אישה מחייכת להמחשה של מה זה שן בינה
Badge field

מה זה שן בינה?

Published date field

 

מגיל ילדות ועד גיל ההתבגרות, השיניים בוקעות בשלבים: תחילה החותכות, אחר כך הניבים, קדם הטוחנות והטוחנות ולבסוף, שיני הבינה. האחרונות הן לרוב המסקרנות ביותר; מהי שן בינה? רופאי שיניים מכנים אותם הטוחנות השלישיות, והן מופיעות בחלק האחורי של הפה. יש אנשים שאינם חווים אף בעיה בשיני הבינה שלהם, אך אצל אחרים הן עלולות לגרום לכאב, זיהום ומצבים אחרים של אי נוחות.

 

היכן ומתי מופיעות שיני בינה

אצל רוב האנשים מופיעות ארבע שיני בינה, וכל אחת מהן מופיעה מאחורי השיניים הטוחנות בשני צידי הלסת העליונה והתחתונה. על פי האתר Mouth Healthy של איגוד רופאי השיניים האמריקאי (ADA), הן מופיעות בדרך כלל בגילאי 17-21. האופן בו הן צומחות משתנה מאדם לאדם. עם זאת, פרד קווארנסטרום, דוקטור לכירורגיית שיניים ממועצת השיניים האמריקאית להרדמה, מסביר כי שיני בינה עשויות לבקוע רק בחלקן, או אפילו להישאר קבורות ברקמת החניכיים. שיניים שאינן יוצאות ונשארות מכוסות ברקמה זו או בעצם נקראות "כלואות.

מדוע הן צומחות

מכיוון ששיני בינה גורמות לכל כך הרבה בעיות ואינן נחוצות באמת ללעיסה, הרופאים מעלים השערות לגבי תפקידן. שיני בינה מתחילות לצמוח בלסת בסביבות גיל שבע, ולא לפני כן או בלידה כמו השיניים האחרות, אומר כמאל בוסאידי, בוגר לכירורגיית שיניים ועמית ניתוחי שיניים במכללה המלכותית למנתחים של המרכז למדעי הבריאות באוניברסיטת טקסס ביוסטון. לאורך רוב ההיסטוריה האנושית התזונה האופיינית הייתה שוחקת את השיניים. בנסיבות העניין, שיני בינה אולי היו מועילות בעבר להחלפת טוחנות שהתבלו. כעת, כאשר התזונה רכה יותר, השיניים אינן מתבלות באותה מהירות, ואין מרווחים שיכולים להכיל את שיני הבינה. ד"ר קווארנסטרום קובע כי ישנן גם הוכחות שהלסתות בימינו קטנות יותר מאלו של בני אדם בתקופה הפרהיסטורית.

מה קורה

בעיות עם שיני בינה כוללות בעיקר כאבים ואי נוחות, זיהומים, מחלות חניכיים ועששת. חלקן נובעות מהקושי להגיע בצחצוח כל כך רחוק בתוך הפה. צחצוח בעזרת מברשת שיניים דקה בעלת ידית ארוכה יכולה לסייע במניעת בעיות אלה. השפעות חמורות אחרות של שיני בינה כלואות מתרחשות כאשר מתהוות ציסטות מתחת לשיניים. ציסטות אלו עלולות לגרום לאובדן עצם בלסת ולהפעיל לחץ על עצבי הלסת.

בעיות עם שיני בינה מסתיימות בדרך כלל בעקירתן. רופאי שיניים מעדיפים לעיתים קרובות לעקור שיני בינה כאשר המטופלים מגיעים לשנות העשרה המאוחרות או לשנות העשרים המוקדמות שלהם, לפני שהן גורמות לבעיות. בגיל זה, שורשי שיני הבינה לא התמצקו עדיין בעצם הלסת, והן קלות יותר לעקירה מאשר אצל מבוגרים. עקירת שיני בינה בהמשך החיים טומנת בחובה גם סיכון מעט גבוה יותר לפגיעה בעצב מרכזי בלסת, המכונה העצב המנדיבולרי. מטופלים צעירים יותר גם מתאוששים מהרדמה מהר יותר.

מתבגרים העונדים פלטה או מכשירים אורתודונטיים אחרים, לטענת בוסאידי, לרוב עוקרים את שיני הבינה שלהם בסוף הטיפול. הסיבה לכך היא שיני בינה בוקעות יכולות לשנות את יישור השיניים לאחר שהתיישרו.

אז מה היא שן בינה? אין לה קשר לחכמה - אלא להתבגרות. אם שיני הבינה שלכם גורמות לכם כאב או אי נוחות, פנו לרופא השיניים שלכם. טיפול מוקדם מקטין מאוד את הסיכון לבעיות גדולות יותר בהמשך.

אם היה עליכם לעקור שן בינה, גלו עוד אודות התאוששות מעקירת שיני בינה במרכז בריאות הפה של קולגייט.

 

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו