טיפול שורש
Badge field

מהו טיפול שורש?

Published date field

 

מהו טיפול שורש?

בטיפול שורש מוציאים את מוך השן, שהיא הרקמה הרכה שנמצאת בתוך השן, כאשר רקמה זו פגועה, חולה או נמקה. אחרי הוצאת מוך השן רופא השיניים מנקה ומשייף את החלל שנותר, ולבסוף סותם אותו. בסופו של התהליך תעלת השורש נקייה ואטומה לחלוטין. בעבר, כאשר הייתה בעיה במוך השן, היה צורך לעקור את השן כולה. כיום לא תמיד נחוצה עקירה, וטיפולי שורש מצילים שיניים רבות שבעבר היו חסרות תקנה.

הגורמים השכיחים ביותר לפגיעה במוך השן הם:

  • סדק בשן
  • חור עמוק בשן
  • פגיעה חדשה או ישנה בשן שנגרמה, למשל, ממכה חזקה בשן.

אם לא מטפלים במוך שן עם זיהום או נמק עלולה להצטבר בקצה השורש מוגלה, עד כדי היווצרות מורסה. מכיוון שקצה השורש מעוגן בעצם הלסת, מורסה עלולה להרוס את העצם סביב השן ולגרום לכאבים.

איך מבצעים טיפול שורש?

טיפול שורש מורכב ממספר שלבים המתבצעים במספר ביקורים במרפאה, בהתאם למצב. ואלה הם השלבים:

  • אחרי הרדמת המקום קודחים פתח בצדה האחורי של השן, כשמדובר בשן קדמית, או בכותרת השן, כשמדובר בשן טוחנת או במלתעה.
  • אחרי הוצאת מוך השן החולה (תהליך שנקרא פולפקטומיה), מנקים את לשכת המוך (החלל שבו נמצא המוך) ואת תעלות השורש, ומשייפים אותן כהכנה לסתימה.
  • אם נחוץ יותר מביקור אחד, סותמים את הכותרת בסתימה זמנית כדי להגן על השן עד לטיפול הבא.
  • בהמשך סותמים את לשכת המוך ואת תעלות השורש בסתימה קבועה. אם בשלב הקודם של הטיפול הונחה סתימה זמנית, מוציאים אותה לפני הנחת הסתימה הקבועה. בסתימה הקבועה דוחסים לתוך כל אחת מהתעלות חומר צמיג הנקרא גוטה פרקה, ומדביקים אותו למקומו באמצעות צמנט. לפעמים מבנה השן חלש ונחוצה תמיכה נוספת. במקרה כזה מוכנס לתעלת השורש מוט תומך מפלסטיק או ממתכת.
  • בשלב האחרון מניחים על השן כתר כדי להחזיר לה את הצורה והמראה הטבעיים .

כמה זמן תחזיק השן המשוחזרת?

השן המשוחזרת והמשוקמת יכולה להחזיק לכל החיים, אם תטפל בה כראוי.
מכיוון שטיפול שורש אינו מבטיח שלא תופיע בשן עששת בעתיד, עליך להקפיד לשמור על היגיינת הפה ולהגיע בקביעות לטיפול שיניים אצל השיננית ולביקורת אצל רופא השיניים, כדי למנוע התפתחות בעיות.

בשן שעברה טיפול שורש כבר אין מוך שן, שהוא הרקמה החיה בשן, ולמעשה השן מתה. שן כזו עלולה להיחלש ולהיעשות שבירה. מידת השבירות של השן מהווה שיקול חשוב בהחלטה של רופא השיניים אם להניח על שן כזו כתר או אם לסתום אותה.

השיטה המהימנה ביותר המאפשרת לקבוע אם טיפול שורש הצליח או נכשל היא השוואה של צילום רנטגן של השן אחרי הטיפול, לצילום של אותה שן לפני הטיפול. כאשר רופא השיניים משווה בין הצילומים הוא בודק אם יש בניית עצם, או אם חלילה תהליך אובדן העצם התקדם.



PulpDamage PulpRemoval Filled


נזק למוך השן שעבר את השורשים וחדר לעצם, כתוצאה מחור עמוק.

שן שכבר הוצא ממנה מוך השן, במהלך ניקוי של תעלות השורש באמצעות פוצר לפני הנחת סתימה.

אותה שן אחרי ניקוי וסתימה של החלל.

15/11/2010

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו