אישה שוטפת פה עם פלואוריד
Badge field

מה עושה פלואוריד כדי להגן על החיוך שלכם?

אדם יכול לומר הרבה רק בחיוך, אבל הוא יכול לומר אפילו יותר על ידי הסתרתו. זה קל להרגיש שאתם לא מוכנים להשוויץ בחיוך הצחור שלכם אם אתם לא בטוחים לגבי בריאות הפה שלכם. רוב האנשים מבינים את החשיבות של צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי, ולמרות שזו התחלה טובה, הם לא הפיתרון היחיד לשיניים בריאות. טיפול בשיניים עם פלואוריד הוא חלק חשוב מאוד בשגרת היגיינת הפה. הנה מה שאתם צריכים לדעת אם אי פעם תהיתם: מה עושה פלואוריד כדי לשפר את בריאות הפה שלכם?

מה זה פלואוריד?

אם חשבתם שפלואוריד הוא תוסף כימי סינתטי למוצרי פה רבים, אתם לא לבד. למעשה, פלואוריד הוא מינרל טבעי המצוי בכל קרום כדור הארץ ונפוץ באופן נרחב בטבע. חלק מהמזונות ומהמים גם מכילים פלואוריד. פלואוריד מוסף לעתים קרובות לאספקת מי השתייה במקומות שאין להם אותו כבר ברמות מספיקות כדי לסייע בחיזוק השיניים והפחתת עששת.

יעילותו של פלואוריד בלחימה בחורים בשיניים התגלתה בשנות ה-30, כאשר חוקרים גילו שלילדים שגדלו על שתיית מים עם פלואוריד באופן טבעי יש פחות עששת מאשר לאנשים שחיים באזורים ללא מים בתוספת פלואוריד. מחקרים מאז הראו שוב ושוב שכאשר מוסיפים פלואוריד לאספקת המים של קהילה, העששת פוחתת.

איגוד רפואת השיניים האמריקאי, ארגון הבריאות העולמי והאיגוד הרפואי האמריקאי, בין ארגונים רבים אחרים, אישרו את השימוש בפלואוריד באספקת מים בגלל השפעתו על עששת. זה אפילו מכונה "לוחם החורים של הטבע", על פי איגוד רפואת השיניים האמריקאי (ADA).

איך פלואוריד עובד?

ה"איך" מאחורי הפלואוריד נהיה קצת יותר טכני - בואו נצלול פנימה. פלואוריד פועל במהלך תהליכי דה-מינרליזציה ורמינרליזציה המתרחשים באופן טבעי בפה. תהליך הדה-מינרליזציה מתחיל בחיידקים בפלאק על השיניים שלכם. החיידקים ניזונים מסוכר ופחמימות אחרות בפה ומייצרים רוק חומצי שמחליש את אמייל השן. פלואוריד עוזר לשלוט ולהגן מפני הנזקים הנגרמים מתהליך הדה-מינרליזציה, שומר על עמידות השיניים מהשפעותיו השליליות.

פעמים אחרות, כאשר הרוק שלכם פחות חומצי, פלואוריד עוזר על ידי מילוי יוני הסידן והפוספטים שהופכים את השיניים שלכם לקשות יותר ומוגנות יותר. תהליך זה נקרא רמינרליזציה. איבוד רב מדי של מינרלים ללא תחליף מספק מוביל לעששת.

מהם היתרונות של פלואוריד?

פלואוריד עוזר לשיניים בשתי דרכים. כאשר ילדים אוכלים מזון או שותים משקאות עם פלואוריד במינונים קטנים, הוא חודר לזרם הדם והופך לחלק מהשיניים הקבועות המתפתחות שלהם. בנוסף, פלואוריד הופך לחלק מהרוק ועוזר לחזק את השיניים מבחוץ, כך שחומצות פוגעות פחות באמייל השן. תהליך זה שומר על שיניים חזקות ובמקביל עוזר למנוע חורים ורגישות בשיניים.

מקור הפלואוריד: פלוּאוֹר

עכשיו הגיע הזמן לקבל מינרלים. פלואור הוא יסוד, וכפי שהחברה המלכותית לכימיה (RSC) מציינת, הוא מאוד תגובתי. מכיוון שהוא כל כך תגובתי בצורתו היסודית, הפלואור יוצר תרכובות בקלות. אחת התרכובות הידועות ביותר של הפלואור היא הפלואוריד. משמעות הדבר היא שפלואוריד הוא מרכיב טבעי בשימוש במשחת שיניים עם פלואוריד.

כמה דוגמאות של תרכובות פלואוריד כוללות סידן פלואוריד, נתרן פלואוריד, נתרן מונופלואורופוספט וסטאנו פלואוריד (הנקרא לפעמים פלואוריד פחית). נתרן פלואוריד וסטאנו פלואוריד הם שני סוגים המשמשים לעתים קרובות במשחת שיניים.

כיצד פלואוריד מחזק את השיניים?

כאשר אתם משתמשים במוצר המכיל פלואוריד, כמו משחת שיניים, הפלואוריד מגיע לרוק שלכם. כאשר השיניים שלכם מצופות ברוק הזה, האמייל (השכבה החיצונית ביותר של השיניים) סופג את הפלואוריד. כשהוא שם, הפלואוריד נקשר עם הסידן והפוספט הקיימים באופן טבעי באמייל שלכם כדי ליצור פלואורפטיט, שהוא חומר חזק שיכול לעמוד בפני ריקבון ולעזור במניעת עששת.

האם פלואוריד בטוח?

פלואוריד בטוח ויעיל בשימוש נכון ובמינונים מתאימים, אבל כמו כל דבר אחר, אי אפשר לקבל יותר מדי מדבר טוב. לאחר עשרות שנים של מחקר, הסיכון העיקרי הקשור לשימוש יתר בפלואוריד הוא פלואורוזיס דנטלי, מצב שילדים יכולים לפתח אם הם נחשפים לעודף פלואוריד במשך תקופה ממושכת כשהם צעירים מדי.

לילדים שנפגעו עשויים להיות שיניים עם כתמים או קווים לבנים, ובמקרים מסוימים, אפילו שינוי צבע לחום או אפור על האמייל של השיניים. מכיוון שכל מערכות הפלרת המים במדינות המפותחות נבדקות כדי לשמור על רמות פלואוריד בטוחות, פלואורוזיס עלולה להתרחש כאשר ילדים בולעים יותר מדי משחת שיניים עם פלואוריד. לכן חשוב לפקח עליהם בזמן שהם מצחצחים שיניים כדי להבטיח שהם יורקים לאורך הצחצוח. עדיף גם לשמור בבטחה את טבליות הפלואוריד הרחק מילדים צעירים. אתם יכולים לשוחח על כל בעיה עם רופא/ת השיניים שלכם, שיכול/ה להמליץ על דרך הפעולה הטובה ביותר עבור ילדיכם.

המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מאשר כי הן הבטיחות והן היתרונות של הפלואוריד מתועדים היטב. מעולם לא הייתה שום הוכחה מדעית המקשרת בין פלואוריד להשפעות בריאותיות שליליות כאשר הוא נצרך בכמויות הנכונות. למעשה, העדויות מראות בעקביות שהפלואוריד בטוח ויעיל בכמויות שנמצאות במשחת השיניים ובמי הברז.

עם זאת, לא רק ה-CDC מאשר את היתרונות של הפלואוריד; לפי איגוד השיניים האמריקאי (ADA), יותר מ-125 ארגונים ברחבי העולם מכירים גם בבטיחותו ובערכו. ארגונים אלה כוללים את ADA, איגוד הרפואי האמריקאי וארגון הבריאות העולמי.

טיפולים ותוספי פלואוריד

טיפולי פלואוריד

יש לכם כמה אפשרויות בכל הנוגע לטיפולי פלואוריד. מוצרי פלואוריד מקומיים נמרחים ישירות על השיניים, והם כוללים משחת שיניים, שטיפות פה וטיפולי פלואוריד מקצועיים במרפאת השיניים שלכם. למרות שהם נמצאים בפה רק לזמן קצר, טיפולי פלואוריד מקומיים גורמים לרמות הפלואוריד בפה להישאר גבוהות למשך מספר שעות לאחר השימוש.

כל עוד יש לכם שיניים בריאות מלכתחילה, סביר להניח שהשילוב של מי שתייה מופלרים ומשחת שיניים עם פלואוריד מספיק לשגרת היומיום שלכם. אם מי הברז שלכם אינם מופלרים, או אם אתם שותים מים בבקבוקים שאינם מכילים פלואוריד, ייתכן שרופא/ת השיניים שלכם יכול/ה להמליץ על טיפולי פלואוריד במרפאת השיניים כדי לוודא שאתם מקבלים את ההגנה הדרושה לכם.

טיפולי פלואוריד מקצועיים מיושמים כג'ל, קצף או לכה. פלואוריד המשמש לטיפולים אלו הוא בעל חוזק גבוה יותר מבמי פה או במשחות שיניים במרשם או ללא מרשם ויש למרוח אותו רק על ידי איש מקצוע.

תוספי פלואוריד

אם אתם חוששים שילדיכם אינם מקבלים מספיק פלואוריד, שאלו את רופא/ת הילדים או רופא/ת השיניים על מרשם לתוספי פלואוריד. תוספי פלואוריד מתאימים לילדים בגילאי 6 חודשים עד 16 שנים שאינם שותים מים מופלרים. הם זמינים בצורה נוזלית לילדים צעירים יותר ובטבליות לילדים גדולים ובני נוער.

רופא/ת שיניים או רופא/ת ילדים יכולים גם לרשום שטיפות פלואוריד וג'לים אם ילדכם זקוק לרמה גבוהה יותר של פלואוריד ממה שתוספי מזון יכולים לספק. כך או כך, הקפידו תמיד לפקח בקפידה על ילדיכם כשהם משתמשים בכל מוצר פלואוריד ולהרחיק תוספי פלואוריד מהישג ידם של ילדים.

בריאות הפה הנכונה מתחילה בתוכנית התקפה טובה. זה אומר לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום ולהשתמש בחוט דנטלי מדי יום כדי להסיר פלאק שנאסף בין כל שן, ואל תשכחו: קבעו תור לניקוי שיניים באופן קבוע.

רוצים עוד טיפים או הצעות ישר למייל?

הירשמו עכשיו