טיפול בילדים עם צרכים מיוחדים עשוי להיות מאתגר מאוד. במקרים רבים ההתמקדות היא בבעיות הרפואיות הדחופות והטיפול בשיניים נדחק הצדה. על פי המשרד לבריאות האם והילד, ילדים אלה סובלים כמעט פי שניים מהזנחת בעיות דנטליות בהשוואה לילדים ללא צרכים מיוחדים. אם אתם הורים לילד עם צרכים מיוחדים, חשוב שתעניקו תשומת לב מיוחדת לטיפול בבריאות שיניו. להלן כמה עצות כיצד לטפל בנושא.
סוגים שכיחים של צרכים מיוחדים
האיגוד האמריקאי לרפואת שיניים לילדים מגדיר ילדים עם צרכים מיוחדים כ ילדים עם בעיות גופניות, התפתחותיות, רגשיות או התנהגותיות כרוניות. בדרך כלל לילדים אלה יכולת מוגבלת לבצע פעילויות יומיומיות והם נזקקים במידה רבה לשירותים דנטליים ורפואיים. שפה או חך שסועים, תסמונת דאון, הפרעות נוירולוגיות, שיתוק מוחין וליקויי ראייה ושמיעה הינם בעיות רפואיות שכיחות המחייבות טיפול שיניים מיוחד, כמו גם ליקויי למידה וליקויים התפתחותיים.
בעיות בפה
על פי המכון הלאומי למחקר שיניים ופנים, תסמונת דאון והפרעות גנטיות אחרות עלולות לעכב את בקיעת השיניים, לעיתים אף עד גיל שנתיים. ילדים אלו עלולים לסבול משיניים מעוותות, עודפות או אף לסבול ממצב של חוסר שיניים מולד. באופן כללי, צפיפות ומנח שיניים לקוי עלולים לגרום לנטייה מוגברת למחלות חניכיים ועששת עבור ילדים אלה, מכיוון שקשה לשמור על ניקיון השיניים שלהם. במקרים של ליקוי שכלי חמור או שיתוק מוחין, עשויים הילדים לחרוק שיניים בקביעות. במצב זה ישנה שחיקה הדרגתית של שכבת האמייל והשניים נהיות שטוחות.
עששת ומחלת חניכיים יכולות לנבוע גם ממערכת חיסונית מוחלשת של הילד ומבעיות ברקמות החיבור. רבות מהתרופות שהם מקבלים מכילות סוכר או גורמות ליובש בפה התורמים במיוחד להיווצרות עששת. תרופות מסוימות גורמות גם לגדילת יתר של החניכיים. לכן, הקפידו לשאול את הרופא על תופעות הלוואי של התרופות.
טיפול בבית ותזונה
התחילו את שגרת הטיפול בתינוק, מיד לאחר שהבאתו הביתה מבית החולים, על ידי ניגוב החניכיים בפד גאזה לח. לאחר בקיעת השיניים, צחצחו אותן לפחות פעמיים ביום במברשת שיניים רכה ונקו מדי יום בחוט דנטלי. שאלו את רופא השיניים מתי להתחיל להשתמש במשחת שיניים עם פלואוריד ובאיזו כמות להשתמש. אם ילדכם אינו מסוגל לשטוף את הפה או שרפלקס ההקאה מתעורר אצלו בקלות, תוכלו לטפל בשיניים בעזרת שטיפת פה המכילה פלואוריד כדי לשפר את ההגנה מפני עששת. פעולה זו מתאימה רק לילדים גדולים יותר.
הגשת ארוחות בריאות והגבלת מזונות עתירי סוכר או מזונות עתירי עמילן מסייעות להתפתחות תקינה של שיני התינוק ומקטינות את החשיפה למתקפות חומציות הגורמת לעששת. החזיקו בבית חטיפים בריאים ואת הפינוקים מתוקים שימרו לזמן הארוחות. צחצחו את שיני הילד לאחר האכילה או הקפידו שישתה או ישטוף את הפה במים, כדי לנטרל את החומצות שמקורן באותם מזונות עתירי סוכר.
מציאת רופא שיניים
רופאי השיניים ממליצים על בדיקת שיניים ראשונה לפני גיל שנה, דבר חשוב במיוחד עבור ילדים עם צרכים מיוחדים. ברשות מרבית רופאי השיניים הכלליים ורופאי השיניים לילדים יש ציוד המאפשר להם לטפל בילדים הסובלים מליקויים גופניים או התנהגותיים. אם אינכם בטוחים אילו רופאי שיניים באזור מגוריכם מתאימים לביצוע המשימה הזו, בקשו המלצות מההסתדרות לרפואת שיניים או מגופים העוסקים בטיפולים דנטליים במקרים של צרכים מיוחדים. במהלך הביקורים הראשונים יעריך רופא השיניים את ההתפתחות הדנטלית של ילדכם ויעזור לכם לבנות את שגרת הטיפול הביתי הטובה ביותר עבור משפחתכם.
קיימות מגוון דרכים שיאפשרו מתן טיפול שיניים טוב לילדים עם צרכים מיוחדים. תוכלו לבנות ביחד עם רופא השיניים של ילדכם תכנית טיפול מתאימה ולמנוע לחלוטין בעיות שיניים רבות.