראשו מונח על הירך שלך. הסתכלי על שיני התינוק ובדקי שאין בהן חורים. הרימי את השפה כדי לראות השן כולה. אם את מבחינה בכתם כלשהו על השיניים, פני בהקדם לרופא השיניים.
קחי את התינוק לרופא השיניים. כאשר התינוק בן שנה זה הזמן להתחיל לקחת אותו לבדיקה שגרתית אצל רופא השיניים!
18-24 חודשים
לפנייך שלוש דרכים חשובות להגן על חיוכו של הפעוט:
1. הגבילי את מספר הפעמים שהפעוט אוכל מדי יום. כלומר, עדיף כמה שפחות "נשנושים" בין הארוחות. הימנעי מלהגיש לפעוט משקאות ממותקים ומוגזים, ממתקים, ומזונות עמילניים כמו עוגות ועוגיות. חטיפים אלה עלולים לגרום לעששת.
אל תתני לילדך "לנשנש" ללא הרף. בכל פעם שהוא אוכל ממתק או מזון עמילני, החיידקים בפיו מפרקים את הפחמימות ויוצרים חומצה, וכתוצאה מכך מתחוללת "מתקפת חומצה" על השיניים. ככל שיש יותר "מתקפות חומצה", כך מתרחב היקף העששת וגדל מספר החורים בשיניים. לכן עדיף לאכול ממתקים או מזון עמילני בזמן הארוחה, ולא בין הארוחות.
זהירות: על-פי האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, בגיל זה הפעוט אמור להיות גמול מבקבוק.הזנה מבקבוק במשך זמן רב או במהלך השינה עלולה לגרום לעששת. עששת עלולה לגרום לכאבים ולזיהום, ולפגוע בחיוכו המתוק של ילדך!
רשימת חטיפים לשיניים בריאות
פנקי את ילדייך בחטיפים שתורמים לבריאות השיניים:
- פירות
- ירקות
- כריכונים בריאים
- דגנים (ללא סוכר) עם חלב
- גבינה
- יוגורט
- חלב
- מיץ טבעי ללא תוספת סוכר
2. הגבילי את האכילה בין הארוחות לפעמיים עד שלוש פעמים ביום.
3. צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום. צחצחי את שיני הפעוט אחרי ארוחת הבוקר ולפני השינה. צחצחי את השיניים ואת החניכיים באמצעות מברשת שיניים קטנה ורכה לילדים. אם ילדך יודע לירוק אחרי צחצוח השיניים, שימי על המברשת משחת שיניים עם פלואוריד מיוחדת לילדים, בכמות של אפון אחד בערך, ובסיום הצחצוח בקשי ממנו לירוק.
ילדך יכול להתחיל להתאמן לצחצח שיניים בעצמו, אך כמובן שהוא יצטרך עזרה בכך למשך מספר שנים נוספות. עד גיל 7-8 שנים כדאי שתעזרי לילדך לשים משחה על מברשת השיניים ותעזרי לו לצחצח. לאחר גיל זה ילדך יוכל לצחצח שיניים באופן עצמאי.
4. זכרי – רופא השיניים הוא השותף שלך! אחרי הבדיקה הראשונה בגיל שנה, יש להביא את הילד לביקורות קבועות.
בין הביקורים כדאי לשחק עם הילד מדי פעם ברופא שיניים. למשל: האירי לתוך פיו בפנס וספרי את שיניו. לאחר מכן החליפו תפקידים והוא יאיר את פיך בפנס ויספור את שינייך. אפשרות נוספת היא שתחזיקי מראה מול פנייך ותספרי את שינייך. לאחר מכן העבירי לילד את המראה והוא יספור את שיניו. פעילויות מומלצות נוספות הן לקרוא לפעוט סיפורים על הליכה לרופא השיניים, וכן לקנות לו מברשת שיניים לילדים ולתת לו לשחק בה. הדגדוג של המברשת בתוך הפה נעים וכך הוא יגדל לילד שאוהב לצחצח שיניים.
לפני הביקור אצל רופא השיניים ספרי לילד מה יקרה במהלך הביקור. הקפידי להעביר לו מסר חיובי. את יכולה לומר לו, למשל: "ד"ר מיכל התגעגעה אליך ורוצה לראות אותך, ואולי היא תצלם תמונה של השיניים שלך. איזה כיף!