רובינו לא חושבים על תפקיד הרוק בהקשר של בריאות הפה - עד שאין לנו מספיק רוק. אם הפה שלכם הרגיש פעם צחיח כמדבר, אז אתם וודאי יודעים כמה מציק וכואב יובש בפה יכול להיות. ישנם הרבה גורמים ליובש בפה, חלקם זמניים וחלקם כרוניים. אם אתם סובלים מזה, אתם יכולים להיות בסיכון למצבים מסויימים של בריאות השיניים.
מה תפקידו של הרוק?
הרוק, המיוצר על ידי בלוטות הרוק שלכם, מסכך ומנקה את הפה שלכם מחלקיקי מזון ובקטריה. הרוק גם מכיל אנזימים חשובים לעיכול שפועלים על המזון שאותו אתם לועסים להתחלת תהליך העיכול. ללא זרימה מספקת של רוק, הלעיסה, הדיבור והבליעה נהפכים קשים, ואתם עלולים לאבד את היכולת לטעום כיאות.
מה הם הגורמים ליובש בפה?
יובש בפה, שנקרא גם קסרוסטומיה הוא הינה מחלה לכשעצמו. יובש בפה הוא למעשה סימפטום למצב שמונע מבלוטות הרוק מלייצר מספיק רוק. מתח, עצבים והתייבשות יכולים לגרום ליובש זמני בפה. בנוסף, על פי האקדמיה Academy of General Dentistry, ישנם יותר מ-400 סוגי תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם שגורמות ליובש בפה, כגון תרופות נוגדות דיכאון, משככי כאבים, תרופות לסינוס ותרופות משתנות. זה תמיד חכם לבדוק את התרופות שלכם לגבי תופעת הלוואי הזו.
ככל שאתם מתבגרים תשימו לב להאטה בזרימת הרוק. אנשים מבוגרים יותר נוטים ליטול תרופות ולעבור טיפולים כגון כימותרפיה אשר גורמים למצב. הליכים ומצבים אחרים אשר פוגעים בבלוטות הרוק וגורמים ליובש הפה הינם טיפולי הקרנות לאזור הצוואר, נזק מחורים בשיניים, סרטן בבלוטות הרוק ומחלה אוטואימונית תסמונת סיוגרן.
אילו בעיות שיניים נגרמות על ידי יובש בפה?
אם הפה שלכם יבש בתדירות גבוהה, אתם בסיכון גבוה לחורים בשיניים. עם יובש בפה, יש לכם מחסור ברוק לנטרול חומצות בפה או שטיפה החוצה של אורגניזם. הסביבה היבשה הזו תורמת להתפשטות הבקטריה, ורובד חיידקים (פלאק) מצטבר מהר יותר, זהו מתכון מושלם ליצירת עששת. בנוסף אתם מאבדים את ההטבה של פרוטאינים מגנים והיונים ברוק שמסייעים ברה-מינרליזציה של השיניים.
אתם עלולים להיות חשופים יותר לפצעים וזיהומים בפה עקב יובש בפה. זיהום פטרייטי נפוץ ממנו הרבה אנשים סובלים הינו הקנדידה, לעיתים נקרא קיכלי פה. מצב כואב זה גורם לריח רע מהפה ומקשה על הטעימה והבליעה. אלו המשתמשים בשיניים תותבות נוטים יותר לקיכלי פה.
איך מטפלים ביובש בפה?
הקלה מיובש בפה היא בדרך כלל זמנית, אך ישנם מספר טיפולים שתוכלו לנסות. שתייה מרובה של מים, לעיסה של מסטיק ללא סוכר, מציצת סוכריה ללא סוכר, ושימוש במוצרים ללא מרשם המשפרים את לחות הפה יספקו הקלה מסויימת. המנעו מצריכת אלכוהול וקפאין, עישון, מאכלים מלוחים ויבשים ומזונות חומציים כגון עגבניות, תפוזים ואשכוליות. ובנוסף, הגבילו את הצריכה של משקאות מוגזים ומשקאות ספורט, בעלי רמת חומציות גבוהה. באופן מעניין האקדמיה לרפואת שיניים כללית Academy of General Dentistry מדווחת על הצלחה בטיפול ביובש בפה באמצעות דיקור, בעיקר לאנשים שעוברים טיפולי הקרנות באיזור הראש והצוואר.
הרגלים טובים להיגיינת הפה הם קריטיים. עליכם לצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי פעמיים ביום ולוודא שאתם משתמשים במשחת שיניים המכילה פלואוריד ובמי פה ללא אלכוהול. מכיוון שישנם גורמים רבים ליובש בפה, התייעצו עם רופא השיניים שלכם בנוגע לתסמינים. איש מקצוע יוכל לסייע לרדת לעומק הבעיה.