טיפול שורש
Badge field

טיפול שורש

Published date field

אם רופא השיניים המליץ לך על טיפול שורש סביר להניח שאתה תוהה מהו טיפול שורש. אם אתה כבר יודע מהו, ייתכן שאתה חושש ממנו. אל חשש! טיפול שורש הוא הליך שכיח ובטוח המבוצע בתדירות גבוהה. על-פי האיגוד האמריקאי לאנדודונטיה (AAE), טיפול שורש הוא טיפול שגרתי ונפוץ שבדרך כלל אינו כואב. הוא מבוצע לעתים קרובות, ומטרתו לתקן שן פגוע ולמנוע פגיעה חוזרת. אז מהו בדיוק טיפול שורש?

טיפול שורש הוא הליך שמבצע בדרך כלל מומחה לטיפולי שורש (אנדודונט), המתקן את השן הפגועה או המזוהמת תוך שימור חלקיה הבריאים. בטיפול שורש השן הפגועה או המזוהמת נשארת במקומה בחניכיים והאנדודונט מנקה ביסודיות את תעלות השורש הנמצאות בשורשי השן.

 

מי זקוק לטיפול שורש?

אם יש לך שן פגומה או עם זיהום במוך השן, ייתכן שאתה זקוק לטיפול שורש. מוך השן הוא הליבה הרכה הנמצאת לאורך חלקה הפנימי של השן, החל מכותרת השן (החלק העליון, הגלוי לעין) וכלה בקצות השורשים הנמצאים בעומק החניכיים ומגיעים עד עצם הלסת. מוך השן מכיל עצבים, כלי דם ורקמת חיבור. לכן סדקים או חורים הפוגעים בשלמות השן פותחים בפני החיידקים דלת המאפשרת להם להיכנס ולפגוע בשן.

ללא טיפול בחיידקים או סילוק הרקמה הנמקית שבשן, קיימת סכנה לזיהום או אף להופעת מורסה בשן. תהליכים אלה עלולים לגרום לנמק של מוך השן, לאובדן עצם ואף לאובדן של השן כולה. תסמינים נוספים העשויים להצביע על צורך בטיפול שורש הם נפיחות באזור הפנים והצוואר, חורים בשן (שגורמים כאבי שיניים כלליים, כאב בשן מסוימת ורגישות לקור או לחום) או נפיחות של החניכיים.

מתחילים את טיפול השורש

טיפולי שורש מבצע בדרך כלל מומחה לטיפולי שורש, הנקרא גם אנדודונט (ביוונית "אנדו" פירושו "בתוך" ו"אודונט" פירושו "שן"). אחרי שהוא מעריך את מצב השן ומידת הנזק באמצעות צילומי רנטגן, הוא מאלחש את האזור הפגוע באמצעות הרדמה מקומית. כדי שהשן תישאר נקייה ויבשה בזמן הטיפול האנדודונט מניח על הפה יריעה דקה הנקראת סכר גומי.

בתחילה האנדודונט מסלק את העששת מהאזורים החיצוניים ואז יוצר פתח בכתר השן. הדבר מאפשר לו להגיע למוך השן שנמצא בתוך השן. בשלב הבא האנדודונט מוציא את מוך השן החולה והמזוהם מהשן.

ניקוי תעלות השורש מזיהום

אחרי סילוק מוך השן החולה והמזוהם האנדודונט שוטף ומנקה את לשכת המוך ואת תעלות השורש. אם יש צורך הוא משייף את תעלות השורש כדי להרחיבן ולהתאים את צורתן כך שתהיה לו גישה טובה יותר לסתום את החלל בהמשך.

אחרי ניקוי יסודי ייתכן שהאנדודונט יכניס ללשכת המוך או לתעלת השורש תרופה העוזרת לסלק שאריות של רקמה מזוהמת שאולי הוחמצו בניקוי הידני. אם הזיהום המקורי התפשט לאזורים אחרים בפה, ייתכן שתקבל אנטיביוטיקה או שייקבע לך טיפול נוסף, בהתאם להמלצת הרופא שלך.

אם טיפול השורש שלך יתבצע במהלך יותר מאשר ביקור אחד, ייתכן שהרופא יסתום את השן הפגועה בסתימה זמנית או יניח עליה כתר זמני. הכתר הזמני מגן על השן מפני חלקי מזון ורוק בתקופה שעד הטיפול הבא. כל עוד יש לך כתר זמני על השן, אל תנשוך ואל תלעס באמצעותה עד שהאנדודונט יגמור את הטיפול וישלים את השיקום.

מילוי תעלות השורש

אחרי שהשן נוקתה וטופלה כראוי, הגיע הזמן למלא אותה מחדש ולשקם את המבנה שלה. בחלק זה של התהליך ייתכן שלא יהיה צורך בהרדמה. אם היו לך בשן כתר וסתימה זמניים, האנדודונט יוציא אותם ויסתום את כל החללים בשן בתרכובת של גומי וחומר איטום. אחרי שהאנדודונט יסתום במשחת גומי את החלל שבו היה מוך השן, הוא יוסיף לתעלות השורש חומר הדבקה כדי לאטום את המקום לחלוטין מפני חדירת רוק וחלקי מזון.

השלב הסופי של טיפול השורש

עד כה האנדודונט קדח בשן, רוקן את תוכנה ואז מילא אותה מחדש בחומר איטום ובדבק. כעת עליו להשיב לשן את חוזקה כדי להגן עליה מפני נזקים עתידיים ולאפשר לך לחזור ולהשתמש בה כרגיל.

לכן, בתחילה הוא יניח עליה כתר. קיימים מספר חומרים שונים שמהם עושים כתרים. הבולטים מביניהם הם זהב או חרסינה מאוחה (מתכת מצופה חרסינה), וכן יש כתרים מחרסינה ומזירקוניה או משילובים שונים ביניהם. האנדודונט יתאים את צבע הכתר כך שיתאים בדיוק לצבע שיניך והשן המטופלת לא תיראה שונה מהשיניים האחרות.

ייתכן שלפני הנחת הכתר האנדודונט יכניס לשן מוט תומך ממתכת, כדי להעניק לה חוזק נוסף.

אחרי טיפול השורש

במשך מספר ימים אחרי הטיפול אתה עשוי לחוש רגישות קלה בשן ובסביבתה. מצב זה תקין לחלוטין, ותוכל לטפל בכל כאב או תחושת לחץ מתמשכים שיש לך באמצעות משככי כאבים שירשום לך הרופא, או כאלה שניתן לקנות ללא מרשם. אם הכאב נמשך יותר מיום או יומיים, עליך לפנות מיד לאנדודונט שביצע את הטיפול להתייעצות.

הודות לטיפול, השן המשוחזרת, כולל הכתר שעליה, אמורה להיות הן שימושית והן אסתטית. הקפדה על שגרה קבועה של היגיינת הפה תבטיח שהשן המשוחזרת תתפקד כראוי למשך כל חייך.

שאל את רופא השיניים או האנדודונט אם אתה זקוק לטיפול שורש בעתיד הקרוב, ומה עליך לעשות כדי לא להגיע למצב שבו תצטרך טיפול כזה.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו