כששואלים "מהו טיפול שורש?" מקבלים מגוון תשובות ותגובות. לעתים קרובות הן נובעות מתפיסות שגויות לגבי המהות של טיפול שורש, הסיבה לצורך בטיפול שורש והאופן שבו שמירה על היגיינת פה טובה עוזרת למנוע צורך בטיפול שורש.
מה קורה כשיש עששת?
טיפול בעששת חמורה עלול להגיע עד כדי צורך בטיפול שורש. כאשר העששת עוברת את זגוגית השן וחודרת לשכבה שמתחתיה, הנקראת דנטין, מתפתח בשן זיהום. אם התהליך מתקדם, העששת פוגעת בעצבים הנמצאים במוך השן. בשלב זה הדלקת שגרמה העששת בשן בלתי הפיכה, ועצבי השן מתחילים למות. בתהליך המוות של העצבים מופרשים חומרים כימיים העלולים לגרום להצטברות מוגלה בקצה השורש עד כדי התפתחות מורסה, וכתוצאה מכך לכאב ולנפיחות. בדרך כלל זה השלב שבו אנו מרגישים את השן ואת הכאבים שהיא גורמת. וזה השלב שבו אנו פונים לרופא שיניים שיכול לבצע טיפול שורש ולעזור לנו לשכך את הכאב. טיפול שורש הוא הליך מורכב אשר חייב להתבצע כראוי. לכן מומלץ להקפיד ולבחור ברופא שיניים מומחה ומנוסה בטיפולי שורש.
מי מבצע טיפולי שורש?
על-פי האיגוד האמריקאי לאנדודונטיה (AAE), חשוב מאוד שאת טיפול השורש יבצע מומחה לטיפול שורש (אנדודונט) שהוא המומחה בעל הידע, הניסיון והמיומנות הדרושים לביצוע טיפול שורש איכותי ומוצלח. אנדודונט הוא רופא שיניים שעבר הכשרה מתקדמת והתמחה בטיפול בפנים השן. עם זאת, ההכשרה הבסיסית של כל רופא שיניים כוללת הכשרה מסוימת באנדודונטיה.
מה עושים בטיפול שורש?
בטיפול שורש מרדימים את השן באותו אופן שבו מרדימים שן לפני סתימה. הודות להרדמה טיפול שורש אינו אמור לכאוב. רופא השיניים מסלק את העששת, את מוך השן המזוהם והמודלק, וכן כל רקמה אחרת הנמצאת בשורשי השן, ומכין את השן לסתימה. לאחר מכן הוא אוטם את החלל בשן בחומר גמיש דמוי גומי, הנקרא גוטה פרקה. חומר זה אוטם וסותם לגמרי את חלל השורש, כך שנוזלי הפה אינם יכולים להגיע לשן ולזהם שוב את תוכה.
למרות שבטיפול שורש אוטמים את השורשים ואת החלל שבו היו העצבים, השן עדיין חלשה ושבירה, וזקוקה לתמיכה מרכזית ולכתר שיגנו על החלקים שנותרו ממנה. איטום החלל המרכזי של השן והכתר המולבש מעל השן מתפקדים בתור מגן לשן. הם מגנים עליה מפני נזק נוסף ועוזרים לשקם את פעולת הלעיסה הטבעית. אם העששת או הזיהום מזעריים, לעתים אין צורך בכתר. במקרה כזה השיקום הסופי כולל רק סתימה ותמיכה במרכז השן. טיפול שורש מתבצע במהלך ביקור אחד או יותר, בהתאם למידת הנזק ולשיטות העבודה של האנדודונט המבצע את הטיפול.
בדרך כלל האנדודוט מזמין את המתרפא לביקור מעקב 6 חודשים אחרי סיום טיפול השורש והשיקום הסופי, כדי לוודא שהעצם סביב השן נרפאה לחלוטין. על-פי האקדמיה לרפואת שיניים כללית (AGD), לטיפול שורש המבוצע כראוי יש שיעור הצלחה של כ-95%, ועלותו פחותה בהרבה מהחלופה של עקירה ושימוש בשתל דנטלי.
מהו טיפול שורש? מדובר בהליך המציל את השן ומונע נזק נוסף. ניתן למנוע צורך בטיפולי שורש אם מקפידים להגיע לניקוי שיניים אצל שיננית ולביקורת אצל רופא השיניים פעמיים בשנה, ומיישמים תוכנית טיפול הכוללת שימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד והקפדה על היגיינת הפה והשיניים.