האם ידעתם שבפה שלכם יש יותר מ-6 מיליארד חיידקים? זאת על פי סקירה שפורסמה ב-Frontiers in Microbiology, שממשיכה ומסבירה כי מאות מינים של חיידקי פה בדרך כלל מתקיימים במקביל בסביבה מאוזנת, אך כאשר התנאים משתנים, סוגים מסוימים יכולים להשתלט, ולגרום לעששת או למחלת חניכיים. עם זאת, המין המקושר ביותר למחלת חניכיים הוא פורפירומונס ג'ינג'יבאליס, או P. gingivalis.
כיצד מתפתחת מחלת חניכיים
האופי הייחודי של מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) הוא בכך שהיא הורסת את המבנים התומכים של השיניים - כולל את רקמת החניכיים, העצם שמחזיקה את השיניים שלכם בארובות שלהן והליגמנטס (הרצועות) המחברות את השיניים לעצם. על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, כאשר הדלקת החריפה הנגרמת על ידי מחלת חניכיים אינה מטופלת היא עלולה להוביל להיווצרות כיסים סביב השיניים ובסופו של דבר לאובדן שיניים.
תוצאה זו היא
תפקידם של פורפירומונס ג'ינג'יבאליס
למרות שיותר ממין אחד של חיידקים מעורב בגרימת מחלת חניכיים, P. gingivalis הוא האופורטוניסט מספר אחת. מיקרואורגניזמים אלו מסווגים כחיידקי גרם שליליים ואנאירוביים המשגשגים בסביבה ללא חמצן, כפי שמציין ה Frontiers in Microbiology. זו הסיבה שמרווחים מתחת לרקמת החניכיים שלכם הם הבית המושלם למין זה, במיוחד הכיסים העמוקים יותר שנגרמים ממחלה מתקדמת יותר.
סקירת Frontiers in Microbiology מציינת שזן זה של חיידקים נמצא ב-85.75% מדגימות רובד החיידקים שנלקחו מתחת לקו החניכיים של חולים עם דלקת חניכיים כרונית. ומכיוון שלחיידקים אלו יש את היכולת להתגבר על חלק מהתגובות החיסוניות של הגוף שלכם, הם יכולים לפלוש בקלות.
הקשר בין מחלת חניכיים למחלה מערכתית
מאמר שפורסם לאחרונה ב-Biomedical Journal מדווח כי רשימת המחלות עם קשרים אפשריים למחלות חניכיים הולכת וגדלה. וזו כוללת:
- סוכרת ותנגודת לאינסולין
- מחלת לב וכלי דם
- זיהומים בדרכי הנשימה
- מחלת האלצהיימר
- סרטן מערכת העיכול והמעי הגס
חלק מסיבוכים אפשרים בהריון נקשרו גם למחלות חניכיים. עם זאת, המאמר מזהיר שהקשר בין סיבה ותוצאה לא הוכח במלואו, והמחקרים נמשכים.
הסבר אפשרי אחד לקשרים הללו הוא שחיידקים כמו P. gingivalis מייצרים אנדוטוקסינים שיכולים לתרום ישירות למחלות מערכתיות. חיידקים אלו עלולים להיכנס למחזור הדם בעקבות
ייתכן גם קשר עקיף הקשור לתגובה הדלקתית של הגוף. דלקת בפה יכולה ליצור דלקת מערכתית בכל הגוף, ולהפך, דלקת בגוף עלולה להשפיע על דלקת בפה. זה בולט לעתים קרובות אצל אנשים עם סוכרת, שבהם רמות סוכר לא מבוקרות בדם עלולות לגרום לאדם למחלות חניכיים, וכמו כן, מחלת חניכיים יכולה להשפיע לרעה על רמות הסוכר בדם. באופן דומה, מכיוון שמחלת אלצהיימר היא תוצאה של תהליכים דלקתיים, מחלת חניכיים עלולה להגביר את הסיכון של אדם לאלצהיימר. היגיינת הפה ירודה אצל אדם עם אלצהיימר יכולה להגביר את הסיכון שלו למחלת חניכיים.
טיפול ומניעה
אם יש לכם סימנים כלשהם למחלת חניכיים, כגון דימום בחניכיים, חניכיים כואבות או נפוחות, זו אינדיקציה שעליכם לבחון מחדש את שגרת היגיינת הפה שלכם. אתם צריכים לצחצח שיניים ביסודיות פעמיים ביום עם מברשת בעלת סיבים רכים, ולוודא שאתם מנקים היטב מסביב ומתחת לקו החניכיים. שימוש יומי בחוט דנטלי. פנו לשיננית שלכם לניקוי שיניים לפחות פעמיים בשנה כדי להסיר אבנית מוקשה לפני שהיא תפגע בחניכיים או תאפשר היווצרות כיסים. אם מחלת חניכיים הגיעה לשלב של כיסים עמוקים ואובדן עצם סביב השיניים, רופא השיניים שלכם עשוי להמליץ על פרוצדורות
אולי יש לכם תמיד מיליארדי חיידקים בפה, אבל עם שגרת היגיינת פה טובה וביקורים קבועים אצל רופא השיניים, תפחיתו את הסיכון של P. gingivalis לגרום למחלת חניכיים.