אם עוד לא עשיתם זאת, סביר להניח שבשלב כלשהו תנהלו שיחה עם רופא השיניים שלכם לגבי שיני הבינה. כאשר בוקעות ארבע השיניים החדשות האלה, הן לא רק קשות יותר לניקוי בגלל מיקומן בחלק האחורי של הפה, אלא הן גם עלולות שלא להשתלב בנוחות בפה. פירוש הדבר שעקירתן היא לעתים קרובות האפשרות הטובה ביותר לבריאות הפה.
למרות שניתוח זה הוא הליך נפוץ ובדרך כלל עובר בצורה תקינה, עדיין עללולים להתרחש סיבוכים בעקירת שיני בינה. בין 2.6% ל-30.9% מהחולים חווים סיבוכים בעקירת שיני בינה, כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. המפתח לטיפול הולם בבעיות הללו או אפילו למניעתן הוא להיות מוכן לאפשרויות אלה. להלן מידע אודות חמישה מהסיבוכים הנפוצים ביותר, שיעזור לך להתחיל דיון עם רופא השיניים שלך.
1. מכתשית יבשה (שקע יבש)
לאחר עקירת שן נוצר קריש דם מעל מקום העקירה כחלק תקין מתהליך הריפוי. מכתשית יבשה, המכונה גם שקע יבש, יכולה להתפתח אם קריש דם זה נעקר. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Oral Health and Dental Management דיווח על 3.3% מהחולים בגילאי 11-80 שחוו שקע יבש. במחקר נמצא כי המצב שכיח יותר בקרב מעשנים וצפוי יותר להופיע בלסת התחתונה. על פי שירות הבריאות הלאומי (NHS) בארה"ב, שקע יבש יכול להתרחש שלושה עד חמישה ימים לאחר העקירה. הסימנים כוללים כאב פועם וריח או טעם לא נעימים באזור. לאחר אבחון של שקע יבש, רופא השיניים שלך ינקה זיהום מהמקום ויכסה אותו בחבישה תרופתית שיש להחליף לעתים קרובות עד להחלמה.
2. כאב ונפיחות
כאב ונפיחות צפויים לאחר עקירה, בהיקף משתנה בהתאם לאדם. במחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, גברים דיווחו על פחות כאב מאשר נשים. אף על פי שכאב הוא סובייקטיבי, המחקר ציין כי ביום הראשון שלאחר הניתוח, 53% מהחולים סבלו מכאבים קלים ו 47% סבלו מכאבים עזים. רק 15.2% מהמנותחים סבלו מכאבים עזים בתוך שבוע לאחר הניתוח. עוצמת הכאב והנפיחות עשויה להיות קשורה לאורך משך הניתוח. כפי שמתאר ה-NHS, רופא השיניים שלך עשוי לייעץ ליטול תרופות ללא מרשם נגד כאבים, לאכול תזונה רכה ולהימנע מפעילות גופנית מאומצת כדי להקל על הסימפטומים.
3. הגבלה בפתיחת הפה
לאחר הליך טיפול ממושך בשיניים כגון עקירה, אתה עלול להיתקל בצביתת לסתות, או הגבלה ביכולת פתיחת הפה, מסביר מאמר בכתב העת Journal of the American Dental Association. חולים בגילאי 17 עד 25, במיוחד אלו שיש להם שן בינה כלואה, נוטים יותר לחוות מצב זה. רופא השיניים שלכם יזהה את הגורם לבעיה וינחה אתכם בשימוש בטיפול בחום, בתרופות להרגעת הכאב, בתרופות להרפיית שרירים ובהתקני פתיחה ללסת, לפי הצורך.
4. דימום מוגבר
במחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Oral and Maxillofacial Surgery נמצא כי 30.7% מהמטופלים חוו דימום מוגבר ביום הראשון לאחר עקירת שיני בינה. כמות הדימום הייתה תלויה באנטומיה של השן שהוסרה. על פי מאמר בכתב העת The BMJ, כדי לעזור למזער את הסיכוי לדימום לאחר הניתוח, רופא השיניים שלך ייעץ לך להימנע מעישון, משטיפת הפה ומפעילות מאומצת במשך יום אחד לאחר הטיפול.
5. חוסר תחושה בשפתיים
שיני הבינה קרובות לעצב המכתש התחתון העובר דרך הלסת. אם העצב נפגע במהלך העקירה, הדבר עשוי להוביל לחוסר תחושה בשפתיים. עם זאת, במחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, מתוך 101 חולים רק שניים דיווחו על חוסר תחושה בשפתיים התחתונות לאחר עקירת שן בינה. סיבוך זה יכול להיפתר מאליו, ומתרפא בתוך חודשיים בכ-96% מהחולים. כפי שמבטיח ה-NHS, המנתח שלך ימזער את האפשרות לפגיעה עצבית בזמן עקירת השן או השיניים ויודיע לך על הסיכונים שלך לסיבוך זה לפני הניתוח.
המאמר בכתב העת The American Journal of Oral and Maxillofacial Surgery מסביר כי הסיכון לסיבוכים בעקירת שיני בינה תלוי במגדרך, בגילך, בבריאותך הכללית, בתרופות שנוטלים, בהיגיינת הפה, בהרגלי העישון ובמיקום השן ביחס לאנטומיה הייחודית שלך. דיון מראש עם רופא השיניים יכול לסייע בהבהרת הסיכונים האישיים שלך ולהקל על החששות שלך לפני הניתוח שלך.