יתכן ונראה כאילו כולם בימינו עוקרים את שיני הבינה שלהם. אבל באיזה גיל בוקעות שיני בינה? והאם זו עצה טובה לעקור אותן תמיד? הידיעה מתי ניתן לצפות לסימנים לבקיעת שיני בינה, והבנת הסיבות לכך ששיניים אלו עשויות להיות מועמדות לעקירה, יכולה לעזור לכם להתכונן לשיחה עם רופא השיניים.
מטרת שיני הבינה
שיני הבינה נועדו לעזור לנו ללעוס ביתר קלות. על פי מכון סמית'סוניאן בארה"ב, הן עזרו לבני אדם בימי קדם שניזונו ממאכלים בעלי מרקם קשה. הלסתות האנושיות היו פעם רחבות יותר ויכלו להכיל את השיניים הטוחנות האחרונות הללו, אך כיום הלסתות קטנות יותר, ולפעמים משאירות פחות מקום לבקיעת הטוחנות האחרונות.
באיזה גיל בוקעות שיני הבינה?
השיניים הטוחנת השלישיות - המכונות גם שיני בינה - הן השיניים הקבועות הסופיות שבוקעות, מדווח איגוד רופאי השיניים האמריקאי. קיימות בסך הכל ארבע טוחנות הבוקעות בחלק האחורי של הפה, וסביר להניח שתראו אותן בגיל 17 עד 21.
על פי האקדמיה האמריקאית לרפואת שיניים לילדים, שיני הבינה, אף על פי שאינן בוקעות עד לגיל הבגרות המוקדמת, מתחילות להיווצר הרבה יותר מוקדם - בדרך כלל בגיל 7 עד 10. ראשית נבנית השן, ואחריה מתחיל להיווצר הכתר. לאחר מכן מתפתח השורש, ולבסוף בוקעות השיניים דרך החניכיים. כל התהליך יכול לארוך מספר שנים והתזמון יכול להשתנות באופן נרחב, דבר שהופך את שיני הבינה לייחודיות משיניים קבועות אחרות, כפי שצוין במחקר שפורסם בכתב העת Imaging Science in Dentistry. המחקר מצא גם כי השיניים הטוחנות העליונות בוקעות בדרך כלל ראשונות, ואצל גברים יופיעו שיני הבינה מעט מוקדם יותר מאשר אצל נשים.
סימני בקיעה
קרן Oral Health Foundation מדווחת שכאשר בוקעת שן בינה, צפויה להופיע אי נוחות קלה שתיעלם ברגע שהשן מופיעה במלואה. אנשים מסוימים עשויים שלא לחוות תסמינים כלל, בעוד שאחרים יחוו מיחושים או כאב, עליהם בדרך כלל ניתן להקל באמצעות משככי כאבים ללא מרשם או באמצעות גרגור עדין של מי מלח חמים בפה. אבל כאבים מתמשכים, תחושת לחץ בחלקה האחורי של הלסת ונפיחות חניכיים באזור עלולים להצביע, לדברי רשת המרכזים הרפואיים Cleveland Clinic על בעיות בבקיעה.
אוניברסיטת מישיגן מדווחת כי הזמן הנפוץ ביותר של הופעת בעיות או כאבים הוא בגילאי 15-25, ורוב האנשים אינם חווים קשיים בשיני הבינה לאחר גיל 30. רשת Cleveland Clinic מציינת כי ישנם אנשים שאין להם כלל שיני בינה או שהשיניים אצלם קיימות אבל לעולם לא יבקעו.
סיבות לעקירה
מחקר שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice מסכם כי אצל 80 אחוז מהאנשים עד גיל 70 יש צורך בעקירת שיני הבינה. ישנן סיבות רבות לכך שרופא השיניים עשוי לייעץ לבצע עקירה. אפילו אם שיני הבינה אצלכם או אצל ילדכם בוקעות בצורה ישרה ונראה כי אינן מהוות בעיה, רופא השיניים עשוי להמליץ על עקירה כדי למנוע בעיות בהמשך. לדברי אוניברסיטת מישיגן שיני בינה עלולות לגרום לצפיפות בפה ולהקשות על ניקיון השיניים, דבר שעלול להוביל להצטברות פלאק, עששת או מחלות חניכיים.
סיבה נפוצה לעקירת השן היא משום שהיא כלואה, כלומר אינה מסוגלת לבקוע את החניכיים. מצב זה יכול לגרום לכאב מוגבר, נפיחות וזיהום. סימנים של שן בינה כלואה כוללים כאבים מתמשכים, חניכיים אדומים ונפוחים, ובמקרים מסוימים עשויה אף להיווצר ציסטה בחניכיים, כך על פי אוניברסיטת מישיגן.
אם לא מבחינים בשן בינה שעלולה להוות בעיה או אם מתעלמים מהמלצת רופא השיניים לעקירת השן, עלול להתפתח זיהום הנקרא דלקת מסב-הכותרת (Pericoronitis) ברקמות המקיפות את השן שבקעה בחלקה, על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת British Journal of General Practice. במקרים נדירים, שורשי שיניים סמוכים עלולים להיפגע, וגם גידולים עלולים להיווצר.
מתי להתייעץ עם רופא השיניים
אם אתם וילדיכם המתבגרים מקפידים על ביקורים קבועים אצל רופא השיניים, מצבכם יהיה טוב כי יתבצע מעקב אם שיני הבינה בוקעות בצורה בריאה או שהן כלואות ויש צורך בהתערבות. כאשר ילדכם נכנס לשנות העשרה שלו, החלו במעקב עם רופא השיניים שלו אודות שיני הבינה. בית החולים ג'ונס הופקינס ממליץ לפנות לרופא השיניים אם שן קבועה לא הופיעה כשנה לאחר טווח הזמן הרגיל. עדיף תמיד לעקוב אחר התפתחות שן בינה במהלך תקופת זמן מכריעה זו בכדי לסייע במניעת כל כאב ואי נוחות מיותרים וכדי להבטיח בריאות פה אופטימלית.