ישנם גורמים פוטנציאליים רבים לנפיחות בשיניים. לא משנה מהי הסיבה, הדבר עלול להיות בעיה רצינית שלעתים קרובות הינה תוצאה של זיהום חיידקי. לפיכך, בעוד שיש כמה דברים שתוכלו לעשות בבית לשיפור המצב, יש לאבחן ולטפל במצב על ידי רופא השיניים שלכם, במיוחד אם הנפיחות מלווה בחום ונפיחות בפנים. על פי מרפאת מאיו (Mayo Clinic), אם אתם חווים את כל הסימפטומים הללו בנוסף לנפיחות בשיניים, הזיהום עלול להתפשט ולגרום לבעיות בריאות נוספות, כמו קשיי בליעה או נשימה. אם אינכם מצליחים לפנות לרופא מיד, מומלץ מאוד להגיע לחדר מיון.
גורמים פוטנציאלים לנפיחות בשיניים ובחניכיים
מוגלה בשיניים: לעיתים קרובות היא נגרמת כתוצאה מעששת קיצונית בשורש השן והיא עלולה לגרום לנפיחות בשיניים וגם בחניכיים. לעיתים קרובות היא מתחילה פשוט ככאב שיניים. תסמינים נוספים של מוגלה כוללים ריח רע מהפה, חום, רגישות בשיניים ובלוטות נפוחות.
גירוי עקב שיני בינה: כאשר שיני בינה מנסות לבקוע את החניכיים, עלולה להופיע נפיחות. כדי להקל על לחץ זה, לעתים קרובות ממליצים רופאי שיניים ומנתחי פה ולסת על ניתוח לעקירת השיניים. לאחר עקירת שיני בינה, עשויה להופיע שוב נפיחות באזור החניכיים והשיניים כאשר הפה שלכם נרפא. כדי להקל על אי הנוחות המסוימת ולהילחם בחיידקים, הקפידו לשטוף את הפה במי מלח פושרים מדי כמה שעות. חבילת קרח בצד הפה עשוייה גם היא להקל על הכאב.
דלקת חניכיים: זהו הגורם השכיח ביותר לחניכיים נפוחות, אדומות ומגורות. חניכיים מדממות, במיוחד לאחר שימוש בחוט דנטלי או צחצוח שיניים, גם הן סימפטום של דלקת חניכיים. ככל שתטפלו מוקדם יותר בדלקת חניכיים, כך יגדל הסיכוי שלכם לבטל את השפעותיה על בריאות השיניים שלכם.
מחסור בוויטמין C: נפיחות סביב השיניים היא סימפטום אחד למחסור בוויטמין זה, כמו גם לשון נפוחה. רופאים ורופאי שיניים ממליצים לרוב לא רק לאכול יותר פירות, אלא גם ליטול תוספי ויטמין C.
טיפול והקלה בכאבים עקב נפיחות בשיניים
למרות שניתן לנקוט בפעולה מונעת נגד נפיחות בפה על ידי שגרה יומיומית של שימוש בחוט דנטלי וצחצוח שיניים, אשר יפחיתו במידה רבה את כמות החיידקים המזיקים בשיניים ומתחת לקו החניכיים שלכם, עדיין נפיחות יכולה לקרות אפילו למצחצחי השיניים המתמידים ביותר. טיפול אחד הוא לגרגר במי מלח היות והדבר שוטף את החיידקים. עם זאת, זו רק תרופה ביתית, והבעיה עשויה לדרוש התייחסות מקצועית, במיוחד אם היא מתחילה להתפשט.
הקפידו להתייעץ עם רופא השיניים והרופא שלכם, במיוחד אם לאחרונה התחלתם ליטול תרופה חדשה. לתרופות מסוימות יש תופעות לוואי של נפיחות בשיניים. כמו כן, אם שמתם לב שמשחת השיניים או שטיפת הפה מגרות את השיניים והחניכיים ומחמירה את המצב עוד יותר, הפסיקו להשתמש בהן עד שתפנו לרופא המטפל.
נפיחות עלולה להיות נושא רציני, ויש לטפל בה בהתאם. רופאי שיניים יכולים לרשום אנטיביוטיקה ותרופות שיטפלו לא רק בכאב אלא גם בגורם הסביר לבעיה, שהוא הזיהום החיידקי.