כשיש לכם כאבי שיניים או זיהום בשיניים ואתם בשיא של כאבים, איך תוכלו למצוא הקלה? במקרים מסוימים, רופא השיניים שלכם עשוי לרשום אנטיביוטיקה. זה אולי יראה מוזר ליטול את אותה תרופה נגד כאבי שיניים כמו עבור דלקת בדרכי הנשימה או אוזניים. עם זאת, לכל הזיהומים, אפילו אלה שנמצאים בפה, יש משהו משותף: הם נגרמים על ידי חיידקים. עם זאת, לא כל דלקות השיניים דורשות אנטיביוטיקה, ולכן רופא השיניים שלכם יחליט מתי מתאים לרשום לכם אנטיביוטיקה לכאב שיניים.
חיידקים ועששת
כדי להבין מדוע רופא השיניים שלכם עשוי לרשום אנטיביוטיקה לכאב שיניים, עליכם להבין תחילה כיצד חיידקים תורמים לעששת ולכאבי שיניים. ללא צחצוח קבוע פעמיים ביום בטכניקה מתאימה, החיידקים בפה שלכם יכולים להתרבות ולהפוך את המזון שאתם אוכלים לחומצה שלאחר מכן תישאר על השיניים שלכם. זה מקדם היווצרות חורים ועששת. כפי שמסביר איגוד השיניים האמריקאי (ADA), צריכת סוכר תכופה יכולה לתדלק במיוחד את החיידקים שמפרקים את מבנה השיניים. סוג החיידקים שגורמים בעיקר לחורים הוא סטרפטוקוקוס מוטנס, כפי שמציין מחקר ב-PLOS ONE.
סיבות וטיפולים נפוצים לכאבי שיניים
כאשר חיידקים מפרקים את פני השן ויוצרים חור בשן, החדר הפנימי של השן הופך לפגיע. התא הפנימי הזה מכיל את העצבים המספקים לשן שלכם תחושה. כאשר חיידקים מגיעים לחלל הזה, זה יכול להיות כואב ולהוביל לבעיות שיניים חמורות יותר שעלולות לדרוש טיפול אנטיביוטי.
ישנן סיבות רבות לכאבי שיניים, כולל חורים, דלקת רקמה וזיהום בשיניים, לפי Merck Manuals. חור בשן לא בהכרח אומר שתזדקקו לאנטיביוטיקה. כפי שמסבירה מרפאת מאיו, חורים בשיניים מטופלים לעתים קרובות בסתימות, או אולי בכתרים, בהסתמך על כמה השן נגועה. כאשר זיהום בשן מגיע לעצב השן, ייתכן שיהיה צורך בטיפול שורש וכיסוי מגן כדי לאטום חיידקים מהשן. בנוסף, אם השן מפורקת כל כך על ידי חור בשן עד שלא ניתן לתקן אותה, ייתכן שרופא השיניים יצטרך לעקור את השן.
מתי כאב שיניים מצריך אנטיביוטיקה?
כאשר הזיהום הדנטלי חמור או פוגע בחניכיים סביב שן בוקעת, רופא השיניים שלכם עשוי להמליץ על אנטיביוטיקה. לדוגמה, פריקורוניטיס הוא זיהום ברקמת החניכיים שיכול להתפתח סביב שיני בינה שנפגעו, כפי שמסבירים Merck Manuals. חולים עם מצב זה עשויים לקבל אנטיביוטיקה כחלק מהטיפול שלהם.
בנוסף, אם רופא השיניים שלכם מבחין בסימנים של זיהום בשיניים, שיכול להתפתח מחור לא מטופל, הוא עשוי להמליץ על אנטיביוטיקה.
נטילת אנטיביוטיקה לזיהומים בפה
עבור זיהומים דנטליים, רופאי שיניים לרוב ירשמו פניצילין או אמוקסיצילין, מסביר Merck Manuals. קלינדמיצין הוא גם חלופה נפוצה עבור אלו האלרגיים לפניצילין. רופא השיניים שלכם יוכל בטוח לזהות את המינון ואת משך נטילת התרופה הנכונים למצב הספציפי שלכם. מכיוון שמרשם יתר של אנטיביוטיקה יכול לפעמים להוביל לזנים עמידים יותר של חיידקים, רופא השיניים שלכם ייקח בחשבון גם עמידות לאנטיביוטיקה כאשר הוא רושם את המינון שלכם, כפי שמסביר ה-ADA.
חשוב לסיים את התרופות בדיוק כפי שרופא השיניים שלכם רשם לקבלת התוצאה הטובה ביותר. רק זכרו, גם אם הכאב יעבור, סביר להניח שעדיין תצטרכו טיפול נוסף כדי לשקם את השן במלואה.
מניעת כאבי שיניים
ישנן דרכים רבות למנוע כאב שיניים, כפי שמסביר שירות הבריאות הלאומי האמריקאי. ביצוע השלבים הבאים יכול לעזור לכם להפחית את הסיכון לחורים או לכאבי שיניים:
- הגבילו את התדירות ואת כמות צריכת המזונות והמשקאות הממותקים.
- צחצחו שיניים עם משחת שיניים עם פלואוריד פעמיים ביום כדי להפחית את הצטברות הסוכר והחיידקים על השיניים.
- השתמשו בחוט דנטלי בין השיניים כדי למנוע היווצרות חורים במקום בו השיניים נוגעות.
- הקפידו על בדיקות קבועות כדי שרופא השיניים שלכם יוכל להמשיך לעקוב אחר הסיכון שלכם להיווצרות חורים.
אתם יכולים לנקוט בצעדים כדי לסייע במניעת חורים וזיהומים בשיניים. עם זאת, אם כבר יש לכם אחד כזה, דעו שרופא השיניים שלכם רוצה בטובתכם אם הוא רושם לכם אנטיביוטיקה נגד כאב שיניים.