כשמדובר בבריאותך ובבריאות התינוק הגדל ומתפתח בבטנך, עלייך לחשוב על דברים רבים. בריאות השיניים היא אחד מהם. במהלך תשעת חודשי ההיריון חלים בגופך שינויים משמעותיים, שלחלקם השפעה על השיניים. להלן כמה תסמינים שכיחים והשפעותיהם החיוביות והשליליות על בריאות שינייך.
שינויים הורמונליים
אצל כל אישה הרה חלה עלייה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון. הביטוי "שינויים הורמונליים" אולי מזכיר לך שינויים במצב הרוח וטפשת היריון, אך רמות ההורמונים הגבוהות גורמות גם לתופעות פחות שכיחות, כמו מחלת חניכיים והתרופפות שיניים.
בחילות בוקר
אחד מתסמיני ההיריון המוכרים ביותר הוא בחילות בוקר והקאות. גם אם אינך מקיאה, הבחילות בתחילת ההיריון ולחץ העובר הגדל על הקיבה בהמשך ההיריון, גורמים לעליית חומצה מהקיבה לפה (מצב שנקרא גם החזר חומצה, החזר קיבתי-ושטי או רפלוקס). חומצה שנשארת בפה עלולה למוסס את זגוגית השן ולגרום לעששת. אם כך, מומלץ שלא תניחי לחומצה להישאר בפה זמן רב. אך שימי לב שצחצוח שיניים בשעה הראשונה אחרי ההקאה או אחרי החזר חומצה עלול לפגוע בזגוגית השן, לשחוק אותה ולהחמיר את הנזק לשיניים. במקום זאת מומלץ שתשטפי את הפה במי פה נטולי אלכוהול. תוכלי לנטרל את החומצה שנותרה בפיך גם באמצעות שטיפת הפה בכוס מים פושרים שמומסת בהם כחצי כפית סודה לשתייה.
ריור מוגבר
תופעה נוספת שקיימת בהיריון ועשויה להשפיע על בריאות הפה היא ריור מוגבר. ייתכן שהדבר נשמע לך לא נעים, אך למעשה מדובר בתופעה שעוזרת מאוד לשיניים. הרוק עוזר להפחית עששת באמצעות ניטרול חומצות בפה. הוא גם שוטף את הפה וכך מאט את הצטברות רובד השן (פלאק) ומפחית את הסיכון למחלת חניכיים. אם כך, עצם העובדה שאת הרה יכולה לשפר את בריאות השיניים והחניכיים בלי שתנקפי אצבע.
עלייך לטפל בשינייך ולהקפיד לשמור על היגיינת הפה, בלי קשר לתסמינים שאת חווה בהיריון. השתמשי בחוט דנטלי בקביעות וצחצחי שיניים פעמיים ביום במברשת שיניים בעלת זיפים רכים, כדי שתוכלי להתגאות בשיניים ובחניכיים בריאות לאורך כל ההיריון.